Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwelinaEwa

Pytanie do doświadzonych o opiekunkę do dziecka

Polecane posty

Za miesiąc będę musiała zatrudnić opiekunkę do sześcioletniego synka, ale nie na cały dzień. I stąd moje pytanie czy znajdę kogoś kto tylko niektóre dni będzie mógl odprowadzać, odbierać dziecko ze szkoły i tylko np w 3 dni w tygodniu zostanie wieczorem na 2-4 godziny z dzieckiem? Chodzi mi o taki nienormowany czas pracy. Syn jest bardzo samodzielny ale nie chciałabym go zostawiać samego na te kilka godzin. Nie byłoby przy nim dużo roboty. Ciekawi mnie też czym się kierowac przy wyborze opiekunki, wiekiem, doświadczeniem czy może czymś jeszcze? Byłabym wdzięczna za jakieś podpowiedzi.

Myślę, że znajdziesz ale wtedy stawka jest odpowiednio wyższa niz przy stałych godzinach (wtedy dajesz atrakcyjną stawkę godzinową bo jak chcesz żeby ktoś się zajął dzieckiem 2-3 godziny w jednym dniu, to nie zapłacisz 5-6 zł za godzinę bo nikt nie przyjedzie.. połowa to będzie koszt dojazdu. Chyba, że będzie to miła sąsiadka emerytka z okolicy, tak też się zdarza ;)Jeśli chodzi o to czym się kierować to doświadczenie (przynajmniej dla mnie) ani wykształcenie nie mają żadnego znaczenia. można się opiekować dziećmi od lat, mieć wykształcenie pedagogiczne i żadnego podejścia do dzieci. Niestety. Studiowałam pedagogikę, miałam w grupie znajome, które były opiekunkami i to ostatnia rzecz jaka miałaby dla mnie znaczenie (doświadczenie i kierunek). Natomiast podejście do dziecka.. zaobserwujesz jak się do niego zwraca - czy mówi z pozycji stojącej, czy kuca do poziomu dziecka. Czy umie Je ciekawie zająć, podpytasz co wie o karmieniu dziecka w takim wieku. W necie znajdziesz wiele tego typu tematów, wpisz w google "o co pytać nianię". Tylko trochę te listy sobie zreperuj bo wiele osób ma życzenia rodem z innej planety ;)

dzięki wielkie:) Kwestia finansowa tu akurat nie ma znaczenia, mogę zapłacić więcej. Wiem, że podejście jest ważne do dziecka no ale to już w sumie duże dziecko więc jakby cos było nie tak to samo powie:P A mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę opiekunkę poprosić o gotowanie obiadu dla dziecka(oczywiście za większe wynagrodzenie) wtedy kiedy nie będę mogła go akurat odebrać i zostać wieczorem? czy raczej opiekunki się na to nie zgadzają?

Jesli to prawda,ze w Polsce bezrobocie znow wzroslo to chyba nie powinnas miec problemu ze znalezieniem odpowiedniej osoby... Ja kierowalabym sie i wiekiem i doswiadczeniem, chyba najlepiej znalezc kogos,kto juz wychowal wlasne dzieci,choc i to nie gwarantuje sukcesu. Znam tez mlode,enrgiczne dziewczyny,ktore po prostu kochaja dzieci i sa super nianiami! Moja jedyna rada, zaproponuj dobre pieniadze, placac dobrze, bedziesz mogla byc wymagajaca i pokazesz,ze doceniasz pracownika. Lub, np.zacznij od sredniej stawki i obiecaj podwyzke po okresie probnym(np.po 3 m-cach).

Gość ja tak pilnowalam
tyle ze pierwszoklasisty, odbieralam ze szkoly , odrabialam lekcje , dawalam obiad bo w szkole nie jadal, jego mama mowila ze woli taki domowy, nie zawsze musialam go odbierac, czasmi robila to babcia czy dzidek, czasmi byl 2 czasami 5 godz, jak byl chory mama brala opieke i tez go nie pilnowalam. Bylo mi to na reke bo nie mialam calego dnia zajetego a tylko kilka godzin w tyg. Szczerze powiem ze z checia bym sie jeszcze podjela takiego pilowania, no coz ale dzieci rosna .....

ja tak pilnowałam ale dawałaś mu obiad już przyszykowany do odgrzania tylko czy sama gotowałaś? Ja prawdopodobnie nie będę sama mogła gotować codziennie dlatego chciałabym by opiekunka coś ugotowała.