Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 polnocpoludniewschodzachod

Ludzie ze wschodniej Polski

Polecane posty

Hej Mam takie pytanko...czy ludzie ze wschodu r贸zni膮 si臋 mentalno艣ci膮, temperamentem, zachowaniem od reszty tzn os贸b z pozosta艂ej cz臋sci Polski

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ksennaaaa
tak, i to bardzo!!! Bylam tam pierwszy raz w zyciu 2 lata temu i mialam wrazenie, ze czas stanal w miejscu, czulam sie jak w latach 80-tych!

Udost臋pnij ten post

B臋d臋 wdzi臋czny za jakie艣 przyk艂ady :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to wiesniaki z prl
wierza w zabobony, nie znaja bobu na przyklad, nie znaja jezykow, nie sa wyksztalceni, chodza ubrani jak smaciarze,jak przyjada do miasta to im stoi z podniecenia ze sa chodniki i galerie handlowe.....偶enua

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 karierowiczereligijniobludni
mowia z wiejska gwara i sa biedni, nie umieja sie ubierac

Udost臋pnij ten post

To bardzo ciekawe co piszecie a jacy s膮 ludzie, je艣li chodzi o temperament

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Mysle ze teraz juz sie to zaciera...patrzac na starszych ludzi widac roznice...oni s膮 bardziej ruscy...i fakt jakby czas sie zatrzymal....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 heeeeeeeee
moi wspolokatorzy sa z Wlodawy i swieca w nocy, teraz juz wiem dlaczego- bo ze wschodu!!!!.....

Udost臋pnij ten post

tak, jestem biedna, m贸wi臋 gwar膮 i nie wiem, co to internet :classic_cool: lubelskie si臋 wita!!!

Udost臋pnij ten post

Co to znaczy bardziej ruscy ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
Dodam, 偶e najwi臋cej cierpi najwi臋ksze wojew贸dztwo - Mazowieckie (zaliczam do Wschodnich), na papierze jest to najbogatsze wojew贸dztwo w Polsce, przez co o dotacjach z UE mog膮 tylko pomarzy膰 a wszystko przez zakichan膮 Warszawk臋.

Udost臋pnij ten post

dzi臋ki za wyczerpuj膮c膮 wypowiedz, ale mi chodzi raczej tereny bardzo bliskie granicy ukrainskiej czy bia艂oruskiej np 50 -100 km

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Tacy bardziej otwarci, g艂osni i skorzy do spotkan w gronie znajomych...na zachodzie Pl ludzie s膮 bardziej zdystansowani i skryci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lublin to stolica wsi nad wsia
mi

Udost臋pnij ten post

Anq25 a sk膮d ty masz takie informacje mieszka艂a艣 /e艣 tam ? A czy to jest prawda, 偶e s膮 bardziej porywczy ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Tak zdecydowanie bardziej g艂osni sa...ja jestem z Poz i koleznaki na studiach niemal [pod granic膮 mieszkajace wyroznialy sie akcentem, tym ze wszedzie ich bylo pelno i strasznie glosno mowily..dla mnie tak troche to wioch膮 zaje偶dza艂o...u nas raczej nie jest powszechne byci takim zywiolowym...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SIsior
Anq25 - dok艂adnie o to mi chodzi. Zdystansowanie i skrycie. W swojej wypowiedzi jako przyk艂ad wzi膮艂em bezrobocie, ale jest mn贸stwo innych spraw, kt贸rymi Polacy Zachodni nie chwal膮 si臋, bo s膮 skryci, maj膮 dystans do wielu spraw. Bardzo podobni s膮 (hmm, w zasadzie to JESTE艢MY ;-) w艂a艣nie do Niemc贸w. A co do odleg艂o艣ci 50-100 km od granicy Wschodniej. Nie wiem, nie by艂em, tylko z teorii wiem, 偶e bywaj膮 tam ca艂e gminy Ukrai艅c贸w czy Rosjan贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Nie wiem jak z ich porywczoscia...opisuje to na podstwie zycia rodziny mojej przyjaciolki i dwoch koleznek...tam ludzie pomimo tego ze mieszkaja w miastach maja tak膮 mentalnosc ludzi ze wsi...troch臋 cyganow przypominaja mi:D Z kazdym gadaja, wszedzie ich pelno, kazdy kazdego zna...

Udost臋pnij ten post

Czyli jak to si臋 m贸wi wie艣 ta艅czy i 艣piewa Nigdy nie wierzy艂em, 偶e a偶 tak bardzo ludzie ze wschodu si臋 r贸偶ni膮 od zachodu i 偶e to jest widoczne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
Chcia艂bym przy okazji poruszy膰 inn膮 kwesti臋 - dlaczego do takiego Szczecina przyje偶d偶a pe艂no Turk贸w, Tad偶yk贸w i Uzbek贸w, skoro zwiedza膰 Wsch贸d Polski to kilkaset kilometr贸w bli偶ej? Czy tam w takich wi臋kszych miastach na Wschodzie te偶 pe艂no w.w nacji? Jako ciekawostk臋, ujawnia si臋 kawa艂ek znanej nam mentalno艣ci, gdy oni w.w. obywatele przyej偶d偶aj膮 do takiego Szczecina to pierwsze co robi膮, to lec膮 do monopolowego kupowa膰 w贸dk臋 (w szczeg贸lno艣ci Tad偶ykowie). :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Pewnie ze sie rozni膮, jak przejazdem jestes to juz zauwazysz, nawet wygladem sie rozni膮...z reszta tam duzo ludzi jest w ktoryms pokoleniu zmieszana z ruskimi...i nie chce wyjsc na rasistke ale to widac...i na pieczywo czesto mowia pieczone i na kawiorek baton pszenny:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aanka..
chorzy jestesie---przyjedzcie do rzeszowa i wiedzcie pobliskie okolice---szok jakie chaty,auta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
No, prawd膮 jest, 偶e na zachodzie Polski nie wyst臋puj膮 dialekty, co za tym idzie, m贸wi si臋 tu najbardziej poprawnie. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
aanka.. - jakie? Bo ja nie wiem... mam nadziej臋, 偶e nie Wartburgi i Fiaty 125.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aanka..
galy wychdza,,mimo opiniom rzeszow i okoice to bogte regiony

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak jasne na pewno ludzie
z lublina sa bardziej wiejscy niz ci ze szczesina, srutututu

Udost臋pnij ten post