Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebawem okularnica

zeby kupic okulary zawsze potrzeba jest recepta???

Polecane posty

Gość niebawem okularnica

w czwartek zosntanie mi przepisana recepta na okulary. juz bylam u optyka i nie ma mowy bym zdecydowala sie tylko na jedne oprawki. tzn teraz zakupie jedne, ale w niedalekiej przyszlosci chcialabym sobie dokupic jeszcze inne. i jak to jest? czy na zakup szkiel i oprawe zawwsze potrzebna jest recepta czy po prostu moge pojsc z tymi pierwszymi i zakupic kolejne??? w ogole czy to okulary/szkla/oprawki cokolwiek jest refundowane?

Gość niebawem okularnica

Gość niebawem okularnica
nie wierze ze nie ma tu okularnikow:)

nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze w wiekszych sklepach optycznych mozna ja dostac przy badaniu wzroku na miejscu

oprawki i szkła sa refundowane do jakiegos poziomu cenowego ale chyba tylk jak jest recepta od lekarza wiesz ja nie wiem dokładnie bo ja mieszkam za granica i tu wszystko jest bezpłatnie ale jak byłam w polsce to bralam recepte i mialam jakas znizke pomomo ze wykraczam wadowo ponad refundacje polecam optiluks tylko nie wiem czy w twoim miescie jest bardzo miła obsługa,znizk no i sliczne oprawki

Gość niebawem okularnica
oj nie, ja mam powazniejsza wade ;) i tylko okuliscie zaufam. jednak tak wiele oprawek mi sie spodobalo, ze chce miec wiecej niz jedna sztuke okularow. a przeciez tylko na jedne szkla dostane recepte...wiec jak to jest ???

Gość niebawem okularnica
ok, moge tez kupic bez refunacji chodzi mi tylko o to czy optyk sprzeda mi kolejna pare "na slowo" (tzn jak tylko poprosze taki i takie szkla i oprawki) - bez kolejnej recepty.

Gość 1234567.......
z tego co wiem refundacja jest tylko na szkła a na oprawki już nie .....więc jeśli za jakiś czas będziesz chciała zrobić sobie następne okulary tylko inne oprawki poniesiesz koszt całych okularów bo wątpię żeby Twój okulista wypisał następną receptę na te same szkła no chyba że skłamiesz że tamte zgubiłaś lub się coś z nimi stało

na słowo t c nie sprzeda bo musi sprawdzic czy faktycznie masz taka wade więc czeka cie badanie i chyba jest nieodpłatne ale to szybko załatwiaja na miejscu

Gość 1234567.......
acha nie polecam kupowanie okularów na własną rękę w aptekach czy u optyka jeśli ma się jakąś wadę bo można sobie w ten sposób krzywdę zrobić

Gość recepta
jest po to aby optyk wiedział jakie szkła ma sprzedać, o jakiej mocy, mozesz też wybrać specjalnie pocienianie (czyli cieńsze ;-)), plastikowe, z filtrem do komputera, jest spory wybór, ja ostatnio kupiłam same szkła i poszłam ze starymi oprawkami do optyka żeby mi je wprawił, za plastikowe szkła zapłaciłam 290 zł, vision express, Wrocław ;-) (badanie gratis) recepta bedzie Ci potrzebna na pierwsze okulary, jesli w niedługim czasie wybierzesz sie po nastepne i masz pewnosc ze wada wzroku sie nei zminiła, mozesz tylko podać optykowi jakie szkła potrzebujesz (z kartki), optyk moze tez sam sobie sprawdzic jakie masz szkła i dobrać takie same kiedys była refundacja na "denka" nie wiem czy to jeszcze fukncjonuje, ładne, lekkie szła z "funkcjami" np. antyrefleksem nigdy nie miały refundacji, to samo oprawki

Gość recepta
teraz w wielu salonach zamiast okulistów siedzą optometryści, oni są od dobierania okularów i soczewek kontaktkowych, czyli sprawdzają jaką potrzebujesz moc szkieł, zadanie optyka to wmontowac szkla w oprawki, optometryscie mozna spokojnie zaufac jesli chodzi o podstawowe badanie wzroku, w przypadku chorób on sam sie za nic nei będzie brał tylko i tak odeśle do specjalisty, oni nie umieją leczyć chorób, nie mają specjalnych narzędzi ani sprzetu do badań, to nie są lekarze, oni tylko określają wadę wzroku

Gość kozioł
oprawki z drutu a szkiełka z denka od jabola - sprzedam

Gość niebawem okularnica
a czy na okulary słoneczne też potrzebuję recepty?

Gość kinol
hej, pani "Niebawem" ,czy może jestes blądynkom???

Gość trzy!!
oj no bo nie do kazdej wady wzroku można nosic kazde oprawki. np do jakiejs tam wady wzroku szkla beda za cienkie by nosic z nimi oprawki wiercone.

Gość uortars
Nie jest potrzebna, ale to zależy o jakie okulary chodzi. Zobacz - https://www.okularywsieci.pl/ Zresztą a wielu sklepach przecież badanie jest na miejscu za darmo. Ale tak czy siak - macie rożne typy okularów, z różnym przeznaczeniem. Nie każde wymagają recepty.

Ja nigdy nie potrzebowałam recepty, lekarz okulista wypisuje jedynie karteczkę z informacją o wadzie wzroku i z tym idzie się do optyka, żeby wiedział jakie wstawić szkła. Tyle. A jak wymieniałam szkła z drugiej parze okularów, to tylko podsunęłam te pierwsze, żeby optyk wiedział jakie szkła i więcej nie było potrzeba.

Gość gość
nie Zawsze trzeba mieć receptę chyba ze chcesz mieć refundację wtedy potrzebujesz mieć receptę od lekarza u którego byłaś na NFZ potem idziesz do siedziby NFZ i odbijasz receptę... niestety okulary są drogie ja osobiście idę do optyka wybieram model który mi pasuje sprawdzam model na zauszniku i kupuje go na necie doświadczenia wiem ze w kwesti szkieł i oprawek najtańszy jest www.olens.pl