Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nibynicajednak

Rachunki na allegro

Polecane posty

Gość nibynicajednak

To już "lekka" przesada! Wystawiłam zalewdwie kilka rzeczy na sprzedaż z czego sprzedały się 2 za jakieś marne grosze i mam do zapłacenia rachunek - 26zł! A aukcje robiłam bez zadnych bajerów typu "na pierwszej stronie" itp. Zwykłe aukcje ;/ Nie mam z czego zapłacić. Czy jesli zapłacę po terminie to odwieszą mi konto? Orientuje się może ktoś?

Gość najpierw przyjdzie upomnienie
a później sprawe kierują do sądu

Gość dsa
nie mozesz placic po terminie bo moga ci zawiesic konto

Gość nibynicajednak
bez przesady z tym sądem ;/ Mój chłopak nie zapłacił, bo korzystał z innego konta i zapomniał o tamtym. Zawiesili mu je tylko i żadnej sprawy do sądu nikt nie skierował ;/ A jak zawieszą to po zaplaceniu nie odwieszają?

Gość PEWNIE DALAS NA TEN SYF
KUP TERAZ TAM KASUJA 300% ALE 26ZETA TO ZADNA KASA

Gość nibynicajednak
ja to zapłacę na pewno, bo zawsze płaciłam, ale teraz akurat nie mam pieniędzy, bo mój chłopak ma urodziny i mam trochę wydatków. Do 14 muszę zapłacić. Cos sie stanie jak zapłacę troche po terminie?

Gość nibynicajednak
No właśnie nie - dałam wszystko do licytacji. Te 2 rzeczy, które sprzedałam wyszły mniej niż te opłaty ;/ Ale chodziło mi o pozbycie sie ciuchów z szafy. Nie rozumiem jaki jest sens w tej prowizji jesli najmniej płaci się 2,50zł niezależnie od tego, czy sprzedałam przedmiot np. za 5zł ;/ A miało nie byc tych prowizji ;/

Gość bhvtgcrrqs
ja sprzedałam za 400zł jedna rzecz a prowizji było 41zł.

Dopiero jak będziesz miała powyżej 50 złotych zaległości, to zaczną się tym interesować. Mi za sprzedaż starego samochodu za 400zł naliczyli 100zł prowizji (za sprzedaż pojazdu jest już na wstępie 50zł + prowizje za zdjęcia, miniaturki, kup teraz itp) , potem przysłali 3 maile, zignorowałem je. Po jakimś miesiącu przyszedł mi list do domu z firmy windykacyjnej, który również zignorowałem. Po miesiącu przyszedł drugi list, że jak nie zapłacę do tygodnia to kierują sprawę do sądu grodzkiego. Potem jeszcze dzwoniła jakaś babka z windykacji i wtedy już uznałem, że zapłacę. Ale jak masz 26zł to nie ma się o co martwić. Na przyszłość czytaj regulamin prowizyjny by uniknąc takich niespodzianek. pozdrawiam :)

Gość nibynicajednak
26zł to niby niewiele, ale biorąc pod uwagę, że nie mam żadnych dochodów (jestem studentką) i by kupić coś sobie muszę najpierw coś sprzedac to jednak te 26zł tylko pogarasza moją sytuację ;/

Gość nibynicajednak
Fajny_25 dziękuję :) wszystko przeczytałam i wiem za co płacę, ale nie sądziłam, że tak szybko się to nazbiera ;/ Liczyłam, że sprzedam więcej rzeczy poprostu. Koleżanka niżej zapłaciła 41zł za rzecz za 400zł - prowizja to jakiś tam procent ceny końcowej wiec im wiecej zarobisz tym wiecej zapłacisz. Taki ten mechanizm ;/ No, ale allegro ma 4mln obrotów rocznie więc co się dziwić...

Gość nibynicajednak
Fajny_25 rzeczywiście jesteś fajny :) Jarek_84 pewnie by mi pojechał, że jestem idiotką :) Niestety na e-bay nie mam nawet konta, ale trzeba bedzie o tym pomyslec :) pozdrawiam również dobry człowieku :)

dzieki za komplement :) przed 'finalnym' wystawieniem aukcji zawsze jest informacja o potencjalnej prowizji. generalnie im więcej bajerów (fotki, tło aukcji itp) tym jest ona większa. można też to łatwo ominąć- dogadujesz się z kupcem indywidualnie (na gg czy telefon), wycofujesz aukcję i sprzedajesz tej osobie produkt "prywatnie" , bez udziału allegro.

Gość nibynicajednak
Fajny_25 ostatnio tak zrobiłam właśnie... Zakup poza aukcją. I to był mój błąd, którego nigdy więcej nie popełnię. Robiłam tak wczesniej, ale zawsze trafiały mi się uczciwe osoby. Niestety ostatnio wystawiłam sweterek od 49zł do licytacji. Babka zaproponowała mi 70zł z przesyłką "od ręki" jak to określiła... Zgodziłam się przy czym zalicytowała i wyswietliła się cena poczatkowa czyli 49zł. Zakonczyłam aukcję (wygrała ją) i podałam dane do przelewu aby wpłaciła kwotę na którą się umówiłyśmy. Na co ona, że zapłaci tyle, za ile wygrała aukcję ;/ czyli 49zł + 8zł przesyłka. Wyniknęła awantura, bo nie zgodziłam się - zaczeła mnie straszyc, ze zgłosi to allegro. Wreszcie zrezygnowała z kupna, bo powiedziałam, ze nie sprzedam taniej i kupił go na szczęście ktoś inny, ale musiałam płacić 2 razy prowizję i za wystawienie :(