Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ludzie pomozcie prosze

co lepiej studiowac prawo czy arabistyke???

Polecane posty

dostalam sie na prawo do szczecina i na arabistyke do poznania, oba kierunki dzienne. nie wiem co robic i stoje teraz w rozkroku bo arabistyk a od dawna byla moim marzeniem a na prawo staralam sie tak asekuracyjnie ale teraz jak mysle o tym wszystkim to rozsadek podpowiada mi zebym szla na prawo, bo nie wiem za bardzo co bede mogla robic po arabistyce, to bylyby raczej takie studia dla przyjemnosci a trzeba przeciez myslec przyszlosciowo...prosze pomozcie, napiszcie co sadzicie

Arabistykę.Ja poszłam na prawo i żałuję.Mogłam robić to co mnie interesuje.

Gość fgfgdf
a jak jest na prawie? Anke - gdzie studiowałaś? czy to prawda potrzebne są znajomości żeby się dostać?

Gość prawnicy mają kasę

mnie interesuje arabistyka a prawo w ogole, ale kurde, no nie wiem jaka praca jest po arabistyce, a prawo wydaje sie pewniejsze...boze, no nie wiem co robic, a musze podjac decyzje jak najszybciej bo trzeba poszukac mieszkania w ktoryms z tych miast...

Gość bvgfg
arabistyka.

Gość lfjshifeshikles
Arabistyka, później możesz zostać tłumaczem 100 PLN - 150 PLN ( w zależności od lokalizacji) za standardową stronę :P Popyt na te usługi jest duży, a tłumaczy niewielu :)

Gość wzielas
pod uwage ilu u nas jest prawnikow,sedziow itp,itd,a ilu arabistow? w porownaniu z pierwszymi arabistow mozna ze swieca szukac i prace z palcem w tylku znajdziesz,a musisz wiedziec,ze chcac zrobic aplikature pod okiem dobrego i renomawanego promotora,to koszt (4-lata temu)10tys,nie wiem jak obecnie. arabistyka to raczej unikatowy kierunek,kazdy sie pcha na prawo,medycyne w pozsukiwaniu kasy,zapominajac,ze sa rownie dobre kierunki,ktore daja niezle pieniadze w przyszlosci. ja na twoim miejscu i na swoim tez,wybralabym arabistyke,duzo pewniejsza i rownie dobrze platna praca z przyszloscia.

Gość prawników jest jak psów
i dopiero po aplikacji można marzyć o dobrych zarobkach (pod warunkiem, że po studiach dostaniesz się na aplikację). Magister prawa tak naprawdę niewile umie i niewiele może. Arabistyka. Plus ewentualnie potem jakieś przyziemna podyplomówka. (1 rok)

Gość pchasz sie
w paszcze lwa z wyborem prawa,co z tego ,ze mozna sie dostac bez mniejszych problemow,schody zaczynaja sie chcacy zrobic aplikacje,wtedy dopiero dziala prawo ale dzunglii,albo masz znajomosci albo kase i to nie mala. nie musze daleko szukac,bo przyklad ci dam z mojej rodziny; moj kuzyn pochodzacy ze wsi dostal sie na prawo i jakos go tam skonczyl,ale jak przyszlo do aplikacji,to ciotka sprzedala kawal pola,gdzie cala kase zagarnal promotor i wcale sie na tym nie skonczylo,bo kazde pieniadze ktore maja z doplat unijnych trafiaja w rece ow promotora,ciotka prawie zbankrutowala a koniec aplikacji ,za rok. takie sa realia,wiec dobrze sie zastanow,czy warto. odnosnie arabistyki,znajdz kontakt z ambasadami krajow arabskich,albo osobiscie albo wyszukaj stron,gdzie mozesz sie dowiedziec,jakie perspektywy czekaja cie po ukonczeniu arabistyki. ja mysle,ze to kierunek,ktory ma swietlana przyszlosc,a co za tym idzie,to ciekawa praca i zapewne niezle pieniadze w przyszlosci. powodzenia. aha,jeszcze jedno,nie kieruj sie rozsadkiem w tej kwestii,jak nie bedziesz lubiala swojego zawodu,to nie masz szans na bycie w pelni usatysfakcjonowana z zycia,dzisiaj rzadko spotyka sie osoby,ktore moga pracowac w wybranym zawodzie i czerpac z tego przyjemnosc i pieniadze,a ty masz na to wielkie szanse,bo to naprawde unikatowy kierunek.