Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezycyna

Błąd sprzedawcy na allegro

Polecane posty

Gość bezycyna

Jakiś czas temu zakupiłam na all sweterek. Dziś go otrzymałam.I to, co zobaczyłam... Miał być inny kolor, ale o to najmniej mi się rozchodzi, nieco inny fason - też da się przeżyć... Najgorsze jednak jest to, że miał być 90% bawełna + elastan - co się okazało w większości składu jest wiskoza, czyli tani chinski materiał, który po jednym praniu nadaje się do śmietnika ;/ Dodatkowo - aukcja została usunięta i nie mogę wystawić komentarza ;/ Napisałam do sprzedawcy, żeby zaproponował wyjście z sytuacji, gdyż sweter w ogóle nie jest zgodny z opisem. Odpisał mi, że dostał nową dostawę i nie wiedział, że wysyła te z wiskozą (jak można być tak nieodpowiedzialnym?! nie wiedziec, co się wysyła?) i że może mi wymienić na ten z bawełny, ale został się tylko biały! dlaczego mam płacić za błędy sprzedawcy? tj. odsyłac (zapewne na swój koszt). Poza tym nie chcę białego swetra ;/ Napisałam, że chcę zwrotu pieniędzy. Sprzedawca nie chce zwrócić mi pieniędzy, ale ja znam swoje prawa i wiem, że przedmiot zakupiony w opcji "kup teraz" mogę zwrócić! Tymbardziej, że sprzedający ma to w opisie "o mnie". Godzi się tylko na wymianę swetra. Co robić? Przypominam, że aukcja została usunięta więc nie mam dowodu, że kupiłam ten sweter - chyba, że e-maile (np. ten z all "kupiłes przedmiot")

Gość bezycyna
pomoże mi ktoś?

Gość reduktancja
odsyłasz na koszt sprzedawcy...mój brat miał coś takiego, że kupił głośnik, ale przysłali mu nie ten co zamówił, kazali odesłać, oni zapłacili za przesyłkę, i przysłali właściwy

Jego zasranym obowiązkiem jest zwrócić kasę,ale jak jest nieuczciwy to nie licz na nic.Allegro w takich sytuacjach nie pomaga

Gość bezycyna
Ale najpierw musi zwrócić mi pieniądze na konto, bo jeszcze zostanę bez kasy i bez swetra! aż tak ufna nie jestem. Ona mi też wysyłała dopiero, jak miała kasę na koncie. Tylko problem jest w tym, że ja nie chcę wymiany na inny - ten, który zamawiałam, bo został jej się tylko biały! dlaczego mam brać coś na siłę? chcę zwrotu pieniędzy i tyle

Gość fsdfsdaf
odesłanie na koszt sprzedawcy to tylko wyraz jego dobrej woli, zazwyczaj wszystko się robi na swój koszt lub w przypadku towarów o niskiej wartości, np. tanie ubrania z allegro, jakieś kabelki itp. niektórzy dosyłają drugą sztukę już bz dodatkowych opłat

Gość reduktancja
dokładnie!! co znaczy, że nie chce? może nie chcieć, ale oddać musi ja tu widzę, że największe kwiatki są z odzieżą na allegro, nigdy nie zamówię żadnych ciuchów tam... siostra z kumpelą kupowały spodnie, przysłali nie te kolory i rozmiary... jakaś koleżanka siostry zamawiała sukienkę to też przysłali inną...

Gość bezycyna
xazui no właśnie - jego zasranym obowiązkiem jest zwrócić mi kasę wraz z kosztami przesyłki + z kosztami odesłania tej szmaty ;/ a allegro powinno pomóc jeśli zgłoszę to poprzez spory czy coś takiego

Gość bezycyna
Odesłanie na koszt sprzedawcy w przypadku ukrytych wad - sama ma to napisane! a dla mnie przysłanie nie tego swetra w dodatku fatalnej jakości i z jakimiś białymi pręgami (odciśnięcia) to jest ukryta wada! Sama ma to w swoim opisie " o mnie". Jest nawet wzmianka, że bez podania przyczyny można zwrócić na swój koszt. Sama stworzyła swój własny regulamin a teraz się do niego nie stosuje?

Gość miałam tak a sytuacje
allegro Ci nie pomoże odesle Cie na policję a komu sie chce łazic....a potem sie właśnie roi od oszustów na allegro :o

Gość bezycyna
Ale opcja "spory" istnieje więc zamierzam z niej skorzystać. Oni nie ponoszą sporów za zakup poza allegro, ale ja kupiłam wszystko legalnie poprzez opcję "kup teraz" tylko strona z aukcją została usunięta i nawet komentarza nie mogę wystawic ;/

Gość bezycyna
Proszę to jest regulamin szanowego sprzedawcy odnośnie reklamacji: Reklamacje i zwroty: Reklamacje przyjmujemy zawsze w uzasadnionych przypadkach: wady ukryte towaru. Wadę taka należy zgłosić niezwłocznie po otrzymaniu towaru. Po uwzględnieniu reklamacji proponujemy zamianę towaru lub zwrot pieniedzy (w przypadku stwierdzenia wady towaru zwracamy również koszty przesyłek). Zły dobór rozmiaru nie jest podstawą do reklamacji - wymiary są zawsze dokładnie podane. Przedmioty zakupione w opcji "Kup Teraz" można zwrócić w stanie nienaruszonym w ciagu 10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny. W przypadku zwrotu wszystkie koszty przesyłki pokrywa Kupujący. Przedmioty zakupione na licytacji nie podlegają temu prawu. Mnie dotyczy raczej punkt 1

" Przeczytaj sobie dokładnie regulamin allegro.Oni praktycznie za nic nie odpowiadają." ale pewnie mają obowiązek archiwizować zawarte transakcje i ich treść a akacja na allegro jest wiążącą umową w świetle prawa :P a swoją drogą oszustwo jest przestępstwem niezależnie od wartości :P

Gość bezycyna
Narazie próbuję dogadać się ze sprzedawcą. Odpowiedź odnośnie zwrotu wyglądała tak: "niestety mogę tylko wymienić przykro mi, ale ja też płaciłam za ten sweterek" Napisałam jej, że mam prawo zwrócić, gdyż kupiłam w opcji "kup teraz". Narazie cisza

Gość bezycyna
jeśli trzeba będzie to pojdę nawet na policję! nie dam sobie wcisnąc bazarowej chinskiej tandety. Zgodnie z przepisami praw konsumenta MAM PRAWO zwrócić (jak dobrze znać swoje prawa :)) a policja ma obowiązek przyjąć zgłoszenie. Ale myślę, że to byłaby już ostateczność. Inny machnąłby ręką i nic nie zrobił - i właśnie przez to oszuści są bezkarni. Ja zamierzam walczyć aż odzyskam pieniądze co do grosza (łącznie z kosztami przesyłki)

Gość bezycyna
xazui narazie postraszyłam ją kilkoma paragrafami :) i tym, że zgłoszę sprawę allegro. gdyby to chodziło o 20zł... Bo tyle jest może warta ta szmatka z wiskozy, ale ja dałam 50!

Gość borovik
jak moglas cos kupic na aukcji która zostala usunięta? jesli zostala usunieta przez pracownika allegro to znaczy ze byla niezgodna z regulaminem:o

Gość bezycyna
Jezu... Można coś w ogóle kupić z usuniętej aukcji? Przedmiot kupiłam, zapłacilam za niego, czekałam. Dziś weszłam i dopiero zobaczyłam, że nie ma strony z pzedmiotem. Aukcja została usunieta znacznie pozniej, po moim zakupie. No pomyśl trochę :O

Gość borovik
sam sprzedajacy nie moze jej usunac, co najwyzej zakonczyc przed czasem, ale wtedy mozesz wystawiac komentarze:o jak usunal ja pracownik allegro to znaczy ze byla w ogole z jakiegos powodu nielegalna i powinnas zglosic sprawe do allegro pomysl troche:P

Gość bezycyna
A co mnie to interesuje? No sorry, ale jakby miała śledzić, czy aukcja została usunięta czy nie to bym z kompa chyba nie schodzila. I co w tej sytuacji? Już było zapłacone przeciez...

Gość bezycyna
A w aukcji "nielegalne" było to, że ktoś z konkurencji ją podobno podpieprzył, że sprzedaje kilka kolorów na jednej aukcji a powinno sprzedawać się na osobnej

Gość life is brutallllllllllllllll
nie ma opcji żebyś nie mogla wystawić komentarza;) chyba ze sama zrobilas jakis przekret w rodzaju zakup poza aukcją itp:D:D nawet jakby aukcja zakonczyla sie pare lat temu to i tak mozesz wystawic komentarz:P cos krecisz albo jestes wyjątkowo malo swiadomym użytkownikiem allegro:classic_cool:

Gość trzeba bylo licytowac
na swistaku :-p alledno kona...

Gość bezycyna
life is brutallllllllllllllll Widze, że niektórym trzeba po 10 razy tłumaczyć... Ale ok. A więc sweterek kupiłam w aukcji zbiorowej (na sprzedaż było ok 50 sztuk) w opcji kup teraz. Poinformowałam sprzedającego o kolorze i Zapłaciłam za przedmiot odrazu (przelew z konta) po czym czekałam na sweterek. Dzisiaj przyszedł. Kiedy go zobaczyłam weszłam na allegro by wystawić komentarz negatywny i napisać do sprzedającej. Weszłam w zakładę KUPIONE (domyślasz się więc już pewnie, że zakup NIE BYŁ poza allegro) i w opcję "komenatrz" Wyskoczył mi komunikat "nie możesz wystawić komenatrza, gdyż aukcja z przedmiotem została usunięta". Pajmaju? Czy jeszcze jakieś wątpliwosci? 3-latek by szybciej zrozumiał, sorry