Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylkojad

Zgubiony dowód osobity czym może grozić??

Polecane posty

Gość tylkojad

Podobno jak się zgubi dowód osobisty to można liczyć się z tym, że ktos kupi coś na raty, albo weźmie kredyt na dowód. Więcej przypadkow slyszalam, ze na raty ktos cos sobie wziął, ale jakim cudem? morda na zdj. nie ta sama i przeciez do rat trzeba jakies zaswiadczenie o zarobkach chyba czy cos. Zgubilam portfel i sie zastanawiam co mi moze grozic ze strony nieuczciwych ludzi.

Gość wiesz jest jeszcze w tym kraju
cos takiego jak policja ... jak zglosisz ze zgubilas portfel z dokumentami to jak jzu ktos wezmie cos na kredyt to beda miec twoje zgoszenie ... bo tak to kazdy moze sobie pobrac i powiedziec potem, ze mu ukradziono ....

Mojej mamie ukradli kiedyś portfel z dowodem i na policji powiedzieli jej, że nie przyjmują zgłoszeń o kradzieży dowodu :O

jak sie cos na raty bierze to wiecej danych jest potrzebnych takich ktore nie widnieja w dowodzie wiec nikt raczej na raty zaCiebie nic nie wiezmie a i jeszcze drugi dokument ze zdjeciem jest wymagany np. prawo jazdy

Gość to zastanawiaj sie dalej
jak ci wjedzie komornik,to wtedy juz bedzie za pozno na zastanawianie,bo bedziesz musiala placic za kogos i zadne tlumaczenia nic nie dadza. zgloszenie kradziezy lub zguby dowodu,to podstawowa i zasadnicza sprawa. jezeli policja nie przyjmie zgloszenia,to sie idzie do podleglego urzedu miasta,gdzie dowod byl wyrabiany.

Gość do mmm757
gdzies Ty sie uchowala? kombinatorzy kredydy z bankow wyludzali na osoby zmarle,a co dopiero jak ma taki cwaniaczek do dyspozycji aktualny dowod,do wziecia czegos na raty ,to akurat w moim miescie gdzie konkurencja jest duza,to wlasnie sam dowod wystarczy, a do tego wszystkiego doloze fakt iz mojemu kuzynowi komornik wjechal na rente po ojcu,okazalo sie ze nie zglosil zguby dowodu i niestety musial splacic dlug w wys.2500,ktos sobie wzial telewizor na jego konto,owszem zgosil zgube dowodu ,ale dlug musial splacic,bo byl zaciagniety przed zgloszeniem.

Gość tylkojad
Jedni piszą, że można drudzy nie więc komu mam wierzyć?? chcę tylko wiedzieć czy ktoś może wziąć. Ja nie mam dochodów więc sama nie mogę nic na kredyt brać. A ktoś by mógł za mnie? Nie wiem jak to możliwe. To teoretycznie i ja mogę sobie kupować na siebie nawet jak nie mam dochodów, a przecież tak się nie da, bo nigdy nic na raty nie mogłam kupić więc czemu ktoś obcy niby??

Gość Karinaaaaa
Mój wujek zgubił kiedys dowód....cały portfel..najwazniejsze to powiadomic bank o incydencie...bo teraz to kredyt nawe na jakies oświdczenie możesz dosrtać...a w dowodzie nie sprawdzają...zdjęcia..ba dowód wujka..facet wziął 15 tys:)a on musi spłacac...bo nie powiadomił banku

Gość tylkojad
Ale słuchajcie. Ja jestem młoda i nie mam nic. Nie mam konta w banku ani pracy. Czy w takim przypadku też mi coś grozi???

Gość Karinaaaaa
Słuchaj..nawet gdyby nie groziło bo nie masz dochodów...co za problem zgłosic to w banku i na policji?dla świętego spokoju?:)

Gość marotkaaa
Ja kiedyś chciałam posłużyć się dowodem siostry przy wejściu do klubu. Różnica roku włosy te same, oczy ciemno w koło a i tak się poznali, że to nie ja buuuuuuuu:( ale teraz mam juz wlasny i wywijam tyleczkiem legalnie;P

Gość jezeli da sie wziac tylko
na dowod to kogo obchodzi czy cokolwiek masz ?

Gość tylkojad
Ok ok. Ale skoro nie mam w banku konta to mam i tak zgłaszać?? to znaczy w którym banku miałabym zgłosić skoro od żadnego nie należe? ok na policję pójdę ubieram się i lecę.

Gość Karinaaaaa
Hmm..w sumie..do jakiego banku to nie wiem...ale wiem, ze mojemu wujkowi..nie starczyła policja...a pozyczke facet wziął w innym banku niż..wujek miał konto... a i cio śmieszniejsze..powiem Wam, że pozyczka była wzięta juz po zgłoszeniu przez wujka zguby....na policji...sądził się z bankiem, że przecież dzien wczesniej zgłaszał - zaświadczenie z policji dał...i przegrał:(Oto Polska własnie:(

Gość migadelka
Właśnie to jak banki funkncjonują jest do dupy.. już pies brał, że jakiś sklep przyjmie taki zakup na dowód i ktoś kupi jakiś telewizor, czy mikrofalówkę. Kasa spora, ale zawsze mniejsza od kredytu. Jednak sprzedawca chce sprzedać i go nic nie obchodzi. Ale banki powinny bardziej dbać o to. No nie wierzę, że kasjerka w banku nie zauważy , że na zdjęciu jest ktoś inny. Widzi, ale nic nie mówi i to jest chore. Autorko zgłoś na policję. Możliwe, że nikt nie połasi się na Twój dowód skoro jesteś młoda, bo której 18latce ktoś by coś na raty dał to jest oczywsite, że nie ma taka osoba dochodów a na pewno nie dużych i stalych.

Gość bank tak samo
jak sprzedawcy,chca sprzedac jak najwiecej kredytow,pracownik banku ma prowizje od kazdego sprzedanego kredytu,tym bardziej chetnie teraz udzielaja kredytu,bo sa ubezpieczone i bank nic nie traci na ewentualnym braku splaty. bez najmniejszego problemu osobiscie moge wziasc na raty dowona rzecz nie na swoj dowod,wiec nie ma sie co czarowac,bo rzeczywistosc mamy okrutna,nizby mozna sadzic. dla oszustow to naprawde zadna przeszkoda w dokonaniu przekretu, konsekwencje moga byc przykre dla nas poszkodowanych.

Jako żem stary pijus... nie pamiętam ile razy zgubiłem dowód.. groźba.. wizyta u fotografa, plus koszty wyrobienia nowych dokumentów. Może miałem fart..

Gość znalezione nie kradzione
Ja znalazłam wczoraj wieczorem portfel jak byłam z psem. I do tej pory zastanawiam się co z nim zrobić. Jest dowód, prawo jazdy i 5 zł. Może pójdę sobie dzisiaj do banku i wezmę kredyt na dużą sumkę i ustawię się troszeczkę. I co tak bez problemu mi dadzą? No to będzie fajnie będę zaraz bogata:)

Gość no i sie nawet nie chwal
ze jestes jeszcze w posiadaniu znalezionego portfela,za to tez moesz miec nieprzyjemnosci,jezeli bedziesz chciala go oddac osobiscie i jak trafisz na nieuczciwa osobe yo moze cie oskarzyc o kradziesz a malo tego powiedziec ze w portfelu bylo 10 tys. wiec nie wymadrzaj sie,tylko dyskretnie wrzuc go do najblizszej skrzynki pocztowej.

NO, ale chwile temu pisaliście, że można sobie ot tak wziąć kredyt kupić coś na raty i po bez problemu będzie, a teraz mnie ktoś straszy, że będę mieć nieprzyjemności?? no nie rozumiem.

no i nawet sie nie chwal -> ale nie zamierzam go oddawać chce wziąć kredyt i kupic rózne sprzety do domu zeby sie ustawic;)

Gość gość
Mi policja nie przyjęła zgłoszenia o zgubie dowodu osobistego. Nic nie zanotowali. Więc nie gadajcie ludziom głupot, że mają iść na policję.

Gość gość
zgubiony dowód to kara śmierci, umyj szyje i na gilotyne się przygotuj w przyszły czwartek w południe

Gość gość
niczym. kup sobie kolekcjonerke na razie z clubcard com pl a potem zalatw nowy :) a kolekcjonerke lajtowo daje rade uzwyac normalnie ;) oczywiscie TYLKO I WYLACZNIE W CELACH KOLEKCJONERSKICH ;D

Gość gość
No niestety jest juz tak zrobione prawo, ze moga sie taki jaja dziac ;P aczkolwiek jezeli szybko pojdziesz zglosic zgube to bedzie spoko. a ja dodatkowo jeszcze zawsze przy sobie nosze drugi dowod z clubcard com pl :P wersje kolekcjonerska :P

Gość gość
masakra... no moze byc sporo problemow, tak jak ludzie juz pisali wyzej... no ale szczerze to ja bym po prostu kupila dowodzik kolekcjonerke z fastidcard com