Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mówię NIE grzybom

zatrucie muchomorem sromotnikowym

Polecane posty

Gość mówię NIE grzybom

Chcę tylko ostrzec ludzi przed tym "cichym zabójcą"... Moja 3 osobowa rodzina 7sierpnia tego roku zjadła na obiad uduszone gołąbki (a przynajmniej myślałyśmy że to gołąbki) ok godziny 12. Pierwsze objawy u mojej mamy i babci wystąpiły dopiero po godzinie 21 natomiast u mnie ok 23. Nie byłam wtedy w domu tylko na weselu więc myślałam że nudności a następnie wymioty są następstwem spożycia większej ilości alkoholu. Rano dołączyła biegunka i osłabienie. Zadzwoniłam do domu i okazało się że u mojej mamy i babci wystąpiły podobne objawy. Ok 15 zadzwoniły po pogotowie które zawiozło je do szpitala gdzie ja także dojechałam... Niestety lekarze podejrzewali że to właśnie muchomor sromotnikowy. Zrobili nam płukanie żołądka a następnie lewatywę, podali kroplówkę a potem przewieźli do szpitala do wrocławia na oddzial ostrych zatruć. Początkowo moja mama miała najlepsze wyniki i najlepiej też się czuła jednak lekarka powiedziała że ten grzyb a raczej trucizna w nim zawarta jest podstępna i żeby nie kierować się pierwszymi wynikami. Kontynuując w szpitalu byłyśmy ok 21 8sierpnia. Na drugi dzień lekarz zaproponował mi dializę ponieważ moje wyniki były najgorsze... Ja nie zgodziłam się bo miałam nadzieję że jeszcze się polepszą a z tą dializą w tak wczesnym stadium żadnej gwarancji poprawy nie miałam. W 3 dobie pobytu w szpitalu moje i babciwyniki zaczeły się stopniowo poprawiać ale mamy niestety nadal się pogarszały. Zaczęła zapadać w śpiączkę wątrobową... W 5 dobie pobytu w szpitalu u mamy przeprowadzono dializę którapoprawiła wyniki ale niestety na krótko... W 8dobie kolejna dializa... Było coraz gorzej ale wierzyłam że jeszcze się poprawi... W 11 dobie trzecia dializa która niestety się nie powiodła:( półtorejgodziny przed jej końcem serce mamy staneło... reanimacja przywróciła akcję serca ale za mamę już oddychał respirator. Trzecia reanimacja niestety już nic nie dała i mama zmarła... Dziękuję Bogu za moje "drugie życie" ale nie rozumiem dlaczegonam się udało a mamie nie...:( W każdym razie leczenie jest bardzo bolesne i uciążliwe... Musiałam łykać cały blister węgla co 2 godziny a do tego taki do picia, penicylina podawana w kroplówkach tak wyniszczyła mi żyły że tylko dotyk czy ukłucie przy pobieraniu krwi sprawiało taki ból że aż dosłownie wyłam... A do tego męczące wymioty i biegunka... To jest straszne!!! Nie zbierajcie żadnych blaszkowatych grzybów proszę!!! niech nikt już nie cierpi!!!

Gość to ic streszcze
autorka w ostatnim zdaniu pisze - nei zbierajcie grzybów blaszkowych.:p

Gość to ic streszcze
* blaszkowatych

Gość tola i ola
dzieki za streszczenie ,a zjadł ktos??

Gość mówię NIE grzybom
np ja i moja rodzina:(

Wiesz co... to bardzo smutne, co piszesz, tylko ja nie wiem o co Tobie tak naprawdę chodzi... Założyłaś już podobny topik, tylko tam napisałaś, że pomyliłaś muchomora sromotnikowego z kurką... Kto zbiera grzyby wie, że to absolutnie niemożliwe. Teraz piszesz, że jedliście uduszone gołąbki... Może się czepiam.

Gość jak można pomylić muchomora
z kurką? nawet slepy by nie pomylil bo wyczułby różnice po kształcie. jesli to prowokacja to beznadziejna.

z tymi kurkami to był podszyw ja tylko założyłam temat a pisał podszyw... I to nie ja pomyliłam tylko ktoś z mojej rodziny . Logiczne że kurka do muchmora nic nie ma... Za to gołąbek jak widać może się pomylić

Gość a propo kurek
teraz jest ogromny ich wysyp - codziennie przynosze po reklamówie mimo, że ze mnie kiepska grzybiarka.:classic_cool:

Gość tola iola
najwazniejsze ,ze jakos przezyli

właśnie. skąd sromotniki? I skąd w gołąbkach? Sromotnik jest tak charakterystyczny, że niesposób go pomylić. Jak ktoś nie ma pojęcia o grzybach, to nie powinien ich zbierać, bo finał jest właśnie taki jak opisała autorka.

Gość a gdzie te kurki są
pychota uwielbiam kurki, a juz dawno koło mnie nie było napisz gdzie? Pyszne są też kanie :-) już niedługo będą PYCHOTKA!

Gość najprawdopodobniej z głupoty
"i Skąd bym sobie to wymyśliła..." :-O :-O

Gość a gdzie te kurki są
Podziwiam ludzi mało znających się na grzybach a zbierajacych "gąski" - po pierwsze to nie jest pora na zbieranie gąsek (jeśli pomylili muchomora sromotnikowego z gąską zielonką która jeszcze nie występuje). Przy braku wiedzy na temat rozpoznawania gatunków gąsek wystarczy mieć minimalną wiedzę na temat jak wygląda muchomor. Gaska nie ma pierścienia i pochwy! Jak rozpoznawać muchomory: http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=stories&artmid=content&id=4189