Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prooobbllemmmm

Problem wielki

Polecane posty

Gość prooobbllemmmm
a jezeli nie placila zadnych skladek? ani nic nie bylo na czysto tylko umowa dla nas??

Gość ale przeciez piszesz
ze ona sie spieszyla zeby sprzedac mieszkanie wiec czegos nie kumam.... sprzedala mieszkanie i teraz chce jakis kosztow????

Gość i właśnie po to była umowa
jesteś beznadziejna ......... Masz rację ale właśnie jest tak że czasem właściciel chce konkretną kwotę która już uwzględnia rachunki i woli sam dopilnować rachunków żeby później nie mieć nieprzyjemności takich jak to że mieszkanie zalega z opłatami. Mojej koleżanki rodzice wynajęli mieszkanie pewnej kobiecie znajomej za dosłownie grosze, fakt że w małym miasteczku ale 200 zł za 3 pokojowe mieszkanie to jest nic. Koleżanka jednak lubi takie sprawy doglądać i poszła sprawdzić, okazało się że zalegają z rachunkami niezbyt długo ale jednak, a babka się głupio tłumaczyła że myślała że rachunki są w opłacie gdzie normalnie musieli by dokładać do tego interesu.

Gość ***Mango***
Wprowadzajac sie do mieszkania nalezalo spisac protokol przejecia mieszkania, odczytac stan wszystkich licznikow i to samo zrobic przy wyprowadce. Mieszkajac w tym mieszkaniu zuzylas i prad i wode i za to nalezy zaplacic. Wlascicielka powinna Ci napisac rozliczenie faktyczne za Twoje zuzycie i podczepic kopie rachunkow jakie dostala. Moi poprzedni lokatorzy wyprowadzli sie w lipcu ale dopiero w listopadzie mialam skompletowane rachunki, wiec po czterech miesiacach dostali rozliczenie. Ma sie na to 12 miesiecy. Obowiazuja tylko umowy na pismie. Jesli korzystalas z Internetu i mialas w umowie, ze za dostep placisz to powinnas zaplacic za caly rozpoczety miesiac. Nie gra roznicy czy mieszkalas w mieszkaniu 7 czy 31 dni ( chyba, ze w umowie ustalono inaczej )

240 to dużo mi się wydaje, u moich rodziców w domu się ogródek podlewa wa wakacje i każdy się kąpie 2 razy dziennie i tyle nie nabije, ale mniejsza o to. Moja dobra rada jeszcze taka że najlepiej to wpłacać właścicielowi przelewem na konto, masz wtedy stosowny druczek, u nas było tak że jak mieszkałyśmy to mama mi kazała żeby właściciel każdej z nas podpisywał druczek z kwotą, zawsze to coś.

Gość prooobbllemmmm
no wlasnie ona chyba cos krecila z tym ze chce sprzedac mieszkanie !! bo nam tak powiedziala ze musi sprzedac mieszkanie ! i mamy jak najszybciej sie wyprowadzic... i w umowie bylo z miesiecznym wyprzedzeniem a my sie wyprowadzilismy w 9dni gdzie musislismy na szybko szukac innego mieszkania gdzie ni ebylo latwo!!

Gość do bazienki
kto mi odpowie na moje pytanie? jest na końcu pierwszej strony

Gość prooobbllemmmm
tak ale do internetu to sie niby dogadalismy z nia tak twierdzilismy ! ze ona niech szybko z zerwie umowe z netem bo to bylo na nią! i ze my nie placimy juz za czerwiec i ona sie zgodzila a teraz co?? mamy placic?

Gość jezeli nie mialas umowy to nic
do bazienki Ci nie zrobi... przeciez nie ma tego na papierze ze tam mieszkalas

do bazienki bez umowy nie może was podac do sądu bo niby na jakiej podstawie ***Mango*** O właśnie, stan wyposażenia i spis liczników

Gość czy właścicielka ma 14 lat
cytat z pierwszego postu autorki: "babka z wynajetego mieszkania napisala SMSa ze przyszly rachunki rozliceniowe " Ludzie! SMS w takiej poważnej sprawie finansowej! Jeśli ten temat nie jest prowokacją 14-latka, to właścicielka tego mieszkania chyba ma 14 lat skoro pisze smsy w takiej sprawie :-O :-( Po pierwsze napisz jej sms (:-P ), że takich spraw nie załatwia się przez smsy i jak ma wobec ciebie jakieś zarzuty, bądź zaległości to prosisz, by ci to napisała na listownie! Oczywiście załączając kopie waszej umowy i kopie WSZYSTKICH rachunków. Jeśli ona nie zna twojego peselu i adresu korespondencyjnego, a ty nie chcesz jej go podać to załóż jakiś adres e-mail i każ wysłaś to sobie na maila.

Gość do bazienki
zrobię tak, że zapłacę 90 zł zaległości za ogrzewanie, a z czynszem za wrzesień niech spada. już tak mnie mieszkam

Gość ***Mango***
Potraktuj to jako nauczke bo lepie teraz stracic kilka zlotych jak w doroslym zyciu poslizgnac sie na tysiacach. Nie ma "umow na gebe " liczy sie tylko i wylacznie to co jest na papierze podpisane przez obie strony.

Jesli w umowie bylo napisane, ze obowiazuje ona z miesiecznym wypowiedzeniem z obu stron, to niestety za nastepny miesiac tez musisz zaplacic niewazne czy mieszkasz tam 2 dni w nowym miesaicu czy 5 poza tym jesli byl licznik przedplatowy to czesto wyrownanie rachunkow nastepujegdzies po 2/3 miesiacach najrozsadniej byloby poprosic ta babke o te rachunki zeby ci przeslala, jesli nie bedzie chciala tego zrobic i bedzie sie stawiala to znaczy ze cos kreci a jeszcze bardziej rozadnie byloby pojechac do krakowa i osobiscie z nia pogadac, jesli bedzie krecila to bedzie sie wydzierala albo unikala odpowiedzi na proste pytania

Gość prooobbllemmmm
napisala smsem bo niby byla w szpitalu i ma cos z mową. i moj chlopak sie przez smsy z nią spiera... wiem dla mnie to dziecinne ale on jest nerwowy napisal ze nie zaplaci a ona postraszyla sadem

Gość do bazienki
owszem, było napisane, że z miesięcznym wypowiedzeniem, ale umowa była do kwietnia 2009. więc już chyba nieaktualna..

lepiej sie nie klocic, tylko spokojnie rozwiazac problem, najlatwiej byloby isc do urzedku skarbowego i podac naziwsko i dane tej baby i sprawdzic czy miala zgloszone ze pobiera dodatkowy dochod

Gość prooobbllemmmm
ja mialam umowe tez na rok z nia z miesiecznym wypowiedzeniem to ona powiedziala zebysmy jak najszybciej sie bo ona musi sprzedac to mieszkanie.. wiec wyprowadzilismy sie po 9dniach! i tak poszlismy jej na reke... a za internet nie bede placic bo ona saama powiedziala ze to zalatwi i nie bedziemy musieli placic za te 9dni za internet.. wiec po co robi problemy z netem! a za prad i wode i umowe bede chciala zobaczyc liczniki na poczatku byly spisywane.

no, przedszkole po prostu! jeszcze kłócenie się przez smsy, gdzie można nie dokładnie zrozumieć o co chodzi stronie przeciwnej :-O Mówię zapowiedzieć kobiecie, że ma wam to napisać listownie i załączyć kopie rachunków i wtedy się ustosunkujecie do jej pisma. A jak nie to podaj mi swój nr telefonu to ja też ci przyślę sms, żebyś mi z 5 stów na konto wysłała :-O Skąd wiadomo, że tych smsów nie wysyła nastoletni syn/bratanek/wnuk włascicielki tego telefonu???? Na przyszłość spisywac liczniki! na początku i na końcu.

Gość droga autorko
czy ty jestes taka glupia od urodzenia ?czy moze dla zasady? pisza ci ludze wszem i wobec,zebys nic nie placila dopoki nie bedziesz miala w reku,kopii ow rachunkow i umowy najmu. wez zesz kobito zadzwon do baby,niech ci wysle faksem,albo cus w tym rodzaju,wszystko co niezbedne w wyjasnieniu tej sytuacji i dopiero wtedy,napisz cos konkretnego na forum,albo idz z tymi papierami do prawnika( porada kosztuje 50 zl),a nie wydziwiaj i nie gdybaj bez niezbednych w tym celu papierow.

Gość Po piewrsze w Krakowie rachunk
za prąd rozliczane są po pół roku zużycia, więc faktycznie teraz mogło jej przyjść wyrównanie za okres w którym mieszkaliście. Nie wiem jak to jest z rachunkami za wodę, bo to zależy od miejsca. Po drugie umowy z firmą internetowa trzeba rozwiązywać z 30 dniowym wyprzedzeniem, więc 9 czerwca trzeba było zapłacić jeszcze za czerwiec i za lipiec, bo umowa pewnie rozwiązała się z końcem lipca. To niby jej problem, bo tak się z Wami umówiła, ale problem polega na tym, że Wy nie macie nic na piśmie

"To niby jej problem, bo tak się z Wami umówiła, ale problem polega na tym, że Wy nie macie nic na piśmie" umowę o wynajem pewnie też smsem zawarli :-O

Gość dzadzudzi
wiesz co autorko, to nie wlascicielka jest psychiczna, tylko ty jakas niekumata jestes!!! rozumiem, ze to bylo mieszkanie w bloku? spoldzielnia mieszkaniowa? jesli tak, to najczesciej (nie mowie, ze zawsze, ale przewaznie tak jest) oplaty za wode i ogrzewanie sa zawarte w czynszu (tzw. zaliczki), ktory owa wlascicielka powinna doliczyc do odstepnego za mieszkanie. czynsz jest platny co miesiac do wspolnoty mieszkaniowej, a ROZLICZENIE (czyli to, ile faktycznie zuzyjecie) przychodzi zazwyczaj raz do roku. RAZ DO ROKU!!! jesli zaplaciciscie wiecej, niz zostalo zuzyte - zwracaja wam. jesli zuzyliscie wiecej, niz te "zaliczki" to doplacacie. takie to jest k.... trudne, zeby zrozumiec!!! w twoim przypadku zachodzi 2 sytuacja - zuzyliscie wiecej, niz wynosily zaliczki to doplacacie. a tak btw - czy wprowadzajac sie (i wyprowadzajac) spisaliscie stan licznikow? wtedy jest mozliwosc policzenia dokladnie od-do kwoty jaka mielibyscie dostac z powrotem albo doplacic. bo 240 zl za wode to jest b. duzo i jedynie w tej kwestii moglabym sie dopatrywac jakiejs nieuczciwosci wlascicielki. niech ci przysle ksero rachunkow i rozliczen. a na przyszlosc czytaj co podpisujesz i nie wyrzucaj tego. i mysl troche.