Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiony i to bardzo

Zaręczyny a oświadczyny ?

Polecane posty

Ostatnio usłyszałem od jednej z moich kolezanek że to wielka różnica ? Zareczyny a oświadczyny . Mogła by mi jakas kobieta wyjasnic róznicę miedzy tymi słowami ?

więc sugerujesz że zaręczyny w dwójkę nie mogą się odbyć ? ze tylko przy rodzicach ? :O

Gość oswiadczyny nie musza sie
skonczyc zareczynami. Facet sie oswiadcza, a nie wiadomo, czy kobieta sie zgodzi. Jak sie zgodzi to sie zaręczaja ( czyli oboje przyrzekaja sobie wspolna przyszlosc. Taka róznica.

wiec jak sie nie zgodzi , jest to dla mnie naturalne ze nie chce ze mna byc i mowie jej do widzenia

sama nie wiedzialam ze to az taka roznica, wg mnie jedno i drugie sklania sie do slubu, bo jesli sie zareczamy to jest w planach slub a jesli oswiadczamy to tez. to i to jest tym samym. jedno z pierscionkiem a drugie bez :-)

no wlasnie, jak sie nie zgodzi rozchodzicie sie czyli po oswiadczynach nie dochodzi do zareczyn

jak by mi sie oswiadczyl sam czy zareczyli bysmy sie samo to bez roznicy, Oswiadczyc tak samo mozna sie przy rodzinie czy zareczyc, kwestia odwagi i pogladow ;-)

tyle ze w dzisejszych czasach facet proponuje malzenstwo ( oswiadcza sie) wtedy na ogol, kiedy wie i tak,ze kobieta sie zgodzi, przedtem o tym rozmawiaja. Dawniej tak nie bylo.

bywalo przeciez,ze facet oswiadczal sie o reke najpierw rodzicom, oni sie godzili i wtedy pytali, co na to dziewczyna. Jesli wszyscy byli na tak, to urzadzano zareczyny.

ale trgedia, nie wyobrazam sbie ze moj facet idzie do mojego starszego pytac o pozwolenie hehe padła bym ze smiechu :-) jak dla mnie to najgorsza jest ta cala impeza kiedy zaprasza sie rodzicow i sie zarecza czy tam oswiadcza na co to komu.... :-O

ewellusia gdybys zyla 150 lat temu to tak by to wlasnie wygladalo, obejrzyj soebie filmy pokazujace te epoke. Teraz nie trzeba ani oswiadczyn, ani zareczyn, czasto bywa, ze w rozmowie samo wyjdzie bez zadnych oficjalnych akcji.

No wiem wiem jak kiedys bylo... ale terazzz... hihi ;-) Moja kuzynka ostatnio przeszla taka sytuacje ze rodziny obie sie zjechaly i byly zareczyny i oswiadczyny w jednym, jakas porażka w ogole....