Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mathematica

POMOC W MATEMATYCE

Polecane posty

Zauważyłam, że gdy tylko mamy wrzesień masa ludzi szuka tutaj pomocy w matematyce. Czasem nie dostają wogóle odpowiedzi, czasem dobrą ale zdarza się, że ktoś i źle im poradzi. Dlatego zakładam tutaj temat, w którym będę starała się pomóc w matematyce. Od razu mówię, że nie siedzę 24godziny na dobę przed komputerem, w tygodniu pracuję, dlatego na necie mogę być tylko wieczorem, a w pracy nie mam dostępu do internetu. Nie obiecuję zrobić zadań od razu, ale obiecuję, że zrobię tyle zadań ile dam tylko radę. Jeśli macie dłuższy termin na zadanie niż jeden dzień - napiszcie o tym, żebym wiedziała na kiedy ma być rozwiązane ;) I proszę nie mieć pretensji, że czegoś nie rozwiązałam, bo zabrakło mi czasu, czy też nie siedziałam na internecie. Szanujmy swój czas i inych :)

napewno nie tylko gimnazjum, znam także materiał liceum wyższa matematyka? masz na myśli matematyke obecną na studiach?

Gość nawet nie dyskutuj z ellinką b
o ona cię powali, serio, to chyba najpotężniejszy umysł na kafeterii. boże, co ona tu w ogóle robi? :o bada chyba organizmy pierwotne :P

Gość matemtycznawpadka
tak wiec pomoz mi w zadaniu1/3*3/5-1/3-4,4-1/3*4 i 2/4-1/3*0,7= ukosniki to ulamki z gory dziekuje

Gość wstawn link do tematu w stopkę

tak wiec pomoz mi w zadaniu1/3*3/5-1/3-4,4-1/3*4 i 2/4-1/3*0,7= ukosniki to ulamki z gory dziekuje 1/3 * 3/5 - 1/3 - 4,4 - 1/3 * 4 i 2/4 - 1/3 * 0,7= jak na początek pozamieniam ułamki dziesiętne na zwykłe 4,4=4 i 4/10 = 4 i 2/5 0,7=7/10 dodatkowo skrócę ułamek 4 i 2/4 = 4 i 1/2 =1/3 * 3/5 -1/3 - 4 i 2/5 - 1/3 * 4 i 1/2 - 1/3 * 7/10= wszystkie całości wkładam w ułamki =1/3 * 3/5 - 1/3 - 22/5 - 1/3 * 9/2 - 1/3 * 7/10= teraz wykonuję mnożenie pamiętając o wcześniejszym skróceniu tam gdzie się da =1/5 - -1/3 -22/5 - 3/2 - 7/30= sprowadzam wszystko do wspólnego mianownika =6/30 - 10/30 - 132/30 - 45/30 - 7/30= =-188/30=-6 i 8/30=-6 i 4/15

Gość fsfsdgdsgfdsgds
O bardzo fajnie ze załozyłas taki temat :)

Gość fsfsdgdsgfdsgds
Jestes jeszcze ? :)

Gość fsfsdgdsgfdsgds
Bo mam problem z zadaniem juz mi ktos pomagał wczesniej ale cos mi nie wychodzi a myslałam ze dobrze zrobiłam a odp jest inna

Gość fsfsdgdsgfdsgds
zadanie 2 w pewnym ciagu geometrycznym czwarty wyraz ciagu = 6 a szósty = 24 oblicz 7 wyraz . ile takich ciagów otrzymałes czy sa monotoniczne

zadanie 2 w pewnym ciagu geometrycznym czwarty wyraz ciagu = 6 a szósty = 24 oblicz 7 wyraz . ile takich ciagów otrzymałes czy sa monotoniczne a4=6 a6=24 a7=? znamy wyraz czwarty i szósty z ciągu geometrycznego wynika nam, że : a6 = a4 * q^2 ^2 oznacza do potęgi drugiej 24=6 * q^2 /:6 q^2=4 q=2 lub q=-2 dla q=2 a7=a6 * q=24 * 2 =48 i taki ciąg jest monotoniczny dla q=-2 a7=a6 * q = 24 *(-2)=-48 i taki ciąg nie jest monotoniczny

Gość fsfsdgdsgfdsgds
tez tak obliczylam ale w odp jest -12 i 12

Gość fsfsdgdsgfdsgds
ahaa czyli to na 100 % jest dobrze ;p tak ? bo ja juz normalnie wychodze z siebie ;d

tak napewno jest dobrze, przecież to ciąg geometryczny 6wyraz = 24 gdyby patrzeć na odpowiedź i 7wyraz =12 to q=1/2 czyli 5wyraz 48 a 4wyraz 96 jak widać jest to sprzeczne z tym ile wynosi nasz szósty wyraz

Gość fsfsdgdsgfdsgds
ok

Gość resfrefgrdgg
hej, czy możesz mi wytłumaczyć jak przesuwa się wyjres funkcji kwadratowej o dany wektor? np. f(x)=x^, u= f(x)=(x-5)6 Albo jak szkicuje się wykres funkcji np. y=(x+1)^-4 ^-kwadrat

Gość fsfsdgdsgfdsgds
a czy mozna skracac wyrazy w proporcjach >

Gość wqeeqrderfrfe
f(x)=(x-5)6 pomyłka (x-5)^

Gość fsfsdgdsgfdsgds
a7/6 = 8/1 moge skrócic 6 i 8 ? 8 mam z q^3

a7/6 = 8/1 moge skrócic 6 i 8 ? 8 mam z q^3 nie można w tym przypadku skrócić 6 i 8 skracamy zawsze po jednej stronie licznik i mianownik bądź obie strony (obie w liczniku albo obie w mianowniku) dzieląc przez coś

Albo jak szkicuje się wykres funkcji np. y=(x+1)^2 -4 żeby narysować wykres szukamy funkcji pierwotnej łatwo da się tutaj zauważyć, że przesunięcie nastąpiło o wektor a funkcją pierwotną jest x^2 (czyli to co zostaje Ci po pozbyciu się wektora przesunięcia) czyli rysujesz funkcje y=x^2 a następnie przesuwasz go o wektor czyli jedna jednostkę w dół i 4 w prawo

hej, czy możesz mi wytłumaczyć jak przesuwa się wyjres funkcji kwadratowej o dany wektor? np. f(x)=x^, u= f(x)=(x-5)6 mając funkcję y=ax^2 i przesuwając ją o wektor otrzymujemy zawsze wzór y=a(x-p)^2 + q czyli gdy przesuwamy wykres y=x^2 to po podstawieniu wektora przesunięcia pod podany powyżej przeze mnie wzór otrzymujemy y=(x-2)^2

Gość edswrrrrrrrrrrrrrr
łatwo da się tutaj zauważyć, że przesunięcie nastąpiło o wektor ale jest we wzorze 1 i -4 więc to się zmienia na przeciwne? I zawsze tak jest?