Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hogata83

czy warto wracac do Polski???

Polecane posty

Gość hayzel_eyes84
Andrew, to po cholere wchodzisz na babski topic i marudzisz chlopie? No fajnie sie ulozylo z tymi rocznikami:)

Gość hogata i hayzel milo sie was
czyta... Ja sporo czasu mieszkalam za granicą, maz pracowal zgodnie z wyksztalceniem, mielismy super sluzbowe mieszkanie, samochód z kierowcą, dzieci swietne szkoly, nowi przyjaciele - niby czego wiecej chcec? Ale przez mysl nam nie przyszlo zostac . Owszem, wielka przygoda zycia, nowe doswiadczenia - ale w kraju starzejacy sie rodzice, z ktorymi kazdy dzien był cenny, mnostwo znajomych, z ktorymi moge sie codzien widziec, a przede wszystkim poczucie przynaleznosci, bycie u siebie , praca moze nie wymarzona finasowo, ale w zawodzie , jasne cele do których sie dązy. Fakt,ze przyjechalismy z kasa, ktora nam na wiele pozwalala, ale za granica by tej kasy bylo o wiele, wiele więcej. Ja zycia na kase nie przeliczam, moje dziecinstwo bylo biednawe, ale szcesliwie, we wlasnym domu z duza rodzina, z dziadkami Dla kazdego co innego jest wazne. Tak szczerze mowac - materialnie - ile czlowiek potrzebuje ? Moze byc chleb z dzemem byle w fajnym towarzystwie. Te lata zagranica nigdy nie beda zmarnowane, bo rozwijaja i daja chocby inne spojrzenie na system wartosci. Po powrocie do Polski bedzie cie wkurzac mnostwo rzeczy, pozłoscisz sie, moze zaplaczesz, zatesknisz. Ale jestes u siebie, pracujesz i zyjesz dla swoich. Pojechac jeszcze raz - czemu nie, ale dom, do którego wracasz dobrze miec. Jesli dom to dla ciebie rodzice, znane miejsca, starzy przyjaciele - to wracaj. A jesli w Polsce stwierdzidsz, ze twoim domem był UK, zawsze zdazysz tam pojechac.

Gość hayzel_eyes84
Nie musisz calej swojej frustracji Adrew wylewac na nas, to ze ci brakuje na prad czy gaz, to wynik tego jak zarzadzasz pieniedzmi.

Gość ANDREWWj
A wlasciwie to nie musi wam brakowac na wode czy prad, zobaczycie jak wam zabraknie na czynsz albo chleb, nie bójcie sie bo kredyty do pobrania sa w polsce caly czas. Chetnych jest duzo wy po paru latach tez chetni bedziecie. Szkoda tylko mi was kobiety. Mój znajomy z zona wrócili wlasnie do polski pare miesiecy temu bo jego 'zona' miala taki 'kaprys'. Taki sam jak wy tutaj bo tesknila itp. Szkoda tylko ze on juz ja zostawil i jest ze mna tutaj i mamy sie dobrze full kasy i super prace. Ona mieszka w polsce w kawalerce na brudnym osiedlu.

A ja myslam ze tylko ja tesknie za krajem i obrzydla mi emigracja:)Super ze mozna z kims pogadac:)

Gość hayzel_eyes84
Do MILO SIE WAS CZYTA (przepraszam musialam jakos wyroznic do kogo;) super napisane..MOZE BYC CHLEB Z DZEMEM BYLE W FAJNYM TOWARZYSTWIE, kurcze super slowa:) dokladnie tak samo mysle...ja nie jadam w restauracjach..po kij tyle kasy wydawac? lepiej kupic kurczaczka i nad jeziorko, albo jakos wode..po swojskiemu..a w anglii nie ma tych jezior, tych gor, tej jesieni tego lata co u nas;)

Realia zycia w Anglii - bylam sobie w sainsburys kupowalam wino, babka przy kasie nie chciala przyjac dowodu( wgl pomijajac fakt ze go chciala), kloce sie z nia, ze to jest respektowany dokument, ona do mnie, ze nie moga tego przyjac - tylko prawo jazdy! to ja jej na to, ze nie mam prawa jazdy( co bylo nie prawda, ale nie mialam go przy sobie:P) a paszportu nie nosze ze soba. Wlacza sie do rozmowy jakas litwinka tez pracownica patrzy iu mowi: OOOOOOOOOOOOOOO you are polish, to ja wiem o co chodzi ja jestem z litwy mojego dowodu tez nie biora... ja sie dalej kloce, ze pogielo ich do reszty, ze granice moge przekraczac ale wina nie moge kupic na dowod?!?!?! Poprosilam o menadzera, on powiedzial tym tepym lychom, ze ten dowod jest ok, ale nie przeprosil nawet nie spojrzal na mnie, one tez nic, wiec ja to wino zostawialm i powiedzialam, zeby sie lepiej oreintowaly bo to jej obowiazek wiedziec jakie dokumenty sklep respektuje a nie moj. Konkluzja jest taka, ze za kazdym razem jak daje dowod i widza ze polski jestem inaczej mnie traktuja, gorzej. te kobiety nie chcialy w ogole mnie sluchac! Po prostu - nie masz brytyjskiego prawka to spadaj! tak samo jak przyjechalam do anglii i nie chcieli mi konta w barclays otworzyc. wiedzialam, ze to przez to ze jestem z polski i jeszcze taka gowniara wtegy bylam. ech.

Gość ANDREWWj
A wlasciwie to nie musi wam brakowac na wode czy prad, zobaczycie jak wam zabraknie na czynsz albo chleb, nie bójcie sie bo kredyty do pobrania sa w polsce caly czas. Chetnych jest duzo wy po paru latach tez chetni bedziecie. Szkoda tylko mi was kobiety. Mój znajomy z zona wrócili wlasnie do polski pare miesiecy temu bo jego 'zona' miala taki 'kaprys'. Taki sam jak wy tutaj bo tesknila itp. Szkoda tylko ze on juz ja zostawil i jest ze mna tutaj i mamy sie dobrze full kasy i super prace. Ona mieszka w polsce w kawalerce na brudnym osiedlu.

Gość hayzel_eyes84
najlepiej mi sie smiac chcialo jak anglicy sie dziwili jak to mozna cos innego zjesc na sniadanie niz te ochydne jajka i bekon i fasolke z puszki, za glowy sie lapali jak widzieli ze smaruje chleb dzemem na sniadanie:) ehh...

Gość hayzel_eyes84
ANDREW ciebie to juz nikt tu nie czyta, wiec nie wklejaj podwojnie swoich postow by zwrocic na siebie uwage..

Gość ANDREWWj
''ANGLICY LAPALI SIE ZA GLOWE JAK ZOBACZYLY CHLEB Z DZEMEM'' KOLEZANKO A WIESZ CZEMU?? BO U NICH NIE MA BIEDY TAK JAK W POLSCE ZEBY NA SNIADANIE JADAC DZEM Z BIEDRONKI ROZUMIESZ? ONI LUBIA ZJESC DUZO I PO TROCHU ROZNYCH RZECZY. NIE ZNAJA ''CHLEBA Z DZEMEM'' TAK JAK TAKIE WIESNIAKI JAK POLACY.

Mnie w Anglii najbardziej brakuje-teraz bedzie smiech-niedzieli:)U nas niewazne czy ktos jest wierzacy czy nie-niedziela jest dniem wyciszenia,spokoju,spotkan rodzinnych.A tutaj sasiad za plotem 6 dni w tyg lezy na ogrodzie,a w niedziele betoniarke wlacza:)

Gość kuba mmmm
zalasne zeby jechac do Angli i dorobic sie auta HEHEHE :) nie moge!!!!! W Polsce bys sie wiecej dorobila w ciagu tych 3 lat niz tam:):):) rozjebalas mnie totalnie! Ale tak to jest jak sie kase rozjebalo to teraz wstyd do Polski przyjezdzac HEHE chcialoby sie zablysnac a tu nie ma czym!

Gość hayzel_eyes84
Muller, bardzo dobry przyklad Mala mi, nie w tym drugim miescie;) jesli wiesz o co chodzi:) Hogata, dokladnie lepiej byc biednym ale szczesliwym:)

ANDREW-anglicy lubia jesc duzo i wszystkiego po trochu.No i dlatego wygladaja jak wygladaja:))

Gość ANDREWWj
Pewnie ze wygladaja jak wygladaja, kobiety nie maja takich PODKRAZONYCH I WYSUSZONYCH OCZU JAK WYGLODNIALE BABY Z POLSKI, ORAZ NIE MAJA TAKISZ ZMARSZCZEK I ZMIERZLEGO WYRAZU TWARZY. UWIELBIAM ANGIELKI sa towarzyskie wesole, i duzo rozumieja. Nie takie durne polskie babska...

Gość hayzel_eyes84
a dla mnie przyklad Dzemu jest przykladem ich ograniczenia myslowego! Wole isc i kupic sloik dzemu w biedronce za wlasne pieniadze, niz zywic sie restauracjach na kredyt!

Kubusiu,to czego sie tu dorobilam to wylacznie moja sprawa.I nie bede podawac z dokladnoscia co do miksera kuchennego czego sie dorobilam:)Nie mam zamiaru sie chwalic ani zalic;);)

Gość hayzel_eyes84
Tak to jest jak ktos sie wpieprza w srodku topicu, i mysli ze wszystko wie. Kuba wie wszystko o problemach emigracji na to wyglada;)

Andrzeju,cieszymy sie wszyscy szczerze ze Tobie tak sie powodzi i ze jestes szczesliwy.Nic tylko gratulowac:)I dodatkowo trzymamy kciuki i zyczymy szczescia-moze doczekamy sie Twego slubu z jakas przemila Angielka:)

Mi mala-swiete slowa.Po prostu niektorzy nie potrafia zrozumiec o co tak naprawde nam chodzi.Pozdrawiam

Gość hayzel_eyes84
NIe warto sie takimi przejmowac, kazdy zyje swoim zyciem;) Ja uciekam narazie, bede odwiedzala topic:) Hogata odezwe sie na miala:)

Ale widzisz mi mala-nasz zangielszczony Andrzejek jest szczesliwszy od nas i lepiej sie mu powodzi.Ma chlop szczescie:)

Gość kuba mmmm
no oczywiscie ze Twoja sprawa:):):) no i raczej nie masz sie czym chwalic,heheh W Polsce co trzeci malolat ma auto a WYNAJAC mieszkanie moze kazdy glupi.... a ty nie dosyc ze masz 3 lata w dupie to jeszcze teraz przyjedziesz do POLSKI biede klepac... a mamusi bedziesz sie zalic jak to Ci zle bylo w tej Anglii ,bo nikt grila nie robil:) :) :D i musialas smazyc na patelni NAJDROZSZA KIELBASE

Gość kuba mmmm
i dlatego nie masz juz kasiory... jakie to zalosne ZAL. PL

Normalnie Kuba powaliles mnie z nog:)Psychologiem jestes czy co?Skad Ty to wiesz wszystko?Niesamowite:)

Gość kuba mmmm
sama napisalas:D