Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OlaOla26

Podac do sądu?odnosnie pracy

Polecane posty

Gość OlaOla26

Witam, mam problem zostałam oszukana przez pewną firme rekrutującą. Umowa była ustna, czy mam szanse wygrac sprawe, zwolnilam sie z poprzedniej pracy

Gość ndjashfsuihefusioyrgfpI7WU
umowa ustna? Więc jakie masz dowody? Żeby iść do sądu musisz mieć dowody.

Gość sąd pracy jest bezpłatny
próbowac zawsze można

Gość OlaOla26
Wiecej sobo zostało oszukane tak okolo 10, wiec mam swiadkow

Gość kkkkkkkkkkk
Sadze ze skoro masz swiadkow to sa szanse

Gość OlaOla26
Pani rekrutowała do firmy, w ktorej nie potrzebuja pracownikow, ta pani kiedys sie zglosila do tej firmy,ze bedzie im szukala pracownikow ale jaj podziekowano. Ona o tym wiedziala i nas zwodzila. Dzis rozmawialam z wlascicielka firmy i ona potwierdza,ze nie zawierala umowy z ta pania. Ona okazala sie oszustka i tyle, tylko czy mam szanse wygrac w sądzie.

Gość OlaOla26
Nawet przy mojej przyjacilkce mowila,zebym sie zwolnila i ze gwarantuje prace 3 razy pytałamn

Gość kaskadka
ale kogo w zasadzie chcesz pozwac??

Gość OlaOla26
Ona obiecała mi prace, ta niby "podfirma" chodziłam na kurs językowy( to byl warunek podjecia tej pracy).A ze nie moglam chodzic na kurs jak pracowałam to pytalam czy praca jest pewna, jezeli tak to sie zwolnie i sie zwolnilam:(

do sądu pracy to można pozwac pracodawcę a nie pania która cie oszukała a z dawaniem pracy ma niewiele wspólnego. W tej sprawie to tylko powództwo cywilne!

Gość OlaOla26
Zostałam oszukana, obiecywano mi prace( i nie tylko mnie) a teraz nie ma pracy i nie ma winnych niby

Gość OlaOla26
Wlasnie mi chodzi o to cywilne. Czy mam szanse?

adwokat będzie cie kosztował kupe kasy, to nie USA gdzie wszyscy sie pozywają, nawet jeśli wygrasz to babka pewnie i tak nie zapłaci odszkodowania a poza tym głupota, że się zwolniłaś z pracy zanim nie miałaś tej drugiej, nie da rady wrócić? może przyjmą cie z powrotem?

Gość OlaOla26
Nie da rady wrocic, tak poniosłam straty finansowe. Praca miala byc po 2 miesiacach kursu( kurs byl obowiązkowy)

Gość yjhntrgvrefcerf
OlaOla26 z jakiego miasta jestes?

Gość OlaOloa26
i teraz nie wiem co zrobic

powodztwo cywilne,to koszty a o wlekacej sie procedurze nie wspomne. niestety w sadzie pracy nie ma szans,poniewaz ow pani nie jest pracodawca,i podejrzewam ze zadnej pieczatki z jej danymi tez nie ma zadna z osob oszukanych? jezeli nie ma zadnego papierka z jaj danymi,to niestety w sadzie pracy nawet nie przyjma pozwu.

co na nią masz? nazwisko, adres, chodziłaś na ten kurs? masz jakiś dokument? znasz nazwę jej "firmy", ile osób mogłoby i chciałoby sie dołączyć?

Gość OlaOla26
Mamy tylko te umowe na kurs, tam są jej dane. Ale czy mozna tak bezkarnie proponowac komus prace, kazac sie zwalniac(dodam,ze to ogloszenie mam z Urzedu Pracy, z ich strony

Gość olaOla26
Normalnie chodzilysmy na kurs 1, 5 miesiaca do siedziby jej firmy(ona prowadzi tez szkolenia) teraz mialysmy umowe o prace podpisywac i powiedziala nam,ze ta firma w ktorej mialysmy pracowac sie rozmysliła, a dzis sie okazało, ze ta firma nikogo nie potrzebuje

stać cie na adwokata? nie wiem jeśli chcesz się z tym pierdzielić musisz wszystko teraz dostać na papierze np. na piśmie z firmy w której miałaś pracować to, że nie potrzebowali i nie szukali w tym czasie pracowników, ze nie korzystali z pośrednictwa tej pani z urzędu pracy to że od nich otrzymałaś namiary na ta panią ale nie wiem jak jej udowodnisz, że obiecała pracę

Gość nie cywilne tylko karne
zbierzcie się wszyscy oszukani i razem złóżcie zawiadomienie do prokuratury o oszustwie! do prokuratora będzie taniej to było wyłudzenie od was uczestniczenia w jej kursie (pewnie nie darmowym) i wprowadzenie w błąd kłamstwem i oszustwem czyli wyłudzenie od was opłat za kurs, który miał gwarantować pracę dobrze by było też zawiadomić lokalną prasę, wtedy i prokurator tak szybko sie nie ukręci sprawie łba jak będzie wiedział że media się zaangażowały poza tym czy urząd pracy wie o tym oszustwie?

Gość zawiadomienie o przestępstwie
złóżcie zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury

Gość Anq25
Jeżeli ona oferowała ten kurs i jest tam jej nazwisko oraz nazwa jej firmy to ....Zgodnie z art. 29 Kodeksu Pracy, umowa o pracę powinna być zawarta na piśmie. Nie oznacza to jednak, że umowa zawarta ustnie jest nieważna. W przypadku niezachowania formy pisemnej, pracodawca zobowiązany jest potwierdzić pracownikowi na piśmie, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia rozpoczęcia pracy rodzaj umowy i jej warunki. Umowa zawarta ustnie lub w sposób dorozumiany np. przed dopuszczeniem pracownika do pracy jest ważna. Niedopełnienie przez pracodawcę tego obowiązku stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika i jest zagrożone karą grzywny. I teraz pytanie brzmi czy pani ta obiecywala, że dostaniesz pracę, czy powiedziała ze jesteś zatrudniona...bo obiecywanie pracy nie ma mocy prawnej...Ogolnie sprawa jest trudna i jedynie mozesz ja pozwac za to ze naciągnęła cie na kurs nieuczciwie obioecując pracę. Ale musisz miec dobrego adwokata i pieniądze...bo tutaj jest duzo zakrętów prawnych . I jak mozna byc takim głupkiem zeby zerwac umowe w innym miejscu zanim sie popdpisze nowa umowe, lub chociazby dostanei warunki umowy, termin rozpoczęcia itd...

Gość zawiadomienie o przestępstwie
ale jest paragraf na spowodowanie niekorzystnym rozporządzeniem swoim majątkiem pod wpływem fałszywych informacji oskarżonego jest coś takiego tylko nie mam czasu szukać jaki to paragraf i na to trzeba złożyc doniesienie do prokuratora i to cała poszkodowana grupa powinna to zrobić w jedności siła

Gość OlaOla26
Tylko,ze cała grupa chyba nie pojdzie:(