Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hasehaha

co myslicie o imieniu carmen dla dziewczynki i eryk dla chłopca?

Polecane posty

Gość chica_bonita
padam "Szarym tłumem"?? Czy nadanie "oryginalnego" imienia dziecku spowoduje wybicie się z szarego tłumu? Naprawdę, wolałabym, żeby moje dziecko i moja rodzina wyróżniała się z szarego tłumu czymś więcej niż tylko dziwacznym imieniem dziecka. No ale rozumiem, jak się nie ma czym wyróżnić, to chociaż imieniem :D

Gość hasehaha
nie, vedere, nazwij swoje dziecko agnieszka, bedzie slicznie tak jak sliczna jest jego NIEzakompleksiona mamuska:D chica - nie mam typowo polskiego nazwiska, te imiona do niego pasuja

Gość
proszę się nie śmiać z Agnieszek :o ja sobie tego parszywego imienia nie wybrałam, motyla noga :)

Gość bibi_81
hasehaha - zaufaj swojemu uczuciu. Jesli Ci sie podoba to i tak nikt Cie przed nadaniem takiego imienia nie powstrzyma . Poza tym zawsze sie znajdzie ktos komu sie nie bedzie podobac .

Gość chica_bonita
Ok. Twoje dziecko, twoja sprawa. Najważniejsze, żeby pasowało do nazwiska. Ale błagam, tylko nie Eryk!!!!!!! :D

Gość vedere
Tak, padam padam, caly swiat jest w takim razie zakompleksiony oprocz pewnej grupy Polek, bo nigdzie na swiecie nie uswiadczysz nadawania dzieciom zagranicznych imion. Ale tak to jest, jak czlowiek jest z natury szary i nieciekawy, wtedy jedyna sposobnoscia na wyroznienie sie jest nazwanie dziecka Carmen czy Jessica:D🖐️

Gość padam padamm
Owszem, to jest odznaczenie się z tłumu. Wyobraź sobie, że dziecko idzie do szkoły, nauczyciel otwiera dziennik i tam wsród Tomków, Michałów, Goś, Anet, Zoś pojawia się taka Carmen - moim zdaniem imię z klasą, ale z posmakiem egzotyki - od razu pozostaje w pamieci nauczyciela. A kto twierdzi, że ma wyróżniac sie tylko i wyłącznie imieniem? Nie prowokuj

Gość chica_bonita
Wiesz co, padam, pamiętam, że jak ja chodziłam do szkoły, to osoby z dziwacznymi imionami były same postrzegane jako nieco dziwaczne i były mniej lubiane niż osoby z normalnymi imionami. Pamiętam, że w klasie miałam Antoniusza i Gracjana. I mogę o nich powiedzieć jedno- dziwacy, niedostosowani społecznie. I tak naprawdę niczego wielkiego w życiu nie osiągnęli. W dodatku obaj mieli dziwne (ale nie zagraniczne) nazwiska i całość brzmiała dziwnie.

Gość padam padamm
Vedere, no to powiedziałaś... a raczej przepisałaś opinie kolezanki, bo we wszystkich krajakch, które zwiedziłam, norma jest nadawanie imion oryginalnych. Przykład? Pewna pani, u której mieszkałam właśnie we Francji, nazwała swoją córeczkę Opal. Inny? Znam rodowitego Hiszpana, który nie ma zadnych korzeni polskich, a nazwya się Mieszko (czy tam wersja 'zhiszpanowana':D ale geneze ma od polskiego imienia) to nie sa wyjatki, takich przykładów jest mnóstwo🖐️

Gość i tak nie dasz dziecku na imie
Carmen, bo tak jak juz ktos napisal takie imie w Polsce nie istnieje. mozliwe byloby danie dziecku imienia Karmena, ale wtedy ono nic by nie znaczylo i rownie dobrze moglabys nadac corce imie np Karasrara, ktore tez nic nie znaczy :O

Gość Xenna.
Za pare lat, a moze nawet juz teraz imie 'Ania' czy 'Kasia' jest bardzo oryginalne, a nauczyciel nie jest w stanie odroznic tych wszystkich Nicol, Jessik, Klaudi od siebie:D

Gość padam padamm
ok, jeszcze jedno: xenna - a czy te wszystkie nickole i jessiki nie sa przypadkiem nadmuchana plotka kafeteriuszek? Bo ja, mimo ze mieszkam w duzym miescie, nie spotkałam sie ani razu z osoba o takim imieniu, wiec pozwol, ze wezme w watpliwosc twoje słowa:O

Gość porąbane matki nadają dzieciom
coraz dziwniejsze imiona,a wszyscy się dokoła śmieją!!!!jest tyle pięknych,polskich imion! nie, one będa się silić na "oryginalność",a nie widzą,że to obciach,ze są śmieszne....cóż,matki tipsiary!!!!

Gość chica_bonita
padam Kwestia również tego, na co dany język pozwala. Bo polski nie pozwala na wiele w kwestii wyboru imienia. Nie wiem, jak francuski, ale angielski pozwala na nazwanie dziewczynki Opal, Pearl czy ...Sunrise. I całkiem dobrze to brzmi Opal Smith, Sunrise Brown, Pearl Jackson itp. To jest chyba związane z tym, jaki rodzaj te rzeczowniki mają w danym języku (rodzaj rzeczywisty, lub przypisywany tym rzeczownikom) W j. polskim imiona żeńskie mają zawsze końcówkę a i dziwnie brzmi nazwanie dziewczynki Opal, bo ten rzeczownik w j. polskim ma rodzaj męski. Opal Kowalska brzmi bardzo dziwnie. Rownież Carmen Kowalska będzie dziwnie. Poza tym, jest również to, że polskie imiona są dostosowane do języka pod względem fonetycznym. Każdy język ma ustaloną kombinację dźwięków które mogą po sobie występować. Jedne języki pozwalają na zbitki kilku spółgłosek, inne nie, jedne pozwalają na kombinację spółgłosek określonego typu z innymi typami spółgłosek, inne nie. I dlatego imię Jessica dla Polaka brzmi dziwnie. Bo to nie jest nasz system fonetyczny.

Gość chica_bonita
Ja nie powiedziałam, że wrózy niepowodzenie. Chodziło mi o to, że mimo swojej oryginalności i wyróżniania się z tłumu imie wcale nie pomogło tym osobom w życiu. Wcale te osoby nie były lepsze czy bardziej zaradne niż inne i wcale nie miały jakichś zawrotnych osiągnięć. A co do dziwaczności, myślę, że to jakie imię rodzice nadali dziecku, świadczyło o nich. Nadali takie imię, bo sami byli dziwakami i tak wychowali swoje dziecko.

Gość i sie po dupie dostalo
tym co tipsy nosza... brak slow. Jak by to mialo decydowac czy jest sie dobra matka. Zenada

Gość dobra matka zwraca uwagę
na to,jak inni będą patrzeć na dziecko z takim imieniem-dziwactwem!ma swiadomość,że dziecko może się źle z nim czuć,może wywoływać kpiny wśród rówieśników i nie tylko!to wszystko wpływa na samoocenę dziecka,ale do takich wniosków dochodzą mądre matki,przewidujące a nie myślące tylko o własnym ego,tak jak dziewczynki,które bawią się lalką i nadają jej dziwne imię!!!!

Gość
Czy już cały jad został wylany? :D Jeśli tak, to może pozwólcie autorce nazwać dziecko tak, jak uważa za stosowne ;) imię w żadnym wypadku nie decyduje o przyszłości dziecka, tyle w temacie :)

Gość mało wieszale to twój problem

Gość lupita
ja to wiem ze imie nadia jest to najpiękniejsze imie na swiecie cymbały hahahahahahaha

Gość lupita
To, co juz odeszlo..nigdy juz nie wroci.. Stracony czas, zalujesz? Nie musisz.. Co bylo wczoraj to przeszlosc. Stawiam na jutro.. Stawiasz ze mna?Chcesz Mnie Sprowokować..? - Powodzenia... Chcesz Mnie Zranić..? - Nie Uda Ci Się To... Chcesz Mnie Obgadać..? - Proszę Bardzo... Chcesz Mnie Pouczyć..? - Nic Z Tego... I Tak Wiem Co Dla Mnie Dobre... Chcesz Mi Rozkazywać..? - Nie... Nie Pozwolę Ci Na To... Chcesz Mi Przemówić Do Rozsądku...? - Zapomnij... Wiem Co Dla Mnie Jest Dobre... Chcesz Mnie Krytykować...? Nie Ma Sprawy... Chcesz Mnie Oceniać..? Okej... Ale Najpierw Spójrz Na Siebie..! Zaznacz na fotce Polecam jesli tego nie wkleisz na nk dostaniesz rózge na mikołajki przeslij to wszystkim osobom które masz na gg

Carmen mi się podoba, Eryk nie ale mi się podoba Jagoda, Kalina, Natasza i Borys mój syn musi być Borysem, jestem w stanie nawet jego ojca ubezwłasnowolnić byleby tak syna nazwać

Carmen bardzo ladne imie :) tez bym mogla takie dac dziecku Eryk juz mniej mi sie podoba aczkolwiek nie jest najgorsze

poza tym nazwij dziecko tak jak tobie sie podoba a nie tak jak innym bo co inni maja do tego jakiekolwiek imie nadasz zawsze znajdzie sie ktos kto powie jessoooo co to za imie :o

Gość Pewna kobieta ja
e swojej zupełnie prywatnej strony... jestem już dorosłą kobietą, ale jako dziewczynka, zawsze zazdrościłam oryginalnych imion koleżanek. Ja mam w pamięci, iż były to zawsze dziewczyny wyjątkowe, pewne siebie i mające powodzenie. A która dziewczynka, a potem kobieta nie chce tak się czuć...? Carmen - piękne imię. Ja nazwałam tak swoją drugą córeczkę. Była kolejnym owocem miłości na cudwonych wakacjach w Hiszpanii. Niekoniecznie wybór imienia musi wiązać się tylko z checią oryginalności. Tak czytam i czytam... i dochodzę do wniosku, iż problem chyba polega na światopoglądzie każdego z nas. Jeśli ktokolwiek wyjechał nieco dalej poza granice Polski, poznał trochę kultur, narodowości, innego spojrzenia na świat, ten zrozumie, iż każdy jest inny i można inaczej... I nie oznacza to kompleksów, a raczej wręcz przeciwnie. Jestem Polką i bardzo się z tego cieszę, ale niezwykle często odczuwam brak oddechu w naszym społeczeństwie, poprzez jego hermetyczne i stereotypowe cechy. O ile generalizuje to życie każdego prywatnie z osobna, o tyle proszę bardzo, ale jeśli narzuca się takie postępowanie i myślenie innym... Ja przepraszam. Kochani trochę więcej otwartości na coś innego, nie znaczy gorszego.

Gość a może takie co Ty na to
Stefania i Eryk albo Brooke i Ridge - to imiona zawsze na czasie ;)