Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Intercyza

Inetrcyza

Polecane posty

cóz.... o ile rozumiem Twoja chec pełnej rozdzielnosci majatkowej ( bo pewnie o to Ci chodzi) to zupełnie NIE ROZUMEM jak mozna zaczynac wspolne zycie ukrywajac cos przed druga osoba zycze powodzenia momo wszystko ( chociaz watpie , czy to sie uda z takim podejsciem ) :O

no ja też przestaję rozumiec. dostałas to od babci - imiennie, spadkiem - przed ślubem. wiec nadal bedziesz to miec imiennie po slubie. w razie rozwodu masz dokument na to ze dostałaś to Ty a nie Wy. wiec o co Ci chodzi? intercyza to Ci juz do niczego niepotrzebna w tej akurat sytuacji, wiec jesli jest Ci tak glupio z nią wystąpić to nie musisz. to co masz jest i pozostanie Twoje.

Gość Intercyza
1.A jeśli np. moi rodzice zapiszą mi PRZED śLUBEM DAROWIZNę w postaci domu i będę na to miała akt własności to po ślubie to jest mój majątek czy wspólny? 2. Jeśli po ślubie rodzice zapiszą jako darowiznę np. dom NAM jako małżeństwu to to jest już wspólny majątek i nie należy tylko do jednej osoby ? :D

Jezu... 1. wszystko co przed śłubem dostaniesz imiennie/kupisz na fakturę na własne nazwisko/zdobędziesz w inny sposób ktory jestes w stanie udowodnic jest twoje i nie wchodzi do wspólnoty majątkowej. nalezy do cIebie w trakcie trwania małżeństwa i przy rozwodzie wraca do Ciebie; 2. wszystko co jest zapisane WAM jest wasze wspólne. niezależnie od tego kto za to płaci. bo fakt że coś jestkupione na Twojego faceta, a Ty za to płacisz raty, nie zmienia faktu, ze to dalej nalezy do Twojego faceta.

Gość Intercyza
1. Jeśli np kupimy auto na kredyt i to on będzie figurował jako nabywca a nie ja to wtedy jest to jego majątek nawet jeśli ja będę płaciła raty? 2. Jeśli założy konto w banku a ja będę wpłacała na jego rachunek moje wynagrodzenie (a konto będzie tylko na niego) to on będzie w razie czego miał prawo do tych pieniędzy a nie ja?

1. zasadniczo tak. akt własności jest na niego. 2. nie. to Twoje wynagrodzenie za Twoją pracę. ale osobiscie radziłabym w takiej sytuacji wspólne konto, założone na was oboje.

Gość kate262
Jesli nie podpiszecie intercyzy wszystko co nabędzie po zawarciu związku małzeńskiego będzie wasze wspólne. Nie ma przy tym znaczenia, że w dowodzie rejestracyjnym samochdu figuruje tylko jedna z osób i tak bedzie on wchodził do majatku wspólnego.

Gość Intercyza
tO JA JUż NIE WIEM CO WY PISZECIE. jEDNI TAK DRUDZY śMAK :( A jeśli on założy konto i ja dam mu wypłatę, żeby wpłacał na swoje konto i on to będzie wpłacał a nie ja to to będzie jego forsa ?

Gość aleo
widze, ze masz problemy z logicznym mysleniem, najlepiej bedzie jak wezniesz kalkulator i wszystko sobie dobrze poobliczasz czy warto za niego wychodzic. kochasz go w ogole ?

Gość Intercyza
Kocham go ale tak jak pisałam ludzie sie po slubie zmieniają i to często o 180 stopni. Przepije np mój majątek na który pracowałam przez ostatnie lata i co? Z domu wyrzuci i co? A ty mnie pytasz o miłość i kochanie? Póki jest dobrze to jest dobrze ale trzeba trzeźwo mysleć a nie pierniczyć o pięknej miłości itd. Eurorja opada szybko a później zostaje szara codzienność i wspólne często nie łatwe życie. Jak troche pożyjesz to zrozumiesz. A poza tym nikt o uszczypliwe komentarze nie prosi. Jak ci nie pasuje to nie odpisuj i nie czytaj

Gość Intercyza
Nie jest pijakiem. Lubi czasem się napić przy jakiejś okazji to był tylko przykład. Bo wkurzają mnie ludzie którzy tylko krytykować umieją a o poradę to już im trudno. Ale widocznie takie charaktery. Ja natomiast bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania :D

Po przeczytaniu tego co piszesz,to przyszły twój małżonek powinien czym prędzej taką intercyzę podpisać i to z uśmiechem na twarzy :D:D:D:D:D:D:D:D:D

"A jeśli on założy konto i ja dam mu wypłatę, żeby wpłacał na swoje konto i on to będzie wpłacał a nie ja to to będzie jego forsa ?" tak, wtedy to bedzie jego forsa. co innego jak wpłynie na konto z Twojego zakładu pracy z tytułem "wynagrodzenie dla X.Y. za październik 2009" - masz dowód że to Twoje. nawet jesli mąż zlikwiduje konto w banku, z Twojej firmy bedziesz mogla wziac wyciagi że wynagrodzenie wplywalo an jego konto, wiec powinien Ci te pieniadze oddac. ale jak wezmiesz kase z firmy i podpiszesz pokwitowanie, to firma ma w nosie co sie z kasą dalej stanie. moglas ją dać meżowi żeby wpłacił na konto, a on to zrobi z tytułem przelewu "październik", jako osoba wpłacająca będzie figurował on sam - wiec wyjdzie na to ze sam sobie wplacil pieniadze, wiec o co Ci chodzi? Twoja pensja? swoją pensję to rozpusciłas na pierdoły wracając z pracy do domu w dniu wypłaty jeszcze... nie masz żadnego dowodu na to co z nia zrobiłas.

Gość Intercyza
Nie wiem jak się będzie sprawa przedstawiała w sytuacji gdy np teściowa zapisze w spadku lub w formie darowizny samochód lub mieszkanie: (ALE PO śLUBIE) 1. Nam jako malżeństwu 2. mężowi tylko na jego imię i nazwisko a mnie nie uwzględni :(

Ad.1 - będzie wasze wspólne Ad.2 - będzie tylko męża kobieto w KC i KRiO masz wszystko opisane tylko widzę,że w waścinie leniuszek siedzi :D:D:D:D:D

Gość Intercyza
Mam tylko takie obawy, ze jeśli on przed ślubem się dowie tzn że mam działkę i oszczędności które przed nim zatajam to może mieć do mnie żal o to a przecież to jest moje No i mam nadzieję, że jeśli teściowei zrobią nam prezent i podarują za życia dom w akcie notarialnym, to nie będzie od tego odwołania nawet jak się rozmyslą :D

Czy ten twój facet wie kogo ma zamiar wziąć za żonę???:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość Intercyza
Proszę o odpowiedź a nie o drwinę :D

Gość Intercyza
Wie bo ja to robię dla naszych dzieci a nie dla siebie

Dla dzieci:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Proponuję w takim razie najpierw zapoznać się z regulacjami prawnymi ,a potem brać się za żeniaczkę:D:D:D:D:D:D:D bo za każdym razem jak mu dupy będziesz dawała to o zabezpieczeniu majątkowym dzieci :D będziesz myślała:D A gdzie orgazm?? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość Intercyza
Właśnie popaprańcu jeden z takimi regulacjami chcę się zapoznać a ty krowo jedna mi w tym przeszkadzasz Sama jesteś dupodajka :D

Jak już to popapraniec bo krową to i Ty nie możesz być bo to pożyteczne zwierze w przeciwieństwie do takiej miernoty,której tylko majątek i podziały we łbie,a przy dupczeniu to myślisz zapewne,czy ten plemnik to jeszcze jego czy już twój skoro w twojej cipie wylądował? :D:D:D:D:D:D

Intercyza To ciekawe jak udowodnię, że dizałka na której stoi dom i inna działka, którą dostałam w spadku po babci + 50 000 zł należą do mnie jeśli nie zapiszę tego przed ślubem notarialnie bez intercyzy ? Może się powtarzam, ale... cóż to za idiotyczne pytanie? Przecież masz stwierdzenie nabycia spadku.

Gość Intercyza
ale nie 50 000 zł na lokatach :D

Gość Intercyza
a ty xyzed pedale jeden sobie uważaj bo jak ci jakis chłop zasadzi w dupe to ci oczy ze zdziwienia wyjdą :D

Intercyza ale nie 50 000 zł na lokatach A... rozumiem, te lokaty to na Mariana Pędziwiatra są...

Nie wiem jak się będzie sprawa przedstawiała w sytuacji gdy np teściowa zapisze w spadku lub w formie darowizny samochód lub mieszkanie: (ALE PO śLUBIE) 1. Nam jako malżeństwu 2. mężowi tylko na jego imię i nazwisko a mnie nie uwzględni :( aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa o to chodzI :D Co Twoje- to moje!!! a co moje- TO NIE RUSZ!!!! :O