Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo nie wiem

ceny fotografów weselnych

Polecane posty

Gość bo nie wiem

Czy myslicie ze cena fotografa jest odzwierciedlaniem jego umiejetnosci? ze np taki za 1500 jest gorszy od takiego za 2000zl? Ja osobiscie czesto nie widze roznicy pomiedzy zdjeciami, od czego ta kasa zalezy?moze to fanaberia fotografa. Nie wiem a nie chce przeplacac...

Różnica jest, ale często w cenie po prostu jak ktoś ma więcej klientów, bo ludzie go polecają to winduje ceny, bo i tak ludzie przyjdą.

Szkoda kasy na fotografa! Teraz wiele osób ma dobre cyfrówki więc po co dawać fotografowi tyle pieniędzy! Przecież często robią na podobnym sprzęcie.

To fakt, jeśli ktoś ma minimalne pojęcie o fotografii to szkoda płacić fotografowi.

Gość panna mloda23212
my tez za rok mamy wesele i dzis idziemy na rozmowe z fotografem ale nie chcemy zadnego pleneru czy studia jedynie reportaz

Gość hyMmum
znajomi i te cyfrówki = więcej sprzętu niż talentu chociaż, jak patrzę u fotografów na albumy ślubne - tak sobie.. jak ktoś się zna to wie na co patrzeć jak ktoś się nie zna to można wsadzić każdy kit.

my płacilismy 2500 zl. W tym byl fotoreportaz ze slubu i wesela oraz plener w inny dzien.Dwa albumy jeden z pleneru drugi z wesela i slubu oraz na plytce te zdjecia ktore sobie wybralismy obrobione:)

Gość bo nie wiem
do imili86 CZy w cenie byly odbitki i albumy??masz strone tego fotografa?

Gość bo nie wiem
Koniecznie chce fotografa, moi znajomi zdecydowali sie na zdjecia od znajomego i mieli porazke jakas. Chce miec pamietke ze slubu a nie wypominac sobie, ze pozalowalam na fotografa i mam bylec co zamiast pieknych zdjec. Nie chce tez zaplacic za duzo:) bo sa tacy ktorzy biora po 4 tys slyszalam co mi sie wydaje lekke przesada nawet jesli zdjecia podobno lepsze. ech macie jakies fotografów do 2tys zł do polecania?jak macie strony to podsylajcie, mam slub w 2010 we wrzesniu wiec jeszcze troche czasu zostało.

2500 to z tego co wiem standardowa cena, choć mnie osobiście szlag trafia na takie ceny. Ale my w tej cenie kupiliśmy sobie do pracy sprzęt studyjny. Więc jak mi fotograf gruchnie ceną to zdjęcia zrobimy sobie sami, choć wiem no nie każdy ma takie możliwości. :)

Gość bo nie wiem
mam pytanie do panna mloda23212 a ile kosztuje taki fotoreportaz? to chyba jest fajne o tyle z enie musisz pozowac i nikt Cie nie ustawia? Ktos mial takie fotoreportaz na slubie? jakie opinie?

Gość bo nie wiem
ale sie rozpisalam, ale prace koncze i lece do domku, odezwe sie wieczorkiem

Gość bo nie wiem
do Cienka a skad TY jestes ze to dla Ciebie standardowa cena???z warszawy ?ja mieszkam w Zabrzu(na slasku) i to jest bardzo drogo. juz sama nie wiem:(((

Dla mnie prywatnie to jest też strasznie drogo, ale wiem, że tak biorą fotografowie przynajmniej w trójmieście nie wiem może sobie klimatyczne pobierają czy coś praca w trudnych warunkach czytaj dużo turystów na starówce nie mam pojęcia

Gość Sierpień_2010
Ja płacę fotografowi 2 tys. za 200 zdjęć w formacie 15x21 i za 100 zdjęć z pleneru dla rodziców. Fotograf będzie robił zdjęcia na ślubie, przyjęciu do pierwszego tańca i w poniedziałek sesja plenerowa w czterech różnych miejscach, w które sam nas wozi. Pojedziemy do Otwocka koło Warszawy i Arkadii koło Łowicza Pomiędzy tymi miejscami jeszcze będziemy mieli robione zdjęcia. Ślub mam w przyszłym roku, ale już w styczniu podpisaliśmy umowę. Nie zgadzam się, że jak fotograf ma wiele zleceń to winduje ceny w górę, wręcz przeciwnie, windują Ci, co mają mało zleceń a muszą zarobić na sprzęt, podatki, itp. Nie zgadzam się, że nie ma różnicy pomiędzy amatorem robiącym cyfrowym aparatem zdjęcia a profesjonalistą, ale takim prawdziwym pracującym tylko na profesjonalnych aparatach. Różnica jest kolosalna. Sporo oglądaliśmy prac fotografów i wręcz niektóre prace były żenujące. Widzieliśmy tez prace robione tylko na pokaz przez podstawione młode pary, modelki i modeli. Tego fotografa polecono nam na jednym z for internetowych i wiemy, że możemy mieć do niego pełne zaufanie. Właśnie do profesjonalisty mamy zaufanie, że zdjęcia wyjdą i będą ładne a w wypadku znajomego z cyfrówka już tego zaufania nie ma. Trudno wymagać od fotografa, który robi zdjęcia aparatem za 20 tys. zł, aby sprzedawał zdjęcia po 1000 zł. Jednak takich fotografów jest procentowo naprawdę bardzo mało.

Gość Grzanka Łódź
Rety dobra….. Czy umiesz czytać? To są zdjęcia z warsztatów, czyli para młoda jest podstawiona. Wielu fotografów w swoim portfolio umieszcza takie podstawione pary młode. Co innego robić zdjęcia ludziom, którzy mają do czynienia z robieniem im zdjęć a co innego, gdy ktoś pierwszy raz staje przed aparatem w celu profesjonalnego wykonania zdjęć? Wielu fotografów w ten sposób manipuluje młodymi parami i dlatego nie będę miała, na ślubie fotografa.

ja płace 590 za studio 350 za plener 460 za reportaz od poczatku (jak sie ubieramy) do zyczen po mszy na sali nei chcielismy poniewaz mamy kamerzyste no i wiekszosc bedzie miala aparaty :)

olivvia to całkiem nie drogo w trójmieście tak z ciekawości pytaliśmy znajomych o reportaże to mówili, że sobie liczą jakieś 800

Ale powiem szczerze nie jestem fotografem ale jakieś pojęcie mam na ten temat. I jak czasem oglądam te fotki tych "profesjonalnych fotografów" to śmiać mi się chce ,są często tak tandetne, że wstyd by mi się było na miejscu tych fotografów podpisać pod nimi.

http://www.sluby.radom.pl/ Wiesz co ogolnie cena zalezy potem ile sobie zdjec wybierzecie w podstawowej cenie w tamtym roku bylo to chyba 1400 bylo 20 zdjec z pleneru i chyba 50 z wesela i slubu no ale my wybralismy z pleneru 60 i z wesela 150 wiec cena nam wzrosla:) i te co wybierzesz ida do albumow i dostajesz je obrobione na plytce . My jeszcze gratis za opoznienie male dostalismy druga plytke ze wszystkimi zdjeciami jakie zrobil w plenerze i na weselu te nie obrobione oraz dodatkowe odbitki zdjec dla rodziny z wesela

http://www.sluby.radom.pl/ Wiesz co ogolnie cena zalezy potem ile sobie zdjec wybierzecie w podstawowej cenie w tamtym roku bylo to chyba 1400 bylo 20 zdjec z pleneru i chyba 50 z wesela i slubu no ale my wybralismy z pleneru 60 i z wesela 150 wiec cena nam wzrosla:) i te co wybierzesz ida do albumow i dostajesz je obrobione na plytce . My jeszcze gratis za opoznienie male dostalismy druga plytke ze wszystkimi zdjeciami jakie zrobil w plenerze i na weselu te nie obrobione oraz dodatkowe odbitki zdjec dla rodziny z wesela

caly reportaz kosztuje 900zł ale my nie chcemy calego tylko wlasnie od ok 14 do 18,30 (msze mamy na 17, godzinka czasu +zyczenia ok pol godziny)

Gość FotoPoznań
Pierwsza sprawa że jeśli fotograf robi zdjęcia poniżej 1000 zł to robi to na czarno bez rachunku stosując ceny zaniżone. Tacy fotografowie pseudo ,,profesjonalni „ powodują że jakość usług jest coraz mniejsza. Jestem sam fotografem. Posługuje się profesjonalnym sprzętem jakim jest NIKON D3 z profesjonalna optyką. Poza tym modelem i Canona 1D nie ma aparatów dających tak ładne naturalne zdjęcia. Taki sprzęt sporo kosztuje i gdybym sprzedawał zdjęcia po 800 czy 1000 zł nigdy by się aparat nie zamortyzował. Druga sprawa to płace wszystkie podatki i daje rachunki dzięki którym być może będą jeszcze w tym roku odliczenia podatkowe. Wielu fotografów daje zdjęcia tylko w plikach cyfrowych lub 50 w formie papierowej a reszta cyfrowej. To oszukiwanie i naciąganie młodych par. Popytajcie się swoich znajomych jak im się podobały te wielkie ilości zdjęć na płycie wykonywane w formacie JPG. W fotografii profesjonalnej obowiązuje tylko format RAW. Nie powinienem oceniać konkurencji ale nie wytrzymałem. Strona http://www.sluby.radom.pl/ jest całkowicie mało wiarygodna. Zobaczcie jak mało jest zdjęć jednej pary. Fotograf wybrał po dwa góra trzy udane zdjęcia ze ślubów. Zresztą wszystkie zdjęcia są niezbyt udanym kopiowaniem pomysłów fotografów którzy mają obszerne strony internetowe. Zawiodłem się widząc tak przepiękne zdjęcia jak Arkadia koło Łowicza. Fotograf nawet nie umiał wykorzystać uroku tego miejsca. Wielu amatorów robi tam ładniejsze zdjęcia

Gość bardzo ciekawska
do FotoPoznań, pokaz swoja strone

no ja tam widzialam wiele zdjec jednej pary no ale coz..wazne ze nam sie podobaly zdjecia

Co racja to racja zdjęcia w RAWach to podstawa choć wydaje mi się, że co po niektórzy idą zwyczajnie na ilość nie jakość i mają nadzieję, że z tego 1000 zdjęć da się wybrać te 50 (i nie trzeba mieć wielu kart pamięci). A prawda jest taka, że ludzie się nie znają na tym kompletnie płacom słono i jeszcze są zadowoleni z kreatywności fotografa. Wszystko wszystkim najbardziej tandetne są te studyjne na wyblakłych tłach z zamkami czy lasem. Albo te paskudne ramki czy dodatki wstawiane w pshotoshopie

Gość jeszcze szukająca
Oj imili86 z tymi wybranymi zdjęciami to racja. Te zdjęcia są pokazane pod publikę. Jak fotograf robi seriami to te kilka zdjęć wyjdzie, jako tako. Strona tendencyjna i nastawiona 100% na motanie klientów. Osobiście ja bym nie zawierzyła temu fotografowi. Co do cen to też się zgadzam. Przy ofercie 800zł czy nawet 1000zł trudno od fotografa wymagać super, jakości jednak jak napisał przedmówca mało, kto się w tym połapie Schody zaczynają się jak za jakiś czas u koleżanki, która zapłaciła 2000zł zobaczymy piękne super, jakości zdjęcia. Oglądając strony zwracam uwagę na ilość zdjęć tych samych ludzi i czy np. zdjęcia zamieszczone nie są sztucznie wyostrzane. Gdyby takie wyostrzone zdjęcie zrobić na papierze to by się nie dało go oglądać.