Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solanka

PYSZNA SÓl!!!!

Polecane posty

Gość solanka

Mam pytanie. Bardzo wszystko solę. Nie potrafię zjeść praktycznnie niczego co można posolić a co posolone nie jest. Niesłone potrawy po prostu mi nie smakują. Czy ktoś ma podobny problem i czy jakoś próbował z tym walczyć? Wiem dokładnie jak niezdrowa jest sól, dlatego chciałabym to zmienić, ale póki co po prostu nie potrafię. Wiem, że to dość niezrozumiałe. Staram się zmieniać moje nawyki żywieniowe, ale brak mi silnej woli... Bardzo brak mi silnej woli :/ Zastanaiwam się czy istnieje może jakaś przyprawa dzięki, której jakoś oszukałabym kubki smakowe...i cały organizm. Zaznaczam, że próbowałam już soli z obniżoną zawartością sodu, ale niestety ta sól jest niedobra i nie używam jej. Pomóżcie proszę!!!!

Gość zacznij od tego
ze zaczniesz coraz mniej solić.

Gość solanka
My name is... Nie napisałam, ze zabraniam wypowiadać sie idiotkom????

Gość solanka
Proszę!!! Czy nikt nie ma podobnego problemu????

ja też tak mam, dużo solę ale wiem że to niezdrowe więc ograniczam, sól jest wszędzie, słodycze, przekąski itp czytałam że po 2 tygodniach jedzenia niesolonego jedzenia nie trzeba go już solić nie od czuwa się braku, ale ja tak nie mogę :((

Gość moze sprobuj soli
morskiej czy jakos tak? w sklepach ze zdrowa zywnoscia sprzedaja specjalna sol, ktora ponoc jest zdrowsza niz ta spozywcza.

Gość solanka
Ja właśnie też... Chyba musiałby mnie ktoś gdzieś zamknąć na te dwa tygodnie.... Co do ograniczania soli... próbowałam i tak już i owszem udawało mi się, np przez parę tyg, ale później zawsze zaczynam solić tak jak soliłam...

Gość zacznij od tego
dlatego napisałam wyzej - na początek mniej solić. I organizm się 'odzwyczai'.

Gość solanka
Wiem, ze niektóra sól, może troche mniej szkodzić, ale to jednak nie zmienia faktu, ze bedzie szkodzić tak czy siak. Ja chciałabym sól czymś zastapić może... żeby najlepiej przestać solić w ogóle....

Gość moze sprobuj soli
tak sie chyba nie da. ale mozesz uzywac wiekszej ilosci przypraw, np. majeranek czy oregano. moze to nada smaku potrawom i nie bedziesz musiala solic.

Gość solanka
Zawsze jak troche staram sie ograniczać i trwa to kilka tyg badź nawet miesięcy to wydaje mi się, że po takim czasie bardzo słone potrawy powinny mnie odrzucić i nie smakować... Ale tak nie jest. Mogę solić mniej nawet kilka miesiecy, ale jednak mocno posolone bedzie mi wtedy bardziej smakować...

Gość solanka
Z tymi przyprawami, to może być dobry pomysł, ale w sumie to tak sobie myslę, że ja używam dużo różnych przypraw....

Gość solanka
Chyba pójdę na trening silnej woli;) jeżeli takowy istnieje:) Przez tą głupia sól zaczynam rozumieć ludzi, którzy nie potrafią rzucić np. palenia:(

Po prostu przestań kupować sól, wyrzuć ją ze swojego domu, żebyś nie miała jej pod ręką.

Gość też sole wszystko na potege
i nie potrafie tego zmienić

Gość solanka
immaculate Nie mieszkam sama i nie mogę skazywać innych na ''niesolenie'' z powodu mojego problemu :( a poza tym to niestety nie wypali. Jak nie mam akurat soli w domu to nie zaczne gotować póki nie pójde do sklepu jej kupić....

Gość solanka
Własnie mój problem polega na tym, ze jestem kompletnie beznadziejna w tej walce. Dlatego szukam jakiegoś innego sposobu...czegoś co mogłoby mi zastapić sól w potrawach....

Gość też sole wszystko na potege
czesto nie potrafie sie oprzeć by wyjadać paluchem te drobinki soli które nie trafiły na np. kanapke i zostały na talerzu

Gość solanka
A mi kabel USB Dokladnie :]

Gość solanka
UP!

Gość polecam sól morską

Gość ona limuzyna przewozona
tez mam ten problem, uwielbiam przesolic sobie frytki i iinne :) ale w ostatnim latach to ograniczylam po prostu stopniowo dawalam mniej soli, zamiast solic pomidora do kanapki to sype granulowanym czosnkiem -pycha :) to mozna ograniczyc tylko trzeba po prostu zmnieszac ilosc soli do posilkow