Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzzzzusiu

WSKAZANIA do cesarki

Polecane posty

Gość brzzzzusiu

Mam wpisane do karty ciąży dwa wskazania do cesarki >jedno od okulisty a drugie z powodu astmy. jestem w 33 tc i już sama nie wiem czy będę miała tą cesarkę w końcu czy nie???

Gość a co juz byc chciala zeby
cie cieli??

Gość Gabrysia 04.05
Jak ja rodziłam moją córcie to leżałam na sali z dziewczyna która miała cesarke właśnie z powodu jakiejś wady wzroku.MYŚLE ŻE TO POWÓD DO CESARKI

Gość brzzzzusiu
chcę wiedzieć czy ją będę miała czy nie

Gość brzzzzusiu
tzn ja wiem że to powód do cesarki . tylko czy ją będę mieć? mimo że to powód do niej?bo nie wiem czy trzeba dać coś w łapę czy co..bo lekarzom to się teraz nic robić i idą na łatwiznę

Gość Gabrysia 04.05
Zadzwon do szpitala w którym chcesz rodzici sie poprostu spytaj

W mojej kryształowej kuli widz ę, że będziesz miała tą cesarkę. Jak chcesz mieć 100 % pewności to przyjedź do mnie ja ci zrobię. A skąd my do cholery mamy wiedzieć co zadecyduje lekarz na porodówce????

Gość a co masz z oczami

Gość brzzzzusiu
wadę -4. to moje pierwsze dziecko więc się dziady nie wyżywajcie bo wy też pewnie byłyście zielone jak mój chodnik w pokoju przy pierwszym dziecku i zadawałyście wszystkim pytania ;/

Gość brzzzzusiu
a czy z cesarką to nie jest tak że trzeba się na nią umówić i przyjść do szpitala?

Gość a co masz z oczami
sama wada nie jest wskazaniem, tylko z tego powodu dostałaś skierowanie na cc? Z tego co wiem, u mnie w szpitalu, jak ktos ma wskazania do cc, to zawsze robią.

Gość brzzzzusiu
aha rozumiem. no nie wiem poszłam do okulisty oczka leczę już od szkoły podstawowej. Powiedziała ze mam jak najbardziej wskazanie do cesarki a mam wadę -4 . Mam też astmę . teraz w ciąży też przyjmuje leki wziewne

Gość kazdy ma mnostwo pytan
ale ty to juz przebilas wszystko.... masz wpisane wskazanie d cc, a nas na forum pytasz czy ci zrobia czy nie.... a jezyka w gebie zapomnialas, bedac na wizycie????

Sądzę,że skoro masz wskazania od 2 specjalistów,to na bank będzie ta cesarka.A swoją drogą,od okulisty pewnie dostałaś nie tylko z powodu wady,bo ona jest stosunkowo niska (ja mam dużo wyższą i miałam rodzić sn),lecz zapewne są inne problemy z okiem.

hej tez mialam cesarke,bo mala byla ulozona posladkowo,niewiem jak to jest w polsce bo rodzilam we francji,tutaj robia to tylko w szczegolnych wypadkach tak jak moj,mala byla na swiecie 2tyg wczesniej,bo zagrazalo to mi i jej,ale nie narzekam nic nie bolalo szybko doszlam do siebie a mala za miesiac skonczy rok i jest cudowna:) ale kolezanki ktore mialy cesarki w polsce nie umawialy sie na zadne spotkania byly wskazania byla cesarka i tyle,narzekaly tylko ze srodkow przeciw bolowych nie dawali:(i szybko do domu wyganiaja takze trzymam kciuki bedzie dobrze, pozdr

Gość gosik062007
w polsce trzeba miec skierowanie na cc. nie w kazdym szpitalu honoruja kazde skierowanie. musisz sie zapytac lekarza w danym szpitalu czy z Twoim zaswiadczeniem (a nie skierowaniem) zapisza cie na cc. w przypadku planowanej cc lekarz zapisuje Cie do szpitala na ok 14-10 dni przed terminem porodu na zabieg. mi w jednym szpitalu powiedzieli, ze mojego skierowania nie beda honorowac-musze miec skierowanie od lekarza ze szpitala "x" badz "y". wiec moj gin prowadzacy zapisal mnie do innego szpitala i tam nie wymagali skierowania z ktregos z tych dwoch konkretnych szpitali.

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
no to lekarza na wizycie nie mozesz zapytac czy to bedzie cesarka czy nie???

Gość i dobrze
i dobrze,ze szybko wyganiają po co siedziec w szpitalu?? jeszcze jak jest wszystko ok ja to sie prosilam,zeby wypuscili ale maly zlapal zoltaczki potem moje wyniki byly slabe i sie meczylam... chcialam jak najszybciej do domu

Gość rozumiem Twoje pytanie
Ja poszłam do szpitala ze wskazaniem do cesarki ale ordynator oddziału zakwestionowała opinię innych lekarzy. Chyba czekała niestety na łapówkę. Wiedziałam że naturalny poród może zrobić ze mnie wręcz kalekę ale ta baba się upierała..... W końcu i tak miałam cesarkę ale zrobili mi jak był weekend. Okazało się że lekarze z jej oddziału się z nią nie zgadzali ale się jej bali... Ot nasza polska rzeczywistość Dlatego puknijcie się wszyscy krytykanci nim cokolwiek napiszecie. Pytanie w pełni uzasadnione i zasługuje na szacunek. Po diabła te kretyńskie i niepotrzebne komentarze, ciekawe czy ktoś z Was chciałby poczytać takie pierdoły na swoje zadane pytanie Kto pyta nie błądzi.

Gość JA TEŻ MAM CESARKĘ
JESTEM W 35 TYGODNIU I LEKARZ MI POWIEDZIAŁ ŻE BĘDE MIAŁA CESARKĘ I NIE TRZEBA NIC DAWAĆ W LAPĘ ZBY JA MIEĆ, DZIECKO JEST UŁOŻONE POŚLADKOWO. A TU JAK NAJBARDZIEJ BĘDZIESZ MIAŁA ROBIONĄ CC MASZ WADĘ WZROKU I ASTME. A WIEC BEDZIESZ CIĘTA. PÓŻNIEJ LEKARZ PODA CI PRZYBLIŻONY TERMIN CESARKI A PÓŹNIEJ SKIEROWANIE DO SZPITALA.

Gość o nie nie nie
duża wada wzroku tak, albo oczy po operacji. Ale mniejsza nie jest zagrozeniem, ja mam -3 soczewki i astygmatyzm lekki i rodziłam naturalnie. A szwagierka miała operacje oczu i miala cesarke bo to za duze ryzyko (oczy po interwencji chirurga). Ale astma to juz na pewno Cie kwalifikuje na cc bo w razie ataku moglabys miec powazne problemy.

Gość Kasia W 24
koleżanka ma rację ja mam wadę-8,5 wrodzonę zaćmę miałam od okulisty wyrażne zalecenie cc Niestety nie w Polskim szpitalu tam pan ordynator zaśpiewał mi ironicznie że to mała wada bo od -10 robią cc i mnie olali Gdyby nie to że szybko odeszły mi wody plodowe a nie było rozwarcia to pewnie normalnie bym rodziła a tak sprawa się sama rozwiązala i cc było. Przy planowanych cesarkach rzeczywiście umawiają się na konkretny dzień i ją robią. Teraz planuję następną ciążę i aż się boję jak znowu mnie oleją a wzrok miśię pogorszyalbo nie daj Boże stracę go!

Gość o nie nie nie
Kasiu, lepiej uderzaj od razu do jakiejs kliniki gdzie Ci zrobią bez łaski, lepiej wydać troche kasy ale miec pewnosc, tu chodzi o zycie Twoje i dziecka, albo popytaj w innych szpitalach.

Gość brzzzzusiu
Dziękuje za porady. Mój lekarz strzelał głupie miny jak powiedziałam że będę mieć wskazania do cc. Więc w końcu spytałam TO ILE KOSZTUJE??? głupio się roześmiał i za chwilę powiedział że będziemy rozmawiać na następnej wizycie...

Gość gosik062007
mi kiedys okulisci zabronili nawet aerobicu. jak w ciazy nie zgodzilam sie na laser, bo cos sie dzialo z okiem, to kazali rodzic sn. mialam tez problemy z sercem, ale kardiolog stwierdzil, ze bedzie sn-najwyzej w czasie porodu podadza leki i uzyja proznociagu. jak poczytalam jak te leki dzialaja na serce dziecka od razu zalatwilam sobie od prywatnego okulisty skierowanie na cc-bylo nie do podwazenia, ale nie w kazdym szpitalu. bedac w ciazy czytalam na tym forum, ze jakiejs dziewczynie zakwestionowali w szpitalu skierowanie na cc i dziewczyna stracila wzrok. i co pozniej - odszkodowanie jakie dostala nie spowoduje, ze bedzie mogla normalnie zaopiekowac sie dzieckiem

Niestety najwięcej zależy nie od skierowania ale od lekarza, który decyduje w szpitalu jak będziesz rodzić. U mnie w szpitalu nie zdecydowano się na cc nawet w chwili, kiedy zaczęłam sie dusić (astma). Stwierdzono, że to NIE JEST wskazanie do cc. Fakt, że ja nie miałam skierowania pod tym kątem ale już widać, że co szpital, to opinia i tak na prawdę możesz sobie żądać a oni i tak zrobią swoje. Dobrze byłoby przy wejściu do szpitala na wstępie uzgodnić wpis do karty na podstawie skierowania. A jak robią problemy, to zmienić szpital.Tam gdzie ja byłam to jedna krowa stwierdziła, że nawet ciaża przenoszona nie jest wskazaniem do cesarki i dziecko urodzi się jak się urodzi(widać pani miała gdzieś: w jakim stanie...)

czytam Was,i jestem przerazona bezdusznoscia lekarzy - dla mnie to normalne,ze jesli kobieta ma problemy zdrowotne,czy to sa oczy,czy astma,czy cokolwiek innego,to powinna miec cesarke. Chyb a sie jeszcze jakas straszna tragedia nie wydarzyla,ktora zmienilaby podejscie lekarzy do takich sytuacji. Po co sa lekarzami,skoro tak bardzo w nosie maja zdrowie swoich pacjentek? To juz nawet zwierzeta sie lepiej traktuje - bo jak cos jest nie tak to weterynarz pomoze. Moja siostra jest w 5 miesiacu ciazy,i dostala wskazania na cc - bo po 1:jest po operacji oczu,a po 2: miala ciezki uraz kregoslupa. I tak sie zastanawiam,czy zrobia jej ta cesarke,czy kaza jej rodzic naturalnie,zeby by moze do konca zycie nie widziala,albo jezdzila na wozku inwalidzkim. Koszmar.

czy wskazaniem do cesarki jest przebyte zapaleni mozgu...nie opon mozg a zapalenie mozgu wirusowe?

Gość kobii35
Niestety dziewczyny, tak to u nas bywa. Moja znajoma urodziła się z deformacją kości biodrowej, jako nastolatka przeszła operację, wstawiono jej tam kilka sztucznych elementów, śrubę. kiedy jako dorosła kobieta zapragnęła mieć z mężem dzidziusia lekarz zapewnił że nie ma żadnych przeszkód, częste kontrole wystarczą, sn było nie do pomyślenia, Niestety poród zaczął się gdy jej lekarza nie było w mieście a dokumentację ciąży w miejskim szpitalu potraktowano z pogardą. Uparli się na sn. Małutka nie urodziła się niestety żywa. Winnych brak, znajomej pomógł nieco psycholog, ale przeżyła to koszmarnie, zamiast macierzyństwa wpadła w alkoholizm. Lepiej naprawdę zapłacić i znaleźć wcześniej odpowiednie miejsce.

Gość a ja powiem tak___
mam wade wzroku - 6 D i nie mialam wskazania do cesarki (mieszkam w de) wszycy lekarze i okulisci, z ktorymi rozmawialam stwierdzili, ze to nie wada wzroku jest wskazaniem do cc. urodzilam naturalnie, nic mi sie ze wzrokiem nie stalo.