Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glistha69

ile za ślub?

Polecane posty

Gość glistha69

Pytanie dotyczy tylko opłaty kościelnej... Ile dajecie albo daliście księdzu? U nas na wsi ponoć daje się minimum 300 zł... czy to nie przesada? już na zapowiedzi daliśmy stówkę...

Gość my mamy okropnego księdza
za zapowiedzi liczy sobie 250 zł a za ślub miniumum 800 zł, do tego oczywiscie trzeba zapłacić jeszcze kościelnemu i organiście (gdzieś po 200-300 zł).

Gość u nas było co łaska
podpytalimy się ile ludzie dają i daliśmy 500. 200 dla organisty i 300 dla koscielnego (robil dekorację z żywych kwiatów). na zapowiedzi wzięli 50 zł. ale już u męża w parafi był taki cennik, że głowa mała: za sam odpis aktu chrztu zażyczył sobie 50 zł a za zapowiedzi 100. wolę nawet nie wiedziec ile chce za slub. A obok w parafii w tym samym miescie ksiadz chce od razu 1500.

My daliśmy 500 zł, ale ksiądz oddał nam 200 i stwierdził żebyśmy nie przesadzali z tą sumą. Za zapowiedzi nie płaciliśmy, organiście 100 zł.

u narzeczonego w parafii za zaświadczenia nie dawaliśmy nic, na zapowiedzi dalismy 100. u mnie chcieliśmy dać łącznie 300zł za zapowiedzi i maszę ale nas pogonił i powiedział ze nie chce od nas kasy. ale to dlatego ze dużo się udzielam przy kościele

My bierzemy ślub u Dominikanów cena jest stała 500 w tym jest już zaplata dla organisty, ale na kartce, którą dostaliśmy jest wyraźnie napisane, jeśli suma jest dla was za wysoka nie bójcie się o tym powiedzieć

Gość my mamy okropnego księdza
to widzę, że tylko u nas ksiądz niemiłosiernie zdziera kasę. potrafi powiedzieć, że np 500 zł to za mało za ślub. cham i prostak i tyle. az nie chce mi się chodzić do tej jego kancelarii po cokolwiek.

my dalismy w kopercie 400 zl - ksiadz nie sprawdzal ile dalismy. a jak sie zapytalismy czy dac organiscie to sie oburzyl, ze on ma stala pensje i ze to jest jego praca i obowiazek zagrac na slubie i ze mamy mu nic nie placic slub byl w mojej parafii - za zapowiedzi ksiadz ode mnie nie chail nic, a u mojego meza ksiadz sobie zarzyl 150 zl ale moj maz dal mu 50 zl

moj kolega dal 300 zl to go ksiadz wysmial i powiedzial, ze za malo - musial dolozyc do 1000, dodatkowo za zapowiedzi wzial 200 zl - co parafia jest inaczej

U nas obowiązuje "cennik": ksiądz - 400 zł, organista - 200 zł, kościelny -100 zł. Nawet gdy rezygnujemy z kościelnego, musimy mu zapłacić te 100 zł. Zapowiedzi u mnie 100-150 zł, u narzeczonego - co łaska...

u nas 1000zł placimy ze wszystkim (zapowiedzi, ksiądz, organista, koscielny) +50zł za odpis aktu chrztu meza

Gość annna19811
za zapowiedzi placilismy - 50 zl, za slub - 450. za organiste - 100 zl. I to wszystko to podobno bardzo tanio - kolega za slub placil 800 zl!!!!!!!

Gość
niestety tak sobie teraz księża liczą...mysmy dali na zapowiedzi 100 zł a potem jeszcze 400 zł

Gość kaos
a mówią że co łaska,ale łaski nie robisz że dasz. ja brałam ślub 10 lat temu.ksiądz powiedział tak"co łaska ,ale najczęściej dają 300 zł" dałam te trzy stówy ,ale dla mnie to jest smieszne że zdzierają kase.każą brać ślub jak ktoś np żyje na kocią łapę,alejak kogoś faktycznie nie stać to co ma zrobic? skąd ma wziąść pieniądze jak nie ma? eh,szkoda gadać

Gość fghgjmmk
ksieza to sobie licza, bo jak sie im daje to co maja robic? :o obowiazkiem ksiedza jest udzielic slubu nawet za darmo :o tysiac zl dla ksiedza? toz to kradziez w bialy dzien :o

Gość dzadzudzi
moi znajomi rok temu brali ślub kościelny i całość (ksiądz, dekoracja, organista itp) wyniosła ich ok. tysiąc złotych :( ksiądz niby też powiedział "co łaska..." :O

Gość aaa u mnie
600 ksiądz, 200 organista, 150 zakonnica. plus 100 zapowiedzi... duzo, wiem,ale co robic. U narzeczogo w parafii dalismy 50 zł za odpis chrztu i 50 zl za zapowiedzi.I w sumie wyszlo 1150 za wszystko... jak dla mnie masakra:) Ale ślub byl piekny:D

u nas ksiądz chciał 500,za zapowiedzi też ok 100,organista 200.zakonnica za otwarcie drzwi kościoła i zapalenie świec 100 zł.i nie pamiętram ale chyba coś brzdąkał.także zostaliśmy przy samym cywilnym.wzięlibyśmy kościelny ale ksiądz zaczął robić problemy z naukami,ze spowiedzią a doskonale wie że nie przebywamy w Polsce.a na koniec powiedział że nie da nam ślubu,bo nie będziemy mieć tych wszystkich potwierdzeń a musielbyśmy być w Polsce co miesiąc żeby pozałatwiać. czasem tak czytam ile księza biorą-moje zdanie jest takie,że chyba głupio jest ustalać cennik?jak w sklepie?bo wydaje mi się,że ślub to jest sakrament który teoretcznie powinno dostawać się za darmo?takie moje skromne zdanie bo zraaz się odezwią że jak mnie stać na salę to musi mnie stać i na księdza.także ja darowałam sobie te przepychanki z moim proboszczem i ślub kościelny.

W parafii mojego narzeczonego młodzi rzadko biorą ślub bo ksiądz zaczyna rozmowę 1000 to minimum, i wszyscy uciekają do dominikanów bo wszystko można załatwić nawet sprawy z pozoru nie możliwe. 500zł uważam że to uczciwa cena bo już mamy z głowy wszystko. A jak kogoś nie stać to można się dogadać i mniej zapłacić.

Gość majóweczka_majowaaa
my płaciliśmy 500zł ślub (w tym organista, kościelny itd) plus 100zł zapowiedzi u mnie i 150 zapowiedzi u męża. W parafi męża cena za ślub zaczyna się od 1000 zł i do tego trzeba doliczyć opłatę za organistę i kościelnego. Młodzi jeśli mają tylko taką możlwość biorą ślub w innej parafi bo to co się tam wyprawia toż to szok.

Gość moim zdaniem jeśli chodzi
o śluby i inne obrzędy to na dobrą sprawę powinny być zupełnie darmowe, bo niby dlaczego mamy płacić takie masakryczne kwoty. To był ich wybór że poszli na księdza, ich obowiązkiem jest udzielenie sakramentu każdemu... A nie że poniżej 1000 zł nie ma o czym rozmawiać, toz to kpina. A jak już chcą pieniędzy to niech w każdej parafii ustalą identyczny cennik, a nie że w jedenj ksiądz chce 1000 w drugiej 1500 ... Wszędzie tak samo, a ci co ich nie stac w ogóle lub mniej, jak ktoś chce może dac więcej. TAk samo z przygotowaniem do małżeństwa - co parafia to inne zwyczaje, ja miałam 4 spotkania w ramach kursu i 2 w ramach poradni. trwały od godziny do dwóch. Ale mój kolega w innej parafii chodził przez 12 tygodni i jeszcze jakies dni skupienia miał... Żeby nie było - ja wesela nie robiłam, ślub był kameralny z wyboru, taki chcielismy. Ksiądz absolutnie żadnych pieniędzy od nas brac nie chciał

W Niemczech system mi się bardzo podoba, każdy pracujący człowiek deklaruje swoją wiarę i płaci za to coś w rodzaju podatku (potrącane z pensji)potem wszystkie świadczenia jak chrzest, ślub są za darmo

Gość sdf
kasienka - a ja mysle,ze wszystko sie da, to akurat ze jestescie zagranica (ja tez) to nie jest wytlumaczenie. daloby sie wszystko zalatwic, wiem, bo sama zalatwialam. trzeba tylk osie troche postarac,widocznie wam az tak nie zalezalo na slubie koscielnym,skoro 800zl to za duza suma na slub... smieszne. jak sie ma do tego wiara wasza?? ja dalam w czerwcu 500zl za slub, dolozylam 100 gratis, 100 organiscie a gral tylko stale czesci Mszy, 50 koscielnemu,plus dekoracja kosciola-250zl. mysle ze to nie ejst makabrycznie duzo??? to sakrament. i podkreslam ze z zagranicy da sie zalatwiac takie sprawy typu papierki. do PL zajechac moment wczesniej i pozalatwiacna miejscu reszte. albo wysylac poczta. matko. to 21wiek nie sredniowiecze.

Gość glistha69
No właśnie bo u nas jak się za mało da, to kazania na ślubie nie powie tylko odpieprzy mszę byle jak...

jsdf-asne wszystko się da załatwić-więc zapłać mi bilet na samolot w 2 strony-wydatek rzędu 800 zł albo i więcej zależy w jakim okresie lecisz,zapłać księdzu :) a ja sobie będę wybierać urlop co miesiąc i co mniesiąc będę latać do Polski bo ksiądz tak postanowił i powieział że nie ma od tego odwrotu.mamy załatwiać wszystko obydwoje na miejscu.tak przypuszczałam że znajdzie się jakaś fanatyczka,ale przywykłam.a zrezygnowałam z kościelnego bo zbrzydły mi zwyczajnie przekomarzania się z proboszczem.a pozatym tak jak powiedziałam-moim zdaniem tak jak ktoś nademną-takie sakramenty powinny być za darmo. a co sądzisz o pogrzebie?ksiądz powinien za darmo odprawić duszę zmarłego na tamten świat tak?a za co bierze po tysiaka?bo przecież jak rodzina nie zapłaci to zmarły pójdzie do piekła?paranoja.

JA biorę ślub kościelny w styczniu,mamy z mężem już cywilny a koscielny bierzemy z powodu drugiego dziecko bo ksiądz by nam już go nie ochrzcił.Nie stać mnie za wiele i mam zamiar dać 200 zł.Nie będziemy mieć rzadnej mszy bo nie chcielismy,przyjęcie robi slubne tylko na 20 os ób bo jedno wesele juz mieliśmy....Niby kościół jest dla ludzi a prawda jest taka że to ludzie są dla kościoła.......

Gość deszczowa panna młoda
licencja: 150 zł (ślub w innej parafii niż nasza) ksiądz: 400 zł organista: 200 zł skrzypaczka i wokal w jednym: 100 zł

Gość deszczowa panna młoda
plus 100 zł dla zakonnic za dekorację