Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama Oleńki

Córka 10m-cy i 12dni NIE RACZKUJE

Polecane posty

Dokładnie 11,150 kg - wczoraj była ważona

Ciężko powiedzieć. Być może to ma wpływ, byc może nie ma. Znam dzieci cięższe co już chodziły w wieku 10 miesięcy i lżejsze, które nie chodziły do 12 miesiąca. Na to nie ma reguły.Faktem natomiast pozostaje, że dziecko ma czas by nauczyć się raczkować do ok 13 miesiąca i dopiero po tym czasie można sugerować ew. rehabilitację czy kontrolę u specjalistów.Raczkowanie ŚREDNIO wypada na okres między 10 a 11 miesiącem. To znaczy, że przeważnie (w większości) zaczynają raczkować dzieci w tym wieku.Przygotowania do chodzenia trwają do 13-14 miesiąca.

mysle ze nie ma sie jeszcze czym martwic kazde dziecko jest inne,moja tez zaczela dopiero w 10tym m-cu za miesiac skonczy rok chodzi za reke,choc jesli sie jej nie chce woli rakiem:) bedzie ok pozdr

ngLKA dziękuję

dzieki dziewczyny

Gość chyba żarty to
COOO ?? NIE RACZKUJE ?? JESZCZE ??? !!!! ZACOFANA JEST I TO SPORO !!!!

Gość sama jestes zacofana
durna babo :/

Gość chyba żarty to
RACZKOWANIE jest podstawą do czytania, pisania, rozumowania i rozwoju mowy. Jeżeli dziecko nie pełza lub nie raczkuje, lub robiło tego za mało lub w ogóle we wczesnym swoim życiu, jego umiejętność intelektualna może być ograniczona w późniejszym życiu.

Gość chyba żarty to
i tyle w temacie durne baby

Gość gaja3005
Witam.Mój synek ma 2latka.Raczkować nauczył się w szpitalu,bo nie było chodzika.To nic niepokojącego!Można oprowadzać dziecko przewiązane ręcznikiem pod paszkami i nauczy się od razu chodzić!Dzieci nie muszą raczkować!

kazde dzieck jest inne wiec nie masz pwodu do niepokoju mój synek zaczal ze tak powiem pełzac i robił to jakies 3 iesące od startu...polegało to na czołganiu sie na rekach i dosc komicznie wyglądało...az któregos dnia postanowiłam pobawic sie w konika...i wiesz co/ po 5 minutach mój synek zaczal raczkowac poprostu nikt mu nie pokazał ze tak mozna prawie oniemiałam na ten widok bo myslałam ze cały czs bedzie czołgajacym sie w okopie he he...moze musisz jej pokazac i wszystko

Gość hmm hmmmm
to troche dziwne