Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zdumiona

równe zarobki=równouprawnienie

Polecane posty

Jak myslicie? Cyz kobieta musi zarabiać tyle ile facet by nie została zdegradowana do poziomu mopa i garów?? Ostatnio mój partner stwierdzi że on wiecej zarabia i więcej rzeczy do domu kupuje więc ja musze sprzatac gotowac i najlepiej jeszcze prasowac.Dodam że sama pracuje i studiuje i tego czasu mam nie wiele. A jesli pojawi się dziecko to mam rozumiec ze ja z tym dzieckiem siedze dbam o dom itd a on tylko zarabia i nic w tym domu nie robi?? Jakie macie zdanie?

Gość diablica i juz
on nie ma racji....ale postarajcie podzielic obowiazki domowe...w koncu on tez tam mieszka!

Gość racja lezy posrodku

Zapewne w krótkim czasie zaczne zarabiac wiecej niż on i myślicie żeby zrobic mu "kare" zeby to on zajmował się wszystkim a ja tylko karierą??

zarabiam dużo mniej od męża, pracuje w domu (od października nie będę w ogóle już pracować) a nie mam zamiaru nawet wykonywac wszystkich obowiązków domowych. Mało tego nawet obiadów nie gotuje:P

>> Mało tego nawet obiadów nie gotuje Twój mąż tyra na ciebie, a ty obiboku nawet koryta mu nie podasz? :o U mnie za takie postepowanie dostała być karczycho :o

Tylko że wy panowie musicie zdać sobie sprawe z tego że my kobiety rodzimy także dzieci.Łazimy z brzucholem przez 9 miesiecy pozniej tez trzeba dojsc do siebie.Dlaczego zatem musimy jeszcze zarbiac tyle ile wy abyscie nas nie traktowali jako sprzataczki,kucharki i praczki??

Gość diablica i juz
dlatego zanim wyjdziesz za maz trzeba sobie faceta "przygotowac" na niektore sprawy a jak mu nie bedzie pasowalo to juz twoja sprawa co z tym zrobisz:-)

Gość stonka_biedronka
a co ma rodzenie do tego?? jak Ci kobita dziecka nie urodzi zebys jej nie traktował jak gosposi to zrozumiesz.Kilka miesiecy?? 9 miesiecy ciąza i conajmniej 6 dojscie do siebie po porodzie+ wychowanie dziecka .Do tego jeszcze praca a wiadomo jak sie małe dziecko nie da sie pracowac na pełen etat odrazu .I z racji tego że kobieta siedzi w domu z bachorem ale mimo to pracuje to ma jeszcze odwalać wszystko za chłopa w domu?? Czy ty czasem nie jeses szowinistą??

Gość zdumona
czyli jestescie zdania równe zarobki=równouprawnienie ? Ale jak no oboje partnerzy pracuja dajmy na to po 10 h z tym że partner ma lepsza posade i więcej zarabia bo np robił kariere gdy jego partnerka ciązyła( a sama nie zaciązyła tylko przeciez jej w tym pomógł) .Pracują tyle samo 10 h na 5 dni w tygodniu.To dalej uwazacie że kobieta mimo tego powinna prać ,prasowac gotować tylko dlatego że zarabia mniej ??

czyli jestescie zdania równe zarobki=równouprawnienie ? Ale jak no oboje partnerzy pracuja dajmy na to po 10 h z tym że partner ma lepsza posade i więcej zarabia bo np robił kariere gdy jego partnerka ciązyła( a sama nie zaciązyła tylko przeciez jej w tym pomógł) .Pracują tyle samo 10 h na 5 dni w tygodniu.To dalej uwazacie że kobieta mimo tego powinna prać ,prasowac gotować tylko dlatego że zarabia mniej ?? no ja to pisałam :P

Gość
ja tak nie uważam :) ale na pewno znajdą się zwolennicy tej teorii wśród mężczyzn ;) niestety kobieta już na dzień dobry dostaje często niższą stawkę niż facet... i nie daj Boże żeby zaszła w ciążę, bo pracodawca czuje się oszukany :o ech, rzeczywistość...

"9 miesiecy ciąza i conajmniej 6 dojscie do siebie po porodzie+ wychowanie dziecka" Chyba jasne, że samego okresu ciąży nie liczę, bo to oczywiste. :o🖐️ Tak powinno być. Po ciązy i kilkumiesięcznym "dojściu do siebie" powinna przejąc większą czesć obowiązków domowych, jeżeli zarabia dużo mniej. 🖐️

Zenon dobrze gada, Twój facet ma rację. Dodam jeszcze - nie ma przy tym znaczenia ile zarabiasz. O ile praca nie koliduje z Twoimi obowiązkami oczywiście.

Gość vedere
Zdumiona, co ty w ogole jeszcze z takim typkiem robisz?:O Mozesz byc pewna, ze w przyszlosci bedzie ci wyliczal kase, a jak nie daj boze stracisz prace, to w ogole bedziesz niewolnica. Chcesz, aby ojcem twoich dzieci byl ktos z takim podejsciem?:O

kobieta wcale nie musi zarabiać i nie powinna byc zrównana do poziomu mopa. Ja jak nie miałam pracy to też stawiałam wymagania wobec męża. Dom jest wspólny obowiązki domowe po równo. Mąż się do tego przyzwyczaił i robi to co do niego należy. Pracuję na stałe od 2 lat. Jak sobie wychowacie mężczyn tak później macie, nie musicie godzić się na wszystko - trochę więcej szacunku do siebie kobitki! Z całym szacunkiem dla meżczyn, żonki muszą być wymagające :)

" kobieta wcale nie musi zarabiać i nie powinna byc zrównana do poziomu mopa." Kobieta nie musi zarabiać ale musi być sprowadzona do roli mopa. 🖐️ Facetm musi zarabiać ale może w domu nic nie robić. 🖐️ A Twój mąż to jakiś ciapciak, że godzi się sobą pomiatać. :o🖐️

Gość
Prawik nie odstawiaj takiego szowinisty, w głębi serca na pewno dobry z Ciebie chłopak, który pomaga mamie :) btw - swoją Mamę też uważasz za mopa?

Tu nie chodzi o to co ja myślę. 🖐️ Stwierdzam tylko, jak jest. 🖐️ Kobiecie ujdzie fakt, że nie pracuje, natomaist facet zostanie okrzyknięty nieudacznikiem. 🖐️ Kobieta nie zajmująca się domem zyska miano księżniczki lub pasożyta. 🖐️ Z tym, że jeżeli taka kobieta pracuje to będzie poważana, natomiast facet zajmujący się domem, niepracujący dalej będzie nieudacznikiem. :classic_cool:🖐️

Gość
kobieta, która nie pracuje z wyboru zostanie okrzyknięta kurą domową bez ambicji :) wcale nie mamy tak kolorowo... ale skoro obydwoje małżonków pracuje na pełny etat to domowe obowiązki powinni dzielić na równo :p czyż nie?

woje zdanie jest takie moje inne. A mój mąż to naprawdę fajny facet :) I kocha mnie :)

Gość
No u mnie jest tak, że prace są podzielone, tzn. ja raczej gotuję, piorę i prasuję, mąż zmywa, kosi trawnik + wszystkie techniczne rzeczy, na których się nie znam. Sprzątamy wspólnie. Moim zdaniem pensja nie ma tu nic do rzeczy, raczej czas spędzony w pracy... ;)

"Moim zdaniem pensja nie ma tu nic do rzeczy, raczej czas spędzony w pracy... " Zupełnie nie rozumiem dlaczego jesteś za takim podziałem... ;):P🖐️ No ale skoro u Ciebie jest tak, a nie inaczej to nie musisz chyba walczyć w imieniu wszystkich kobiet. :P🖐️

Gość stonka_biedronka
Ale jak no oboje partnerzy pracuja dajmy na to po 10 h z tym że partner ma lepsza posade i więcej zarabia bo np robił kariere gdy jego partnerka ciązyła( a sama nie zaciązyła tylko przeciez jej w tym pomógł) .Pracują tyle samo 10 h na 5 dni w tygodniu.To dalej uwazacie że kobieta mimo tego powinna prać ,prasowac gotować tylko dlatego że zarabia mniej ?? Czyli według niektórych mimo tego że kobieta tyle samo czasu spedza w pracy ale zarabia mniej tylko dlatego że np 2 lata siedziała ze wspólnym dzieckiem to teraz ma za to mieć"kare" i wiecej obowiązków w domu wykonywać?? Ludzie przecież dziecko jest wspólne.A tobie prawiczku z wiarą życzę abyś to ty siedział z dzieckiem w przyszłosci w dopmu,a żona niech robi kariere.