Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TakaJednaMamaJakWy

Chemia w kosmetykach dla dzieci WEJDZ!!

Polecane posty

Gość TakaJednaMamaJakWy

Dziewczyny chroncie wasze dzieci przed konserwantami (metyloparaben,etyloparaben i inne parabeny w kosmetykach ktore sa rakotworcze ) przez zawiazkami aluminium (szczegolnie w dezedorantach i niektorych kosmetykach powoduja raka piersi),przed olejem mineralnym czyli parafinowym uzyskiwanym z ropy naftowej . Polecam wam bo sama juz sie przerzucilam na naturalne kosmetyki weleda,lavera i rossman tez ma swoja linie naturalnych w ktorych nie ma konserwantow sztucznych i oleju parafinowego 100% naturalny sklad. odsylam zainteresowane tematem do stronek: http://www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce.php http://www.halat.pl/kosmetyki.html

Gość upppppppppppppp

Gość a co z oilatum
oilatum zawiera 63 % oleju parafinowego, zalecane od pierwszych dni życia, szczególnie dla alergików i z AZS ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gość Oilatum to to samo co byś
do wody oliwki dodała i to wszystko. Ale was naciągają! Hahaha! Mało tego, przez to że używacie od pierwszych chwil życia waszych dzieci kosmetyków dla wrażliwców, automatycznie odzwyczajacie ich skórę od samoczynnego, naturalnego kontrolowania stopnia swojego nawilżenia i natłuszczenia! Ale wam ktoś nawciskał bajek z tymi kosmetykami... Oj. Czyżby propaganda wramach nowej kampanii marketingowej promującej nowy brand nan ryku? - No chyba tylko.

Gość fdgdf
Oliwka w wodzie wysusza po dłuższym stosowaniu skórę. Oilatum działa tak, że nawet bez niego skóra lepiej funkcjonuje. Wiem to bo mam twardą wodę i skórę grubą, szorstką, łatwo przesuszającą się w zewnętrznej warstwie a od czasu gdy odkryłam Oillan (podobny do Oillatum tylko polski i tańszy) wreszcie czuję się zdrowa i mam przyjemność z dotykania skóry. Z żadną oliwką ani preparatem dla dzieci nie osiągnęłam takiego efektu.

Gość a co z olilatum
zastanów się co piszesz, ja nawet nie mam dziecka i nie jestem w ciąży :) pytanie do autorki tematu, dlaczego poleca się oliatum, skoro jest rakotwórcze :) "Oilatum to to samo co byś" - życzę ci, żebyś chociaż raz w życiu doznała odczynu AZS, a zobaczysz jak to jest i następnym razem choć raz pomyślisz, zanim coś napiszesz :(

Gość do odpowiedzi wyżej
"Oliwka w wodzie wysusza po dłuższym stosowaniu skórę. Oilatum działa tak, że nawet bez niego skóra lepiej funkcjonuje." Bzdura! Widocznie jesteś jednym z nielicznych wyjątków.

Gość Nie wszystkie dzieci mają
skłonność do AZS. Większość rodzi się zdrowa. To rodzice robią im 'krzywdę' automatycznie eksponując ich skórę na kosmetyki z serii 'sensitive' i ogółem dla wrażliwców, nie dając ich skórze nawet cienia szansy! Co za kraj! A potem się skarżycie, że w Polsce jest największy odsetek alergików w skali globalnej! Więcej rozsądku kobiety.

Gość TakaJednaMamaJakWy
olej parafnowy to przetworzona ropa naftowa wiec jest zle czesc przetworzonej ropy uzywa sie do silniokow a czesc do kosnetykow chore .kupujcie kosteetyki naturalne co maja olej z oliwek czy bisabol sheabutter itd

Gość TakaJednaMamaJakWy
lepiej troszke doplacic i kupic naturalne w sumie ceny sa podobne jak srednia klasa kosmetykow .ja dla siebie tez przeszlam teraz na naturalne i dezedoranty bez aluminium

Gość tutaj macie
Olej mineralny Produkty pochodzące z oczyszczonej ropy naftowej są tanie, bezzapachowe, nie jełczeją, czyli mają własciwie same zalety dla przemysłu kosmetycznego. Ale czy również dla skóry? Olej mineralny jest surowcem naturalnym, ale, w przeciwieństwie do wszystkich innych substancji naturalnych nie działa korzystnie na skórę. Dla skóry pozostaje on ciałem obcym. Organizm nie potrafi go rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Jeśli połknie się parafinę, na przykład ze szminki, to odkłada się ona w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. Dla organizmu ludzkiego parafina to chemiczne śmieci, które tylko szkodzą. Parafina tworzy na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękkka i gładka. Ale co tak naprawdę dzieje się pod tą warstwą? Oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry przez wydzielanie potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą parafiny. skóra puchnie i dusi się, niektórzy mówią, że znikają zmarszczki ;-). Warstwa parafinowa jest trudna do zmycia, takie normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wówczas powstają dziury w warstwie i cała wilgotność skóry ulatnia się. Pozostaje sucha odwodniona tkanka. Stosowanie kremu z parafiną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale zobaczyć można to dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z parafiną i dokładnym zmyciu warstwy parafiny. Przedtem "uduszona" skóra jest wciąż napięta i spuchnięta. Parafina jest komedogenna. Warstwa parafinowa skutecznie zapycha pory, sebum nie może się wydostać i tworzą się zaskórniki i pryszcze. Należy jednak dodać, że wazelina czy olej parafinowy stanowią barierę ochronną, która ma za zadanie chronić skórę przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza w przypadku chorób skórnych (np. łuszczyca) lub w ekstremalnych warunkach. Podpbnie do parafiny zachowują się inne substancje ropopochodne. W międzynarodowej nomenklaturze INCI to: Parafina: Paraffinum Liquidum Paraffin Synthetic Wax Isoparaffin Olej mineralny czyli mieszanina ciekłych węglowodorów: Mineral Oil Wazelina - maziste ciaóło stałe. Jest to jeden z produktów destylacji ropy naftowej, mieszanina weglowodorów tzw. parafinowych (alkanów): Vaseline Petrolatum Cerezyna czyli rafinowany wosk ziemny: Ceresin Węglowodory alifatyczne: Isododecane Isobutane Isohexadecane Ozokeryt to wosk ziemny czyli kopalny mineral bedacy mieszanina stalych i cieklych wielkoczasteczkowych weglowodorów, glównie n- i izoparafinowych: Ozokerite Gazy używane w aerozolach, powstałe w procesie rafinacji oleju mineralnego: Isopropane Isobutane Wosk parafinowy: Cera Microcristallina Aktualizacja akapitu: 18.09.2006 Do góry Oleje silikonowe Oleje silikonowe to następna, po parafinach, generacja syntetycznych natłuszczaczy w kosmetykach. Oleje silikonowe powstają dzięki syntetycznemu połączeniu krzemu i tlenu. Są bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego, w naturze nie jest możliwe rozłożenie ich na mniejsże cząsteczki. Są tak samo obce ludzkiemu organizmowi, jak parafiny. Oleje silikonowe to: Hexamethyldisiloxane Dimethicone Trimethicone i inne *methicone

Gość czyli jednym zdaniem
kosmetyki z parafiną najlepsze są na mróz.:P

Gość A jakie znacie kremy
do twarzy, ktore nie zawierają tych olejów?