Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bronka biedronka

kiedy wprowadzać dziecku mleko krowie?

Polecane posty

to dla prawidłowego rozwoju dziecka można mu podać marchewkę (A), kiwi, paprykę (C), mięso (żelazo) czy to wszystko musi być w mleku? moje dziecko nie pije mleka i nic mu nie brakuje

Też umiem robić kopiuj-wklej, tylko ze strony WHO Milk products are important sources of several key nutrients, such as protein, calcium and riboflavin. There has been concern about feeding animal milk such as unmodified cow’s milk to infants under 12 months of age because it has a relatively low iron content, may provoke occult gastrointestinal blood loss, and has a high potential renal solute load. However, recent studies on occult blood loss suggest that in the older infant the losses are very minor and not likely to affect iron status (Fuchs et al., 1993; Ziegler et al., 1999). The gastrointestinal response to cow’s milk that causes blood loss decreases with age and disappears by 12 months (Ziegler et al., 1999). Furthermore, heat-treated cow’s milk does not provoke blood loss (Fomon et al., 1981), so use of boiled or evaporated milk would eliminate this risk. Thus, the risk of iron deficiency provoked by occult blood loss appears to be low and can be further reduced by heat treatment or restrictions on the amount of milk consumed. Although the low iron content and bioavailability of cow’s milk can contribute to anemia, iron deficiency can be avoided by using iron supplements or fortified foods with adequate bioavailability. The remaining issue is the potential renal solute load of animal milk, which is high due to the relatively large amount of protein and several minerals (sodium, chloride, potassium and phosphorus). Potential renal solute load refers to the solutes coming from the diet that must be excreted by the kidney if none was used for growth and none was lost through non-renal routes (Fomon, 1993). A high potential renal solute load can lead to hypernatremic dehydration under conditions of water stress. During the first six months of life, when infants usually receive nearly all of their nutrients from a single source (breast milk or formula), it is important to ensure that the potential renal solute load of that product is appropriate. However, when infants begin to consume a mixed diet, the risks of providing a product with a relatively high potential renal solute load, such as undiluted cow’s milk, can be avoided if a sufficient amount of fluid is included in the overall diet (see #6 below). The greatest danger occurs when the child has diarrhoea and is losing far more water than usual. Continued use of foods with a high potential renal solute load during diarrhoea, without providing extra fluids, can exacerbate the situation. Thus, if animal milk is a significant part of the diet, special attention needs to be paid to ensuring adequate hydration during illness.

Gość ajania
Do trzeciego roku życia dziecko powinno być karmione mlekiem modyikowanym bo jest ono przystosowane do jego potrzeb(najlepiej oczywiście karmić piersią) tak jak mleko krowie do potrzeb cieląt!!!To bez sensu,że podajecie normy żywieniowe stosowane w Stanach, bo tam akurat najmniej wiedzą o zdrowym żywieniu.Gdzie jeśli nie tam wystęouje najwięcej schorzeń związanych z otyłością, nadciśnieniem czy cukrzycą

Gość maja papaja
Od 12 miesiąca krowie. Wszędzie na świecie dziecko po 12 miesiącu ż. ma dietę rozszerzaną do poziomu dorosłej - czyli kompletną, tak więc nic co dostawało w mleku modyfikowanym nie jest odtąd nieobecne w jego codziennej zdrowej zbalansowanej dorosłej diecie. Przy mleku modyfikowanym powinni pozostać jedynie ci którzy z różnych względów (najczęściej finansowych lub z wygody) ograniczają dietę dziecka jedynie do rzadkiej byle jakiej zupy, kaszki, ziemniaków i serków Danone.

Gość maja papaja
* Przy mleku modyfikowanym powinni pozostać jedynie ci którzy z różnych względów (najczęściej finansowych lub z wygody) ograniczają dietę dziecka jedynie do rzadkiej byle jakiej zupy, kaszki, ziemniaków, jabłek, bananów i serków Danone.

Gość Mama Maji
powiem,,,tak na czym sie wychowali nasi rodzice??my zresztą tez ,,na mleku krowim,,,,mój mąz ma gospodarstwo mamy ponad 60 krów,,córcia ma prawie 3 lata i daje jej mleko od krowy od 7 miesiaca;;i jest ok na początku pól na pól z woda ,,,,teraz mam 2 coreczke ma 5 miesięcy i wprowadziłam mleko krowie i jest ok ,,,ysle ze teraz my rodzice jestesmy nadmiernie spanikowani,,, bez przesady kiedys niebyło nic innego tylko mleko z pegerów i jakos zyja i nic im niejest,,,wiec nieprzesadzajmy

Gość Chodzę do energoterapeuty
który uważa że spozywanie produktów mlecznych (z mleka krowiego) jest zbędne i niezdrowe dla ludzkiego organizmu, wtedy zapytałam go skąd czerpać wapń a on mi na to że warzywa, owoce i migdały też go zawierają a dzieci powinny mieć go dostarczany z mleka matki w pierwszej kolejności (do drugiego roku życia) a potem z fermentowanych produktów mlecznych jeżeli już wogóle . Potem zapytałam o mleko sojowe bo jest przecież pochodzenia roślinnego (sojowego) na to on że mleka sojowego i soi powinno się unikać bo zatyka przewody limfatyczne (węzły chłonne). Wiele chorób bierze się właśnie od spozywania mleka krowiego . Nie mieszkam w Pl ale gość ma wielką wiedzę , leczy ludzi chorych na raka . Ostatnio też czytałam że najnowsze studia mówią że spożywanie mleka modyfikowanego przez dzieci (im dłużej tym gorzej) przyczynia się do zachorowań na raka krwi. Cholera, jak się tak człowiek zastanowi to wszystko co przetworzone lub zwierzęce zdrowe nie jest. Ja córce podaję mm a mała ma póki co 2 latka. Nie wiem jak będzie ale myślę że za jakieś pół roku dostanie już normalnie mleko krowie. Obecnie już od 11 miesiąca życia dostaje przetwory mleczne (jogurty, sery).

Gość Dokładnie , te same informacje
uzyskalam od lekarki medycyny niekonwencjonalnej . Mleko i jego przetwory należy unikać jak ognia podczas wszelkich chorób, w tym raka a wapń jest w owocach, migdałach, orzechach. Dzieci potrzebują wapnia ale mozna jego zapotrzebowanie pokryć spokojnie zbilansowaną dietą (warzywa, owoce, jaja, mięso) . Spójrzecie na Stany Zjednoczone ile tam mleka się wypija (kraj który plasuje się na pierwszym miejscu w spożyciu mleka krowiego) i jest to kraj w którym jest najwięcej zachorowań na osteoporozę , nawet wśród dzieci !!! Moja babcia też miała własne gospodarstwo i chodowała krowy i mleko na sprzedaż a mleko było w jej diecie od dziecka produktem numer jeden i babcia już w średnim wieku miała osteoporozę wiec lekarz zakazał spożywania śmietany, mleka, sera żółtego bo wapń babci wyciekał wręcz moczem , taką nadwyżkę jego miała w organiźmie.