Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuska81

czy nie za szybko sie rozwija ???

Polecane posty

witam Mamuśki mam zmartwienie i nei daje mi ono spokoju bardzo czesto o tym mysle moze pomożecie w waszych odpowiedziach ? mój synek ma 19 miesiecy i moim zdaniem szybko sie rozwija , za szybko ... potrafi bardzo duuuzo np: - mówi cały alfabet na jednym wdechu -liczy do 12 -zna 15 kolorów -zna na pamiec ok 20 piosenek i drugie tyle wierszyków -marki samochodów odróznia ok 20 -rozpoznaje figury geometryczne -wie jak sie nazywa ,gdzie mieszka ile waży , ile ma lat . jak sie nazywaja i mieszkaja jego dziadkowie , pamieta zdarzenia z przed 6 miesięcy juz utożsamia sie z bohaterami bajek ślicznie mói pełnymi zdaniami , uzywajac trudnych wyrazów potrafi zrobic zakupy (kupowac lizaki )przy tym oczywiscie prosze i dziekuje ... teraz zaczyna sie etap poznawania literek , jak tak dalej pojdzie na Boze Narodzenie bedzie czytal no ale czy to wszystko nei za szybko , nei za duzo jak na taka małą główke , strasznie sie boje o to , czy nie przysili jej ? moze panikuje moze nei wiadomo ze jestem z niego bardzo dummmna ale jednak on ma tylko 1,5 roku i miesiąc dzieci w jego wieku meiszkające w sąsiedztwie nie potrafią móic 10 słów a tu aż tak ... dziewczyny co Wy o tym sądzicie ? prosze o wasze zdanie na ten temat ?

Gość To jeszcze nic moja droga
Mój aniołek ma 9 miesięcy i spędza cały czas na kafe. Ostatnio mi oświadczył, że chce zostać ginekologiem bo grzybica pochwy zalewa świat :classic_cool:

Gość moja córka też ma 9 miesięcy
i jest moderatorką na kafeterii :)

Gość stokrota...
wez sie kobieto ogarnij a nie takie bzdury piszesz...

Gość ale się rozpisałaś dziewczyno
:D

Gość wierzyc sie nie chce
jezeli to co napisalas to prawda to rosnie Ci prawdziwy geniusz... moje dziecko jest rok starsze ale np alfabetu nie zna (tylko kilka razy probowalam uczyc) kolory zna raczej wszystkie te podstawowe uff na pamiec to zna tylko fragmenty piosenek napewno nie cala, i to tylko kilka a o samochodach to juz nie wspomne.. jak dziecko moze sie znac na samochodach ?... a wiem, ze moje dziecko bardzo dobrze sie rozwija i jest wulkanem energii, kazdy je lubi itp. .. wiec nie wiem, jezeli to prawda co pis\zesz to powinnas sie skontaktowac z jakas osoba nie wiem moze psychologiem zeby ocenil jego umiejetnosci, bo to nie jest normalne ... ale oczywiscie bardzo pozytywne wiec martwic sie nie masz o co tylko lepiej sprawdz co sie za tym kryje i rozwijaj talent dziecka

Gość frrt
to naprawdę dziwne.... geniusz?

ze sie rozpisałam poprostu mnie to martwi ? chyba dobrze ze sie interesuje dzieckiem , a wy tu odrazu z jakim zgryzem , jak macie tak pisac w tym temacie to poprostu nei piszcie , nie pisze o plotkach i bzdurach wiec ..

Gość ppppppppppppp
zuska81 i wierzyc mi esie nie chce to ta sama osoba

dzieki dziewczyny , juz sie marwilam ze jak sie udam do jakiegos specjalisty to mnie wyśmieje ze to normalne :) jak ide z nim do lekarza musze wczesniej mu wytłumaczyc o co chodzi , bo ma zle wspomnienia z przed 7 miesiecy i on poprostu to wszystko pamięta , opowiada o tym :) wie gdzie ma kolano , palce stope i dłoń, udo , ...serduszko , szyje i teraz jak go cos boli ja sie pytam i on mi poprostu mówi , ostatnio mial zgage :DDD po malinkach , bo go piekło i mówił ze piecze tuu , i pokazywał na klatke piersiowa :DD naprawde mi ulżyło ze tak piszecie , zama ne wiem czy reszta złośliwie czy nie :/

Gość marihuahaaha
moje dziecko ma roczek i umi wiecej niz twoje

Gość thrth
No to masz problem. Zamknij syna w klatce, odizolowując odbodźców. Może uda się go jakoś opóźnić żeby przynajmniej cofnął się do poziomu rozwoju intelektualnego matki... Tyle zakładając (mam nadzję że niesłusznie) że to nie prowokacja.

ale ja sie nie pytam czyje ile potrafi , tylko pytam o wasze zdanie ? poprostu a nie pisze przeciez o wszystkim co potrafi bo juz bym w waszych oczach chyba nei za ciekawie wyglądala :D ale naprawde dużo nie bądzcie złośliwe ...

jak ktos nei ma dziecka , niech sie nie udziela !!! poczekaj na swoje , i zobaczysz ze byle co bedzie cie martwic , a mi chodzi i jego głowe , wiec nei wiem czy to jest temat to złośliwych tekstów , weijdz na inny temat jak nie masz co robic w sob.wieczór i do kogo sie wygadac z tymi złośliwymi tekstami ok ?

Gość Ojoj....
zna alfabet, który mówi na wdechu i zaczymna uczyć się literek ???????? coś mi się tu nie zgadza :/

Gość wrjnjrwkeb
ale wy jesteście złośliwe:O też nie mam dziecka, ale wydaje mi się, ze jest bardzo rozwinięty jak na swój wiek...

dlaczego sie nie zgadza zna alfabet , mówi go , ale go nie czyta a jak dzici zaczynaja mówic "np"słowo mama- to wie z jakich liter to słowo sie składa chodzi o to ze juz odruznia i potrafi pokazac , literki ( a,c,o , m, ..) co innego jest recytowac , a co innego czytac :) no przeciez nei kłamie , idiotki bym z siebei nei robiła i z dzieciątka przede wszystkim .. jak dla mnie nei jedna dorosła osoba by sie pomylila gdyby miala powiedzic alfabet z biegu i szybciutko ;)

Gość jesli tak jest to mu na pewno
nie zaszkodzi. mozg ma bardzo elastyczna pojemnośc , a dzieci sa bardzo chlonne .

A widzieliscie w dzien dobry TVN chłopca ktory mial 2,5 roku czy 3 latka , ale chyba mniej i czytal ksiązke hehe ledwo co mowil wyraznie a tu takie coś ;-)

Gość jesli tak jest to mu na pewno
i jesli niekt go do tego nie zmusza, to nie ma mozliwosci zeby "przesilił "mózg, wiec nie widze zadnych powodow do zmartwien. Owszem, moze byc problem ze szkola o tyle,ze intelektualnie bedzie na bardzo wysokim poziomie a spolecznie jeszcze nie dojrzeje, trudno bedzie mu znalezc kolegow na wlasnym poziomie, a koledzy sa potrzebni. Ale na to masz jeszcze czas.

no jesli nie zauwazylas innych niepokojacych rzeczy(chodzi mi o takie cechy kiedy widzialabys,ze jest z nim cos nie tak,bo dzieci geniusze najliczniej wystepuja wsrod dzieci z zaburzeniami np jakies odmiany autyzmu czy cos)to wszystko w jak najlepszym porzadku:D

wszystko w porzadku bardzo dobrze sie rozwija i w ogole od poczatku było na 5 :) jak sie urodzil ważył 5 kilo (miałam c.c) wiadomo moje pierwsze dziecko :) jak mial 6 miesięcy robiliśmy kupkę do nicniczka a od 11 jak juz zaczynal chodzic , sam chodzil do łazienki i trzaskal deską jak chcial kupkę a teraz juz od 4 miesięcy chodzi bez pampersa :) wiadomo ze czasami sie zapomina jak sie dobrze bawi :) a własnei co do kolegow tez o tym myślalm z, ludzie nei lubią innych ktorzy sa lepssi lub gorsi :( wiem tez sie o to martwie bardzo dobrze sie czyje w towarzystwie 5-7 latków rozmawiaja sobie razem znajdują wspólne zabawy :) o zmuszaniu go do "hmm nauki " nie ma mowy ale co mam z nim robic jak pada deszcz ? nie zatrzymamy sie na jednym etapie :) dziekuje za odpowiedzi - serdecznie pozdrawiam , życze milej nocy , bo mój smyk juz mnie wola :) do siebie :) dobrej nocy :)