Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

linka555

Czy do USC przed ślubem potrzebny świeży akt urodzenia?

Polecane posty

Bo mam w domu od lat akt urodzenia, ale przecież się nie przeterminował - moja data i miejsce urodzenia się nie zmieniło!

To zależy czy po urodzeniu byliście rejestrowani w USC do którego teraz idziecie. Jeśli tak to żadne nie potrzebuje aktu urodzenia i nic dodatkowo nie płacicie, jeśli ktoreś z Was było w innym to musi załatwić sobie akt w swoim USC i za niego osobno zapłacić. Wydaje mi się że może być stary akt urodzenia, on się w końcu nie zmienia, w przypadku aktu małżeństwa zawsze można wziąć w międzyczasie rozwód i robi nie nie ważne ;)

z tego co mis ie kojarzy to chyba ma byc nie starszy niz 3 miesiace, ale na pewno musial byl oplacony (czyli ma pieczatke jest bylo zaplacone)

No właśnie moim zdaniem trzy miesiące jest ważny akt ślubu lub dokument stwierdzający brak przeciwskazań do zawarcia małżeństwa - najlepiej zadzwonić do USC i zapytać.

ale wlasnie wydajac taki akt urodzenia USC poswiadcza ze osoba moze wziac slub

Byłam w urzędzie i pytałam o to. Najwcześniej pół roku przed ślubem możemy się stawić w USC i ustalić datę, mamy mieć "świeży" akt urodzenia.

Pani w urzędzie powiedziała nam, że może być i stary, ale musi być na nim adnotacja o opłaconej opłacie skarbowej.

Akt urodzenia jest wazny m-c:/ Totalna głupota a raczej wyciaganie kasy bo niby co w moim akcie sie może zmienic????No ale kase trzeba wyciagnac:/ Ja mialam stary akt urodzenia ktory byl w domu ale trzebylo w urzedzie oplacic znaczki pocztowe i juz byl wazny. Wiec spokojnie mozesz miec ten akt urodzenia pod warunkiem ze dokupisz znaczki

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Te sprawy papierkowe czasem tak dobijają że odechciewa się wszystkiego. A latanie po urzędach za świstkami... wiadomo.

Gość Panna mloda z kwietnia
Witam 2 lata temu mieliśmy z narzeczonym wziąć ślub. Ale przydarzyla sie pewna sytuacja i nie mogliśmy go wziac.moje pytanie brzmi czy jeżeli akt urodzenia zostal mi odeslany ( bo urodziłam sie w innym mieście niz mój facet) to mogę isc z nim np teraz i podać w USC czy musze miec nowy odpis?