Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość choucroute

francuski - pomoc

Polecane posty

Gość juz pisze czekaj
nie nie nie, nie moze byc j'ai jouee, poniewaz E i S do particpe passe (czyli ta skrocona forma ktorej uzywa sie w czasie passe compose) dodaje si etylko jelsi czasownik jest odmieniany z czasownikiem zwrotnym (se .....) lub odmienia sie z ETRE nager ani jouer nie odmieniaja sie z etre, zreszta sama odmienilas go z avoir, jesli odmienias z avoir to nigdy nie dodajesz koncowek (wlasciwie to dodaje sie jesli przed odmienianym czasownikim wystepuje COD - dopelnienie blizsze, ale tym sobie glowy na razie nie zawracaj, zreszta takiej sytuacji tu nie ma ;) )

Gość czekaj juz pisze
ach kocham moja prace:) jelsi chcesz to pytaj jeszcze, ale masz max 10 minut, bo juto mam na 8 i musze isc spac

Gość choucroute
Tak, chodziło mi o to, że się dobrze bawiłam :). Właśnie sama się zastanawiałam czy jouer będzie dobrze, ale w końcu się zdecydowałam. Jak widać - źle ;). Już wszsytko rozumiem. Dziękuję Ci baaardzo za pomoc ;* :)

Gość juz pisze czekaJ
nie ma za co mam nadzieje ze nie jestes moja uczennica hehe ale ja nie zadaje takich zadan je me suis tres bien amusee avec mes amies - wiec powinno byc pozdrawiam pa

Gość choucroute
To jak będzie w końcu z tym nager? J'ai nage czy j'ai nagee? ;)

Gość choucroute
Ojć, nie zdążyłam ;). Ale i tak dziękuję :D