Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bronka biedronka

kiedy wprowadzać dziecku mleko krowie?

Polecane posty

Gość bronka biedronka

hej, jak myślicie, po co czekać z wprowadzaniem normalnego mleka krowiego (pasteryzowanego) do 3 roku życia?

Gość bronka biedronka
no niestety, nie mam gdzie krowy trzymać :P muszę kupować mleko w kartonach

Gość bronka biedronka
bo w wielu krajach poleca się wprowadzanie mleka krowiego po ukończeniu 12 miesięcy (jeśli oczywiście nie ma alergii) skąd w Polsce to przetrzymywanie na modyfikowanym???

Gość bronka biedronka
halo

Gość bronka biedronka
no właśnie po co, jeśli nie ma alergii, nie dawać roczniakowi mleka kartonowego?

ja słyszałam taka opinię, że nawet ludzie dorośli nie powinni pic mleka krowiego, przetwory wystarczą.

po co chcesz wprowadzac mleko z kartonu? wg mojego peditry po 3 roku zycia przetwory wczensiej mlkeo krowie nie jest tak odzywcze jak modyfikowane bez powodu jest mleko dla dzieci po 2 roku zycia - tzn etap 2 mleko z karotnu jest tylko ciezkostrawne dla tak maalego brzuszka i jeszcze moze dostac skazy bialokowej itd

Gość bronka biedronka
no tak, ale przecież roczniak je już normalnie, a mleko jest tylko dodatkiem, więc wszystko co potrzebuje dostaje z normalnego pożywienia. Poza tym nie wierzę, że mleko jest bardziej ciężkostrawne niż np. mięso, które już normalnie w diecie występuje. Dlaczego w innych krajach wprowadza się je szybciej, tylko w Polsce się czeka tak długo?

Gość uppppppppp

Gość od 12 miesiąca życia

mieszkam w Stanach i tutaj lekarze, nawet nie, ze zalacaja,ale po prostu mowia,ze mleko krowie podaje sie dziecku od 12 miesiaca zycia. nie ma nawet mleka modyfikowanego dla dzieci, ktore ukonczyly rok. ja podaje swojej corce od 3-4 tygodni, ma teraz rok i 2 tygodnie i wszystko ok.

Gość no wiadomo że będzie okay
bo wszędzie się podaje od 12 miesiąca :) i nie mam pojęcia kto rozpuszcza po Polsce takie mity że ono niby szkodzi? koncerny farmaceutyczne i spożywcze? wychodziłoby na to, że niestety tak...bo ktoś za tym stać musi

izabelcia, jest w stanach mleko modyfilkowane dla dzieci od 9-24 m-ca zycia. JA kupuje np Enfamil Next Step , Similac ma Go and Grow :) i daje na zmiane ze zwyklym krowim . Mala ma 14 m-cy .

Gość malutka iskiereczka
ja zaczęłam podawać mleko krowie z kartonika kiedy moje dzieci miały ok 8 miesięcy. Są zdrowe, dobrze rozwinięte i w ogóle wszystko ok.

Gość duża hela
Ja zaczęłam dawać mleko w proszku ale nie żaden bebilon tylko takie zwykłe nazywało się po prostu "mleko w proszku", jak syn miał 2 miesiące, jak miał pół roku to pil zwykłe mleko z woreczka

Gość no bo przeciez producenci
mieszanek musza na czyms zarobic! W normalnych rozwinietych krajach PO 12 MIESIACU ZYCIA nie podaje sie zadnych mieszanek tylko zwykle krowie mleko. Bo glownym zrodlem witamin i skladnikow mineralnych powinno juz byc "dorosle" pozywienie - mieso,ryby,warzywa,owoce, nabial. Juz nie wspominajac o slodzonych kaszkach w Polsce gdy w zadnym normalnym kraju do jedzenia dla niemowlat nie dodaje sie cukru :O

Gość nnnnnniam
Rozwinę temat, jak już mleko krowie, to surowe czy gotowane? U mnie w rodzinie piło się tylko gotowane a u męża tylko surowe, opinie są różne, że niby gotowanie niszczy zarazki ale zabija też pożyteczne bakterie... w jakiej formie dajecie dziecku?

Gość bronka biedronka
cieszę się, że usłyszałam jakieś głosy rozsądku, a nie tylko pusto powtarzanie sloganów bez zrozumienia :) co do gotowania: przecież i tak nie podajesz dziecku mleka prosto od krowy, tylko z woreczka/kartonu. Ono już zostało poddane obróbce termicznej, więc nie ma znaczenia, czy je przegotujesz, czy nie. Co najwyżej trochę białka wytracisz w postaci kożucha :P

Gość mlekozkartonu
jest pasteryzowane, nie musisz wiec go gotowac.

Gość duża hela
Dokładnie, firmy produkujące mieszanki nagradzają lekarzy pediatrów za :uświadamianie" rodziców że mieszanki drogie jak cholera sa najlepsze.. Kiedy ja byłam niemowleciem w sklepach nie było mieszanek, bodajże tylko bebiko i mama karmiła mnie mlekiem takim co mleczarze pod dzwi przynosili.. jakos żyję Syn na zwykłym mleku też przeżył poza tym odkąd miał ok 7 - 8 miesięcy dawałam oprócz mleka to co my jedliśmy no powiedzmy bez smazonych i ostrych... Ani ja ani syn nie chorujemy i nie mamy alergii

Gość do kobietki z forum
"krowie mleko jest dla cielat" a te jogurty o ktorych mowisz, to z czego, z wody sa tepaku?? Jak krowie jest dla cielat to nie uzywaj masla, nie jedz sera, nie zabielaj zupy smietana etc :O

Gość a co wy myslicie
ze nasze babcie biegaly po bebiko do supermarketow jak mialy male dzieci .. please .. cale pokolenia wyzyly na krowim a teraz nagle jest be ?

Gość od roku spokojnie
:) jak wszecie na tym swiecie

Mleko krowie ma zbyt małą zawartość laktozy, która ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i prawdopodobnie wchłanianie cynku. Laktoza stymuluje rozwój korzystnej mikroflory w przewodzie pokarmowym niemowlęcia. Jest również źródłem galaktozy, która z kolei odpowiada m.in. za prawidłową budowę mózgu. O tym, że mleko krowie nie może być traktowane jako podstawa żywienia niemowląt, świadczy również to, że w jego składzie przeważają głównie kwasy nasycone. Brak natomiast istotnych dla prawidłowego rozwoju nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- linolowego, alfa- linolenowego). Poziom składników mineralnych w mleku krowim jest tak wysoki, że mogą one nadmiernie obciążać niedojrzałe jeszcze nerki dziecka. Mleko krowie ma także zbyt mała zawartość niektórych witamin, zwłaszcza A, E i C.