Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Każdy sobie

I ja też

Polecane posty

Gość Każdy sobie

I ja też mam pytanie odnośnie renty Chodzi o rente dla córki. mąż zmqarł w zeszłym roku we wrześniu córka pobiera rentę , studiuje zaochnie i pracuje. pierwszego września tego roku osiągnęła 25 lat. Pytania moje są takie: 1. czy przysługiwać jej dalej będzie renta? (córka jest na ostatnim roku licencjata a w Zus babka mówiła, że jeśli to jest ostatni rok studiów to przysługuje przedłużenie renty jeśli się złoży wniosek) 2.czy za wrzesień też dostanie rentę? Dzięki za pomoc i porady

Gość rzecz względna
W opisanym przypadku zachowuje się prawo do renty rodzinnej, bowiem z godnie z art. 68 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2004 r. nr 39, poz. 353 ze zm.) dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione mają prawo do renty rodzinnej: - do ukończenia 16 lat, - do ukończenia nauki w szkole, jeżeli przekroczyły 16 lat życia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia, - bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolne do pracy w okresie, o którym mowa w pkt 1 lub 2. Jednakże w myśl art. 68 ust. 2 w/w ustawy jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów. Nadto Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.).

Gość Każdy sobie
Tylko to jest jeszcze licencjat. Nie szkodzi? Egzaminy zdane. A nie przeszkadza to, że córka pracuje?

Gość rzecz względna
Że licencjat top nie szkodzi, a że pracuje - nie wiem. Może ktoś dopowie :)

Gość Każdy sobie
Bo przecież, to że to licencjat to nie powinno szkodzić a że pracuje to już inna bajka. A może wie ktoś jakie papiery złożyć o to przedłużenie wypłaty renty?

Gość w Zusie pytaj