Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyprawka dla malucha

CZY DOBRZE NAPISAŁAM WYPRAWKĘ DLA MALUSZKA???

Polecane posty

MYSZSZA.... KAŻDY INACZEJ PRZECHODZI CESARKE JAK I NORMALNY PORÓD. NIE WIEM ZY O TYM WIESZ. NA WSZYSTKO TRZEBA SIE PRZYGOTOWAĆ BO TO RÓŻNIE BYWA. MOŻE I TY WSZYSTKO DOBRZE PRZESZŁAŚ ALE INNE MOŻE NIE!!!

Gość może się nada
Przecież wypłukane będą to niby skąd podrażnienia, prędzej od pampersow z aloesem czy nawilżanych chusteczek. Słyszałam, że proszek "dzidziuś" jest niezły i przyjemnie pachnie.

NAJWYŻEJ KUPIE TEN I TEN ALBO WYPIORE WSZYSTKO W VIZIR. KASA ZAOSZCZĘDZONA NA PIELUCHY:-)

Gość mama tez
ja uzywalam platkow mydlanych dosyc dlugo i byly bardzo wydajne, teraz juz nie moge sobie pozwolic na czekanie az kosz z rzeczami malego sie napelni bo brudzi jedzonkiem, marchewka, itd... wiec wrzucam kilka sztuk z naszym praniem na biezaco i piore w persilu non-bio.

Gość mama tez
w pralce chyba trzeba wlaczyc dodatkowe plukanie, u mnie jest program dla dzieciecych ubran wiec sam plucze dokladniej

JAKI MATERAC KUPOWAŁYŚCIE???? KOKOS-GRYKA-PIANKA CZY MOŻE INNY???

Gość czytam z zaciekawieniem
hmm co do ubranek to sie nie wypowiem, mialam duzio duzo wiecej wszystkiego niz autorka napisala i sobie to chwalilam, bo nie trzeba bylo co chwile prac. co do proszku to ja uzywam loveli i plynu tez i on wcale nie pachnie (ktos pisal ze intensywny?) rodzisz w pazdzierniku? ja bym wziela wiekszy kombinezon zimowy na twoim miejscu, mysle ze 68 Gruszki do nosa nie bierz, lepiej frida, bo grucha wymieka na starcie przy nawet niewielkim katarze. Piszesz ze chcesz kupic krem ochronny, pielegnacyjny i przeciw odparzeniom i to wszystko do pupy? sadze ze za duzo tych kremow, wez przeciw odparzeniom i starczy i to samo z kremami do twarzy, bedzie zima to wez ochronny lub tlusty. aha i tez nie wiem co to butelka do lekarstw ale wydaje mi sie zbedna bo leki dla maluchow podaje sie w tak malutkich proporcjach ze mairki doloczone do nich powinny spokojnie wystarczyc.

DZIEKI WIELKIE ZA POMOC:-)

KOMBINEZONIK WIEKSZY MAM NA 68 I MNIEJSZY MUSZĘ KUPIC NA 62

Gość cztam z zaciekawieniem
materac mam gryka - pianka - kokos i sobie chwale, pod przescieradlo mam wlozone ceratke to sie fajnie sprawdza jak dziecko ulewa, bo nie przemaka na materac

OK DZIEKI WIELKIE:-) INNYM PRZYSZŁYM MAMA MOŻE TEN TEMAT SIE KIEDYS PRZYDA:-)

Gość you know me better
w kompletowaniu wyprawki zwroc tez uwage na slownik dla siebie. pisze sie " przyda się mamom" a nie " mamą"

Gość coś ci nie pasuje
o! znalazła sie dama od słowników!!!! co ciebie to obchodzi jak kto pisze patrz lepiej na siebie!!!

ja mialam 5 razy wiecek i wszystko bylo w obiegu :) materaz kokos- pianka kup tez butle aventa do mleko i jedno opkawnie bebilona jak twoje mleko nie starczy zeby sie najadl:) i smoczki

kombinezon kup lepiej 56 / ja rodzilam 30 lipiec - mial 3 kg dziecko na jesien mialo do listopada 56 z H&M - kombinezony sa strasznie zawyzone! a takie dziecko male sie utopi w 68;/ zreszta one nie lubia miec zbyt luzno i nie wygodnie im

Gość może się nada
ja mam jeden kombinezon na 62 i drugi na 74 i oba są takie same :) ten na 62 spokojnie mi wystarczy na 5 miesięcy, co firma to inna rozmiarówka, trzeba patrzeć na długość, a nie na rozmiar

to zależy ile będzie miało dziecko ale jak piszecie ze rozmiarówka jest każda inna to tylko chodzic z centymetrem po sklepach i szukac na długość kombinezonu. tak samo jest z ciuszkami niby 56 i 62 a takie same długości:-(

Gość patyczki z watą na obu końcach
patyczki, takie z watą na obu końcach :-D Och Boże ale się uśmiałam hahahahahhahaha ;) Przezabawna jesteś

Gość ojej ale sie ktos zbulwersowal
jak znowu zdzira to jest po prostu zabawne! :) i tyle

tak na necie napisała położna wyprawke ja tylko ja troche przemieniłam bo wydawało mi sie że za dużo ubranek. nie wiem co w tym było smiesznego. ale dobra było chociaż śmiesznie tyle radochy z patyczków

Gość na takich
na takich po prostu lepiej nie zwracać uwagi!!! niech sobie pisza co chca świadczy tylko o nich....

Gość no dobra to już się nie śmieję
jak nawet tego nie wolno... chcesz mormalnej rady - okej, nie ma problemu skopjuję i wkleję twoją listę i dużymi literkami zostawię obok komentarze może tak być?

nie musisz bo wszystko już wiem od innych miłych kobietek

Gość Here you are
Ubranka • 6 bawełniane koszulki zapinane na zatrzaski z przodu 56 i 62 – PO 3 W KAŻDYM Z ROZMIARÓW WYSTARCZĄ, NIECH MAJĄ DŁUGI RĘKAW, ZATRZASKI MOGĄ BYĆ TEŻ NA RAMIENIU PRZY SZYI (BYLE NIE NA PLECACH), KUP TAKIE Z GRUBSZEJ POŻĄDNEJ BAWEŁNY, WEŹ JESZCZE POD UWAGĘ ROZM. 68 ŻEBYŚ NIE LECIAŁA ZARAZ DO SKLEPU • 6 pary śpioszków – 3 STARCZĄ, ALE MOŻESZ ZAMIAST NICH UŻYWAĆ SPODENEK TO SIĘ BŁYSKAWICZNIE DOSTANIESZ DO PIELUCHY • 6 pary kaftaników – JAK MASZ KOSZULKI I BODY TO NIE POTRZEBNE SĄ KAFTANIKI, KAFTANIKI SIĘ PODWIJAJĄ, DLATEGO BODY SĄ LEPSZE • 2 pary rękawiczek niedrapek – 1 SPOKOJNIE STARCZY, OBETNIESZ PAZURY I RZUCISZ JE W KĄT • 5-6 pary skarpetek (cienkie i grubsze) – CIENIEKIE SOBIE ODPUŚĆ, KUP ZE 3 PARY GRUBSZYCH, POŻĄDNYCH Z GRUBYM WYKOŃCZENIEM NAD KOSTKĄ ŻEBY SIĘ NIE ZSUNĘŁY ZE STÓPKI • 2-3 sweterki (większe rozm. 56 i 62) – NIE POTRZEBNE, DOPIERO OD ROZM. 68+ • 2 czapeczki ciepłe (osłaniające uszka i czoło) – 1 WYSTARCZY NIE MUSZĄ OSŁANIAĆ USZU I CZOŁA, BO OD ODKRYTYCH SIĘ NIE DOSTAJE ZAPALEŃ USZU ITD. TYLKO OD INFEKCJI WIRUSOWEJ • 2 czapeczki normalne cienkie (osłaniające uszka i czoło) – 1 STARCZY I ZNOWU JAK WYŻEJ, POZA TYM POTRZEBNE BĘDĄ TYLKO KILKA DNI BEZPOŚREDNIO PO PORODZIE, PÓŹNIEJ JUŻ NIE • 1 kombinezon na zimę (rozm 62) – OKEJ • 3-4 pary spodenek bez uciskowych (56 i 62) – 3 STARCZĄ, JAK MASZ ZAMIAR URZYWAĆ ŚPIOCHÓW TO NIE KUPUJ I VICE VERSA, JAK MASZ ZAMIAR URZYWAĆ SPODENEK TO ODPUŚĆ ŚPIOCHY, BIERZ TYLKO TAKIE Z PORZĄDNEJ GRUBSZEJ BAWEŁNY • 4 szt body ( z długim rękawkiem) (56 i 62) – MOŻE BYĆ I Z KRÓTKIM JAK BĘDZIE SZŁO POD KOSZULKĘ, BO WTEDY ŁATWIEJ BĘDZIE ZAŁOŻYĆ JEDNO NA DRUGIE BEZ ROLOWANIA SIĘ RĘKAWÓW, PO 3-4 Z KAŻDEGO ROZMIARU WYSTARCZY, BODY ZNAKOMICIE TRZYMA PIELUCHĘ • 14 pieluch tetrowych i flanelowych (7 tetrowych i 7 flanelowych) – 3 TETROWE I EWENTUALNIE 3 FLANELOWE MAX., NIE SĄ AŻ TAK BARDZO POTRZEBNE, NO MOŻE JEDYNIE DO PRZYKRYCIA ALBO OWINIĘCIA DZIECKA, ALBO PODŁOŻENIA POD GŁÓWKĘ DO SPANIA, ALBO WYŁOŻENIA DNA WANIENKI ŻEBY SIĘ NIE ŚLIZGAŁO (DO ASYSTY PRZY KARMIENIU LEPSZE SĄ RĘCZNIKI PAPIEROWE) • 2 pary dresików (rozm 56, 62) – JAK MASZ SPODENKI I KOSZULKI JAK WYŻEJ, TO NIE POTRZEBA DRESIKÓW • 4 pajacyki welurowe (56, 62) – PO 2-3 W KAŻDYM Z ROZMIARÓW WYSTARCZĄ, SŁUŻĄ GŁÓWNIE DO SPANIA I JAKO UBRANKO 24H. TUŻ PO PORODZIE • Rajstopki 1-2 szt. (rozm. 58-62) – ZBĘDNE JAK MASZ ŚPIOCHY ALBO SPODENKI ZE SKARPETKAMI • Kombinezon polarowy (rozm 56 i 62) – CHODZI CI O CIENKI NA WIOSNĘ I JESIEŃ? NIE MUSI BYĆ POLAROWY, BYLE BYŁ CIENKI I KUP OD RAZU WIĘKSZY • 3 śliniaczki ( na później) – OKEJ, ALE LEPSZE SĄ RĘCZNIKI PAPIEROWE ALBO PIELUCHA, A ŚLINIACZKI TAKIE Z SAMEJ BAWEŁNY BEZ CERATKI OD SPODU PRZEPUSZCZAJĄ WILGOĆ I DZIECKO MA CAŁĄ MOKRĄ KLATĘ • 3 pary rajstopek – TO JUŻ BYŁO WYŻEJ, NIE POTRZEBNE, JAK BĘDZIESZ MIAŁA DZIEWCZĘ I OD ROZM. 68 BĘDZIESZ KUPOWAŁA JAKIEŚ SUKIENKI TO WTEDY KUP RAJSTOPY W INNYM WYPADKU NIE MA SENSU. • Polarowy pajacyk rozpinany w kroku z przodu na całej długości – NIE POTRZEBA JAK BĘDZIESZ MIAŁA CIENKI KOMBINEZON I ZWYKŁE PAJACE • Pieluszki do szerokiego pieluchowania (szerpielki) 2 szt. najlepiej flanelowe – NIE POTRZEBNE, WSZYSTKIE PIERWSZE PIELUSZKI MAJĄ DOSYĆ SZEROKI ROZSTAW I DZIECI NIE MAJĄ PROBLEMÓW Z BIODRAMI, TO JAKIŚ KOLEJNY ABSURDALNY POLSKI WYMYSŁ Kosmetyki i środki higieniczne i zdrowotne (najlepiej firmy Bambino albo Nivea) – NIE TYLKO TE SĄ DOBRE, TO BZDURA, ŻE JOHNSON’S UCZULA, A LEPSZA JEST CHOCIAŻBY WELEDA, HIPP, MUSTELA, BUBCHEN. PENATEN TEŻ NIE JEST ZŁY, PODOBNIE ZRESZTĄ JAK KOSMETYKI Z ROSSMANNA I KAŻDE INNE • Mydełko dla niemowląt – JAK MASZ PŁYN 2W1 Z OLIWKĄ TO NIE POTRZEBA MYDEŁKA, JESZCZE A PROPOS MYDEŁ TO WIELU LUDZI OSTATNIO BARDZO CHWALI SZARE MYDŁA MARSYLSKIE • Patyczki higieniczne dla dzieci ( z wata na obu końcach) – NIE MA PATYCZKÓW BEZ WATY NA OBU KOŃCACH ;) • Gaziki jałowe lub waciki nasączone spirytusem – MOŻESZ KUPIĆ TAKIE GOTOWE JUŻ NASĄCZONE ŚRODKIEM ODKAŻAJĄCYM (NP. LEKO) • Środek odkażający do pępka – JAK KUPISZ LEKO, ITP. TO NIE MUSISZ JUŻ KUPOWAĆ SPIRYTUSU DO PĘPKA • Nożyczki lub obcinak do paznokci dla dzieci – CO WOLISZ, OBCINAK JEST WYGODNIEJSZY • Butelki (szklane samosterylizujęce) (Lovi (Avent) 250ml-• Smoczek-gryzak – LOVI I AVENT NIE SĄ SZKLANE TYLKO PLASTIKOWE. AVENT NIE JEST SAMOSTERYLIZUJĄCY. ZAMIAST STERYLIZOWAĆ MOŻESZ JE TYLKO WYPAŻAĆ WE WŻĄTKU PRZEZ PIERWSZE KILKA TYGODNI, POTEM WYSTARCZY ZWYCZAJNIE MYCIE. LOVI NIE SĄ NAJTRAFNIEJSZYM WYBOREM. AVENT JEST DOBRY. POZA NIM: TOMMEE TEPPEE, NUBY, MOTHERCARE, DR. BROWNS (NAJLEPSZE), MEDELA, ADIRI (NIEKTÓŻY JESZCZE SOBIE CHWALĄ NUK I CHICCO Z SZEROKĄ SZYJKĄ). GRYZAK TO MAM NADZIEJĘ NA PÓŹNIEJ? (GRYZAK JESZCZE DŁUGO NIE BĘDZIE WAM POTRZEBNY) • Chusteczki do pielęgnacji pupy – OKEJ, JAK SIĘ SKOŃCZĄ TO MOŻESZ URZYWAĆ ZWYKŁEJ PRZEGOTOWANEJ WODY I PŁATKÓW KOSMETYCZNYCH • Krem ochronny (do buzi i do pupy) – OKEJ Z TYM, ŻE ONE SĄ DO BUZI A NIE DO PUPY (TAKI SUBTELNY SZCZEGÓŁ) • Krem pielęgnacyjny (do buzi do pupy) – NIE POTRZEBA, BO BĘDZIESZ MIAŁA TEN WYŻEJ, TO JEDNO I TO SAMO! • Płyn do kąpieli z oliwką – JAK SIĘ NA NIEGO ZDECYDUJESZ, TO NIE KUPUJ JUŻ MYDŁA • Krem przeciw odparzeniom(do pupy) – OKEJ (TU DOBRA JEST TEŻ ZWYKŁA MAŚĆ CYNKOWA, LINOMAG W KREMIE ALBO MAŚCI, WAZELINA) • Mleczko intensywnie nawilżające (do ciała) – NIE POTRZEBA I W OGÓLE TO WYSTRZEGAJ SIĘ WSZYSTKIEGO CO ‘INTENSYWNE’, HYPOALERGICZNE, SENSITIVE I DO SKÓRY ATOPOWEJ, BO NIE KAŻDE DZIECKO JEST WRAŻLIWCEM I STOSUJĄC TAKI CIĘŻKI KOSMETYK MOŻESZ NIE POTRZEBNIE ODZWYCZAIĆ JEGO SKURĘ OD SAMOCZYNNEGO NATURALNEGO KONTROLOWANIA STOPNIA JEJ NAWILŻENIA. NIE SMARUJ SKÓRY NICZYM PO KĄPIELI, WYSTARCZY ŻE DODASZ PARĘ KROPEL OLIWKI DO WODY DO KĄPIELI, ALBO BĘDZIESZ MIAŁA JĄ JUŻ W PŁYNIE • Krem na zimę ( do buzi) - OKEJ • Szampon – NA POCZĄTEK MOŻE NIEBYĆ WCALE POTRZEBNY, ALBO POŻESZ KUPIĆ PŁYN DO KĄPIELI TYPU ‘TOP-TO-TOE’, CZYLI KĄPIEL I SZAMPON W JEDNYM • Pieluszki Huggies i inne (po 2 paczki) – OKEJ (NA POCZĄTEK KUP POŻĄDNE A POTEM TESTUJ CAŁĄ RESZTĘ I OBSERWÓJ SKÓRĘ) • Proszek do prania i płyn – OKEJ (POLECAM JELP ALBO ZWYKŁE PŁATKI MYDLANE) • Gruszka do noska lub system do nosa FRIDA – CO WOLISZ, NIBY FRIDA SKUPECZNIEJSZA, ALE GRUSZKĄ SZYBCIEJ ZADZIAŁASZ • Butelka do lekarstw (1 szt) – ZBĘDNA, JAK CI SIĘ DZIECIAK ROZCHORUJE (ODPUKAĆ) TO EWENTUALNIE WTEDY MOŻESZ DOKUPIĆ, W INNYM WYPADKU SZKODA KASY • Smoczek uspakajający – OKEJ, ALE MOŻESZ SPRÓBOWAĆ GO NIE PODAWAĆ • Sól fizjologiczna dla niemowląt (do przemywania zaropiałych oczek) – LEPSZA JEST ZWYKŁA PRZEGOTOWANA WODA

Gość ...i nie ma za co
:) Pozdrowionka.

Gość a i przepraszam za literówki
tam wyżej ale nie miałam czasu puścić tego przez spell-check

Gość Podpisuję się pod tym u góry
bardzo dobrze powiedziane. A materac możesz kupić najtańszy w Ikei, do niego ochraniacz i prześcieradło z gumką też tam i wszystko za grosze. To nie prawda że musisz mieć koniecznie kokos-gryka. Na świecie ludzie mają zwykłe i dzieciom nic nie jest, rosną zdrowe i ładnie się chowają. Ten z Ikea możesz nawet wymienić po roku na nowy jak się zabrudzi, nie trzeba go zapierać bo nie kosztował majątku. U mnie dwoje się na nich wychowało i są zdrowiuteńkie, zero wad postawy i ładnie rosną. Zupełnie nie wiem skąd ten krzyk o kokos-grykę.

Gość Zgadzam się z wypowiedziami
przede mną. Dobrze gadają, z głową. Nie musisz przepłacać za jakieś wynalazki ostatnich lat skoro nigdzie poza Polska nikt ich nie uzywa.