Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polnocpoludniewschodzachod

Ludzie ze wschodniej Polski

Polecane posty

Gość aanka..
przyjedz--galy ci wyjda,,,noweomy.ale jakiee,,szok

Właśnie, słyszałem kiedyś starszą kobitkę która mówiła z akcentem rosyjskim a była polką Ponoć na wschodzie na wschodzie więcej się pije alkoholu

Gość Sisior
A byłeś/aś w Szczecinie? Bo ja jestem średnio raz na miesiąc... więc wiem o czym piszę. Sam Szczecin, z tego co zauważyłem, jest nawet tolerancyjny dla osób o odmiennym kolorze skórzy - nikt nie zaczepi na ulicy gościa czarnoskórego a ludzie nie oglądają się za nim jak za jakimś okazem w ZOO. Zwykły człowiek, i to mi się też podoba, a na co nie można liczyć w każdym mieście w Polsce.

Gość Sisior
to było do "tak jasne na pewno ludzie "

aanka ja nie zakładałem tego topicu, żeby udowadniać ze wschód jest biedniejszy raczej chodziło mi o mentalność ludzi.

Gość aanka..
podkarpacie uhodi za biedne.a to nie prawda---kto byl w rzeszowie i okolicach ten potwierdzi

Gość aaaankka35
ok

Gość Sisior
polnocpoludniewschodzachod - do jednego się sprowadza. Tam gdzie nie ma pieniędzy to i mentalność inna.

Gość aanka..
tak jest

Sisior ----------> różnica między wsiami na wschodzie Polski, a w Zachodniopomorskiem polega na tym, że na wschodzie kryte strzechą chaty, itd. sprzed wojny już się porozwalały i ludzie pobudowali nowe; a w Zachodniopomorskiem - te poniemieckie murowane rudery, obory poprzerabiane na domy mieszkalne - jak stały, tak stoją... takie jest moje spostrzeżenie;) są różnice w mentalności wśród mieszkańców różnych regionów Polski - tylko tego "zachodu" to ja bym nie rozumiała tak szeroko; inni ludzie mieszkają w Wielkopolsce, na Śląsku - a nieco inni w tych wszystkich "Ziemiach Odzyskanych", bo ci, chcąc nie chcąc, wywodzą się głównie ze wschodu - tzn. ich rodzice/dziadkowie stamtąd przyjechali... jeśli chodzi o "hałaśliwość" to, porównując mieszkańców np. Szczecina i Lublina - to Ci pierwsi są zdecydowanie bardziej hałaśliwi właśnie; z tego, co ja zaobserwowałam ludzi ze wschodu cechuje raczej jakaś taka łagodność :) mniej jest arogancji, agresji np. w autobusach, itd. - za to może są bardziej tacy ciapowaci :)

Możliwe, ale czy nie większy wpływ ma bliska granica z Ukrainą, Białorusią ?

Gość Anq25
Jak przypuszczam oburzenie wystęuje u mlodych osob:) Ale i tak widać burzą sie jak na wschod przystalo...ci z zachodu przeczytali by i najwyzej wpisali "jestescie załosni"

Gość wschodząca
Oczywiście, że bardzo się różnimy:):) odstajemy od reszty kraju, tym że mamy więcej kultury osobistej... znam to z autopsji, gdyż pracuję w dużej ogólnopolskiej firmie i podczas imprez integracyjnych wychodzi tzw słoma z butów:P:P o dziwo my ze wschodu wcale nie mamy jej najwiecej...być może to przypadek, ale nie wydaje mi się:)

Oj widzę, że tutaj chodzi każdemu o udowodnienie kto jest bardziej wiejski, a mi tylko chodziło o różnice :(

polnocpoludniewschodzachod -----> wg mnie to właśnie taka jakaś hm... łagodność, szczerość, otwartość - można to nazwać prostotą :) (wg mnie akurat nie jest to pejoratywne określenie), a przy tym - pewna taka ciapowatość :) te różnice to się wywodzą w dużym stopniu z historycznych zaszłości; od np. tego, pod jakim zaborem która część była, od tego zaborcy część mentalności przejęto; no i potem - uwłasczenie chłopów i zmiany społeczne tym spowodowane też wymuszały określony styl życia... no i ślady tego widać do dziś:) każdy region ma swoje plusy i minusy, co kto lubi :)

Gość ljxcabxZM
Oczywiście, że się różnią. Być może to kwestia tego, że oddychają świeżym powietrzem i spaliny nie przegrały im jeszcze zwojów mózgowych. Przede wszystkim są bardziej otwarci na innych (poprzez wielokulturowość), tolerancyjni, mili i gościnni. A, i różni ich jeszcze to, że nie udają wśród znajomych wielkomiejskich panienek tudzież obytych (w tak zwanych kręgach) kawalerów. Tyle. Pozdrawiam :)

Dzięki za wszystkie wypowiedzi :)

Gość Anq25
tak to prawda, moze i sa bardziej wiejscy ale za to prawdomowni i skromni...u nas we wrocku, poznaniu czesto ludzie mysla ze sa wyzej niz inni...przyjaznie są mniej otwarte i trudno sie nam przyznac do porazki...nawet wsrod znajomych czesto jest dystans a spotkania przyjaciol przypominaja spotkania biznesowe...takie "co ludzie powiedzą"...tam tego nie zauwazylam...tam ludzie otwarcie przyznaja sie do problemow i sasiad czy sasiadka szczerze wspolczuja a i poradza jak moga...wieksza jakby solidarnosc jest miedzy ludzmi...u nas wiekszosc to zadufane chamy i wielcy arystokraci...taka jest prawda...i widze to tez wsrod znajomych...za kazdym razem jak wracam do domu w poz i widze ten kontrast miedzy innymi narodowosciami i innymi regionami Polski to ogrania mnie żal, ze u nas tak malo "przyjaznie"...

Gość a teraz dla odmiany
a teraz dla odmiany pogadajmy o ludziach z Afryki Anq25 - TY pierwsza do odpowiedzi! jestem pewien, że masz najwięcej do powiedzenia i do oceny, na pewno tam TEż nie byłaś :o jestem ze "wschodu" dziewczyno i napiszę Ci jedno - żenua :p do całej Twojej wszechmądrej opinni na temat ludzi, których nie widziałas nigdy z bliska... dla Ciebie to pewnie cos jak ufo, nie? :D dla autora/ki tak, jesteśmy zieloni i mieszkamy pod ziemia, tam mamy całe miasta zaopatrzone w elektryczność i galerie, dla niepoznaki udajemy różne akcenty i się dziwimy jak zobaczymy czarnego na ulicy, bo jak byscie odkryli o nas prawdę, to i tak byscie nie uwierzyli, jak daleko za Wami jesteśmy, za ludźmi "zachodu" :D ale dobrze, że nie odkryjecie i wciąż łapiecie się na te "różnice" ;o żenua, dla całej zachodniej cywilizacji :o

Gość no proszę jaka konsekwentna
cytuje ciebie wyżej; Anq25 Jak przypuszczam oburzenie wystęuje u mlodych osob Ale i tak widać burzą sie jak na wschod przystalo...ci z zachodu przeczytali by i najwyzej wpisali "jestescie załosni"

do a teraz dla odmiany A ty skąd jesteś ?

a wg mnie w ostatnia wypowiedź Anq25 jest bardzo trafna; nie ma co się zżymać - faktycznie, na wschodzie jest nieco biedniej, może właśnie bardziej - wiejsko - no, ale też tak bardziej LUDZKO... sama jestem stamtąd i baaardzo chciałabym tam wrócić :)

Gość Anq25
Ja nie pisalam ze mieszkacie pod ziemią itp. tylko ze jestescie bardziej otwarci i otwarci dla ludzi...a że jest biedniej to widac golym okiem jak się przejezdza w okolicach Przemysla czy zamoscia i nie mowie tutaj o domach i jednostkach tylko ogolnie w porownaniu do zachodu zabudowy miasta, ulic itp... A co do Afryki to akurat nie trafiłas bo spędziłam tam ponad 2 miesiące...natomiast jak wielka jest Afryka tak wielkie sa zmiany w mentalnosci ludzi ja zamieszkujacych w zaleznosci od regionu...

Hmm nawet widać różnicę po tym jak osoby z poszczególnych rejonów się wypowiadały Wschód się bardzo ale to bardzo burzył i nie czytał dokładnie tematu oprócz agne :)

Gość Anq25
sorry - nie trafiles...

anq25 a to czemu ?

bo ja jestem nie dość, że ze Wschodu to jeszcze ze wsi :D

Agnie Właśnie napisałem, że tylko ty dokładnie przeczytałaś o co pytam. Reszta bulwersowała się bo myślała, że pytam się czy na wschodzie jest prąd :D

Gość Anq25
I widzialam ludzi ze wchodu z bliska...baaa..nawet mialam z nimi przyjemnosc zjesc obiad... Podsumowując prosta historia: Jak ja przyjechalam w odwiedziny do przyjaciołki..jej rodzina byla serdeczna, otwarta i przyjeła mnie jak członka rodziny i zyli jak na codzien...luzna atmosfera i pelen komfort Jak do mnie ktos przyjezdza, mama wyciąga zastawę, gotuje cos wyszukanego, a przy stole panuje atmosfera jak na uroczystej kolacji...i pyta tylko grzecznosciowo jak się komuś podoba w Poznaniu...az strach ubrudzic obrus...(i jak ja ide do kogos z moich znajomych z poz jest podobnie).

Gość Anq25
polnocpoludniewschodzachod anq25 a to czemu ? Poprawilam sie bo pisalam jak do kobiety a ten ktos to facet...:)