Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość white_flag_23

Moja mlodsza siostra mnie dreczy

Polecane posty

Gość white_flag_23

Nie umiem sobie poradzic z tym problemem. Jest odemnie duzo mlodsza, ma 16 lat. Przesladuje mnie i dreczy. Myslaam ze jest to tylko chwilowe, wiek dorastania, ale ona zachowuje sie coraz bardziej agresywnie wobec mnie i rani slowami. Jest oczkiem w glowie rodzicow takze nie raz przy probach podjecia rozmowy, wmawiali mi ze to ja mam problem! Przyklady zachowania siostry, jesli cos powiem to ona zaraz to zniewaza, kompletnie nie moge sie od niej odezwac, ona traktuje mnie jakbym nie istniala, gardzi. Gdy bawie sie z psem rzuca jakis komentrza typu zadreczysz tego biedego psa, albo ze cos tu smierdzi jak wejde do pokoju! Zwracam jej uwage to mowi ze ja smiesze. Powiedzialam ze mam nadzieje ze ja uteperuja w liceum to poleciala do mamy i mowi..slyszalas podobno mnie uteperuja w liceum i matka sie na mnie wydarla! Nie wiem co mam robic! Zadne proby negocjacji nie daja rezultatu. Najlepsze ze siostra nasladuje zachowanie matki! Z matka nie mam dobrych relacji, odrzucila mnie..a siostra powiela to zachowanie! NIe wiem gdzie szukac pomocy

Gość Finduilas
taki temat gdzieś tutaj był...

Gość czas wyprowadzic sie z domu

Gość kibariyeeee
mam tak samo jak Ty

Gość Znalazły sobie małpy
pieska do bicia i się wyżywają na Tobie.Nie daj się, bo będzie coraz gorzej.Zacznij traktować siostrę tak jak ona Ciebie, a jak poleci do mamusi to matce powiedz tak "Ja tylko robię identycznie jak ona.Skoro tak ją wyróżniacie to chyba ona postępuje idealnie więc nie wiem skąd ten żal do mnie". Masz chyba słaby charakter.Już ja bym dała gówniarze popalić. Znalazła bym na nią takiego haka, że więcej by się mamie nie pożaliła, bo bym ją wydała.Skoro rozmowy i prośby nie pomagają to trzeba sięgnąć po cięższą artylerię.

Gość Finduilas
a ja sobie skopiuję: Więcej pewności siebie. I głupio robiłaś, że przez lata nie zareagowałaś... albo reagowałaś w nieodpowiedni sposób. Takie są młodsze siostry - uwielbiają obserwować jak się denerwujemy. Ignoruj ją. Udawaj, że nie interesuje Cię to, co ona ma do powiedzenia. Po jakimś czasie jej się znudzi.

Gość a ile masz lat kochana
mysle, ze nie masz sily walczyc, ale walczyc inteligentnie, tak abys to TY byla gora. przyklad - gdy po wejsciu do pokoju siostra przywita Cie tekstem, ze cos tu smierdzi, odpowiedz - to sie w koncu umyj! i tak za kazdym razem. ignoruj ja, nie rozmwiaj z nia, nie reaguj gdy o cos prosi, a gdy poskarzy sie matce udawaj glupia, ze o niczym nie wiesz, ze ona nic nie mowila. staraj sie miec jak najmniej kontaktu z nia, ostentacyjnie, a gdy Ci probuje dogryzc rob to samo, ta sama bronia i na tym samym poziomie. nie pozwol by gowniara wpedzila Cie w kompleksy. nie warto tracic na ograniczone bezmozgi czasu. nawet jesli jest nim wlasna siostra!

Wygląda na to że nie jesteś doceniana przez swoich rodziców. Miałam kiedyś podobną sytuację. Wierz mi, żadne rozmowy z rodzicami nie pomogą, być może zepsuli twoją siostrę przez wpajanie jej że jest lepsza, i kiedyś się o tym przekonają na własnej skórze. Dla Ciebie mam jedną radę: spróbuj wyfrunąć z gniazda. Usamodzielnij się i odetnij od relacji w domu. Wiem że na początku jest trudno, ale poradzisz sobie. Z czasem dowartościujesz się i zachowania twojej siostry przestaną cię boleć. Ja tak zrobiłam, mam25 lat, 3 lata temu się wyprowadziłam, mieszkam w swoim mieszkaniu, i choć rodzice chcą bym wróciła nie zrobię tego. Teraz jest mi dobrze, spróbuj i ty. Powodzenia

Gość white_flag_23
Dzieki za wsparcie duchowe. Problem lezy w tym ze ja nie chce byc hamska w stosunku do niej. Jest jedyna w tej rodzinie mi bliska osoba, chcialabym zeby byla normalna siostra. O ile pamietam, jeszcze rok temu bylo ok gdy przyjezdzalam do domu (bo wtedy z nimi nie mieszkalam) byla chetna isc np na zakupy, czy pizze. Teraz nie ma szans. Z matka poleci nawet w pizamie byle gdzie. Szkoda mi jej bo widze ze jest zastrasozna, i podejrzewam ze tka sie zachowuje by przybodobac sie matce. Z drugiej strony ma swoj rozum, i nie ma wyrzutow ze jest tak hamska! Pewnie i tak jestem slaba, bo po prostu ja bym dla niej zrobila czy oddala wszystko, dlatego boli mnie ze tak mnie dreczy. Inspiracja uwierz lub nie jestem z twojego rocznika. Chce sie wyprowadzic, tylko to wszystko jest takie trudne. Napisze cos wiecej jak u ciebie sie to odbylo. Bo ja wlasnie potrzebuje takich historii, ktore dadza mi sile