Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwwww

czy oplaca sie czytac potop i inne długie lektury??????JAKIE JEST WASZE ZDANIE??

Polecane posty

Gość a ja głupia
zawsze myślałam, że czytanie książek to przyjemność......

Gość afdca
pewnie, ze przyjemnośc, ale nie zawsze jest czas zeby zrobic to w terminie, ktorego zada nauczyciel, no i nie wszystkie lektury sa fajne

Gość jezeli mam być
szczera to NIE OPŁACA SIĘ...Warto czytać utwory typu "Wesele""dziady""Pan Tadeusz" itd....ale Potop i inna proza zdecydowanie wystarczą streszczenia przeczytane kilka razy itak lepiej zapamiętasz...Czytając książkę będziesz momentami tak znudzona że pouciekają Ci ważne fakty..Ja czytałam tylko utwory z ROmantyzmu,plus Wesele a reszta jechałąm na straszczeniach i maturę zdałam na 90% kolezanki siedziały całe dnie nad potopem itd i pamiętają mniej niż ja

no dobra, lalke jeszcze moge przeczytac jak mowicie ze taka super jest. ale czy to samo sądzicie o np. Antygonie??? albo królu Edypie???? ksiązkach pisanych jeżykiem niezrozumiałym dla większości społeczeństwa/????

Gość plumplem
zbrodnia i kara - przeczytalam ale z takim trudeeem (straszne flakolce z olejem dla mnie byly), potop tez nuda taka, ze nie przeczytalam, no nie dalo rady :D Wszystkie inne w kanonie lektur przeczytane od deski do deski :P Kordian, Nie-boska, Nad Niemnem, Pan Tadek oj jak mi sie to podobalo...

Warto czytać utwory typu "Wesele""dziady""Pan Tadeusz" a dlaczego właśnie te??? czy są w miare ciekawe???? pisane przystępnym językiem??? proszę wyjaśnij dlaczego tak uważasz.

Gość jeżeli mam być szczera
księżki niezrozumiałe dla społeczeństwa są....i to wie każdy uczeń a nawet nauczyciel i takich książek się nei czyta bo możńa się zniechęcić do fajnej literatury i przestać czytać w ogól..Od tego są streszczenia które tłumacząz polskiego na nasze:DNauczyciele na te streszczenia psioczą,ale nie zdają sobie sprawy że gdyby nie one 90%uczniów nie znałoby treści i nie wiedziało co się dzieje na lekcji połowa nie zdawała by matur taka prwda.Streszczenia to dar niebios:)

Gość plumplem
antygona i krol edyp? no bys sie nie oslabiala takie chudzizny zeby nie przeczytac? :o Myslalam ze masz problemy z czytaniem grubych tomow, ale antygooona? wstyd

One też są niezrozumiałe dlatego należy najpierw przeczytać streszczenie a potem jest łątwiej zrozumieć.Dlatego że to kanon literatury...i dla samej siebie warto po prostu [rzczytać..Na początku mogą wydawać się beznadziejne ale to utwoy do których trzeba dojrzeć..Warto też czytać bo na maturze są bardzo często..a lepiej jednak coś tam z ksiązki kojarzyć

Gość jezlei mam być szczera
przylóż się głównie do romantyzmu(zawsze jest na maturze od lat)inne straszczenia i nie panikować

to w takim razie troche zmieniam temat dyskusji - ktore ksiazki sie opłaca czytac, a które są tak nude, ze nic sie z nich nie zapamieta a z 10 razy można usnąść w trakcie czytania podczas niektórych fragmentów???? PODAWAJCIE ARGUMENTY. i napiszcie też które wg was są obowiązkowe do przeczytania, które na prawde sie opłaca???

Potop miałem zaliczony nim trzeba było go czytać, w ogóle w swym życiu przeczytałem z sześć razy. Ale jak komuś się nie chce to żadne argumenty nic nie dadzą.

Lepiej przeczytać z uwagi na to że często pojawiają się na maturzę i poloniści uważają że jest to kanon literatury Polskiej -Pan Tadeusz -Dziady -Wesele -Kordian _Lalka(bardzo często na maturze,ja osoboście jej nei cierpie dla mnie to coś w rodzaju salonowej nudnej telenoweli brazylijskiej,nie wiem czym się zachwycacie) nie powiedziałabym że wymienione utwoy są ciekawe ale z uwagi na bezpieczeństwo warto je przeczytać Ciekawe -Zbrodnia i Kara -Granica Lubie ksiązki psychologiczne ale gust i smak nie podlega dyskusji

nie czytać(chyba że jest się masochistą) -Szewcy -Ferdydulka -Potop -Nad Niemnem Antygona Hamlet Magbet Król Edyp...ksiązki nie ale streszczenia są fajne i wciągają:)

Gość jezeki mam być szczera
jądro ciemności i lord Jim nie czytać!!;)

Gość Ferdydulka
:D:D dobre i Magbet :)

Gość a ja stwierdzam
jeżeli mam być szczera Ferdydurke jest świetną książką :D:D:D wybrałam sobie ją nawet na ustny Polski :D Jestem masochistką hahahaha :D

Gość a ja stwierdzam
szokująca wypowiedź której nie ma w kanonie ? "Moralności"? Jest miałam ją. Ja miałam na ustnej: Ferdydurke, Kordiana i Dziady cz. III + obrazy ;) 20/20

nie ma w kanonie na poziomie podstawowym a ja wybrałam moralność, ponieważ miałam temat Od herosa do pantoflarza różne portrety mężczyzn w literaturze, i Felicjan Dulski to zdecydowany Pantoflarz :D

Gość a ja stwierdzam
świetny temat wybrałaś :D:D:D Felicjan był boski :P A ja miałam bardzo kobiecy temat: Pojedynek :D

Gość lekturaaa
Lektur nie rozpatruje się pod względem tego, co się "opłaca" a co nie, no ludzie, to nie jakiś biznes...Nie czyta się lektur po to żeby znać rozwój wydarzeń w tej książce idealnie, nie można tego spłycać...

Chciałam wybrać temat nietypowy, bo 80% mojej klasy miało tematy Motyw nieszczęśliwej miłości, albo Samotność w XXI w. a ja wzięłam taki i na dobre mi wyszło bo komisja była przychylna i fajne miałam pytania do pracy, np Jaki jest twój ideał mężczyzny ? Tak samo dziewczyny kupiły prace za 100 zł i zdały ją tylko 6/20 masakra

Gość OPLACA SIESTRESZCZENIA
matura na 70% co najmniej. Z reszta ja pisałam o czyms o czm nie mialam pojecia ale wszystko napisałam na podstawie fragmentu. szkoda czasu, jesli nie chcesz dalej isc w kierunku humanistycznym