Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo mi smutno

Mój ojciec umarł!!! Jak mam to wyjaśnić dzieck?

Polecane posty

Gość bardzo mi smutno

Od śmierci mojego taty mija dwa tygodnia , płakać mi się chce z tego powodu , podobnie jest z resztą rodziny moim bratem i jego córeczkami , ale bardzo trudno wyjaśnić mi to własnemu synkowi , był bardzo zżyty z dziadkiem

Ciężka sprawa. Może powiedz że dziadek był chory i odszedł do aniołków i nie ma już go, tylko patrzy na was z góry i się stamtąd wami opiekuje :-) MI tak rodzina mówiła jak umarł mój tata czy dziadek jak byłam dzieckiem. A z czasem to zrozumiałam.

Gość bardzo mi smutno
* dziecku

Gość dlaczego twój ojciec umarł
?? na co był chory?

Gość przykra sprawa
Współczuje :( Powiedz synowi że dziadek jest teraz w niebie, i że kiedyś się z nim napewno spotka :)

Gość co za idiotka
piszę o tej z 19:26. Widzisz kurrwo, ludzie tak mają, że umierają. Też zdechniesz wywłoko jeebana

Gość bardzo mi smutno
Tata miał już od dłuższego czasu problemy ze sercem , był już po pierwszym zawale przy drugim niestety nie przeżył :( był bardzo dobrym i wspaniałym człowiekiem .

Gość jhsge
Powiedz dziecku, że zasnął i już się nie obudzi, ale jest szczęśliwy w niebie. Powinno to przyjąć jakoś normalnie, a jak będzie starsze, to juz samo zrozumie.

ile lat ma synek, bo to istotne co w jakim wieku powiedziec i jakich sie pytan spodziewac. Bo z pewnoscią będzie pytał.

Gość powiedz że był niegrzeczny
i dziadek się wkurzył i nie wytrzymał

Gość bardzo mi smutno
Synek ma 9 lat , najpierw gdy dowiedział o śmierci dziadka to płakał a później trzeba było mu to tłumaczyć , z tym że ja widze że do niego to raczej nie dociera .

Gość chwilowy szok ja miałam tak sa
mo jak umarła moja babcia, za jakiś czas wszystko się ułoży :)

wiesz, to jest taka jego obrona przed rzeczywistoscią. Nie chce się z tym pogodzic i dlatego nie przyjmuje tego do wiadomosci. Myslę, że to minie, z czasem się z tym pogodzi.

9 lat to dla dziecka na tyle dużo by być na pogrzebie i by powiedzieć mu prawdę o tym, że dziadek był chory i cierpiał... z drugiej strony na tyle jeszcze mały, że może wypeirać fakt, że dziadka już nie zobaczy, ponieważ nie potrafi sobie tego jeszcze wyobrazić. Dlatego otocz teraz synka szczególną opieką i jesli widzisz taką potrzebę porozmawiaj z nim i odpowiedz mu na wszystkie jego pytania. Może wcześniej nikt z nim nie przeprowadził rozmowy o śmierci i przemijaniu?

Gość hhhhhhhhhhhhhh i
nie mów mu ze dziadek usnął i sie nie obudzil ! Bo pomysli ze jemu tez sie tak moze stac ! Powiedz tak jak nappisala minimoni ;)

Gość DżimiImi
Najlepiej słowami sierżanta Barnesa z "Plutonu": "Everybody gotta die some time, Red."

Gość wytłumacz mu to na spokojnie
a później powiedz że dziadek z góry na niego patrzy

Gość ciezka sprawa
Zawsze mozesz powiedziec ze dziadek byl chory , ze cierpial a teraz on siedzi i obserwuje go w niebie a takze czeka na was :)

Gość amante
Doroslym sie wydaje, ze dziecko nie potrafi wielu spraw zrozmiec. A tak do konca nie jest... To czesto dorosli nie sa w stanie dziecku wytlumaczyc co tak naprawde sie stalo. Twoj synek jest juz dosc sporym chlopcem. Zaprowadz go na cmentarz. Spokojnie wytlumacz, czemu sa takie miejsca. Ze Twoj tato zmarl, ze mimo iz wiecej go nie spotkacie to on patrzy na Was z gory i sie o Was bedzie troszczyc. Dlatego jest tabliczka z jego imieniem i nazwiskiem, zeby kazdy kto go kochal mogl przyjsc i zapalic swieczke. Bez straszenia, ale tez bez oszukiwania. W mojej rodzinie byla podobna sytuacja. Zmarl tato siedmioletniego chlopca. Jego mama zaprowadzila go na cmenarz. Wytlumaczyla, ze tato nie zostawil ich. Odszedl bo zachorowal i serduszko go bolalo. Ja, dorosly czlowiek stalam obok i nie moglam powstrzymac lez. Chlopiec stwiedzil, ze wie ze tato go kocha. Sytuacja trudna... ale da sie to wytlumaczyc dziecko.