Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ferrerorosze

Polski. Jeszcze raz prosze o pomoc. A zarazem dziękuje tym którzy mi pomagaja

Polecane posty

Gość ferrerorosze

jest znowu takie głupie zadanie. To jest taka tabela. Bede musiała jakos wytłumaczyc bo tu sie takiej tabeli nie da napisac. Po lewej stronie jest "Fabuła" Po prawej" sensy przenosne" po lewej jest pusto (trzeba cos wpisac ) a po prawej -pokusa odejscie od Boga. Potem po lwej stronie jest - roztrwonienie majatku -zycie niezgodne z przykazaniami boskimi a zas po prawej jest pusto. Potem jest po prawej -kara -konsekwencja zycia A po lewej jest pusto Potem po po lewej -rozmowa ze soba -decyzja o powrocie a po prawej pusto potem po prawej -skrucha a po lewej pusto potem po lewej -uczta wudana przez ojca na czesc powracajacego syna a po prawej pusto i potem po prawej -brak zrozumienia dla miłosci ojca(Boga) wybaczajacego i po lewej pusto. uf.. to wszystko sory ze tak pogmatwane ale inaczej się nie dało mam nadzieje ze zrozumiecie cos i mi pomozecie :P

Gość lalalalafaga
a może zrób tą tabelke w wordzie i wrzuć to gdzieś bo tak nagmatwane że szok/

Gość ferrerorosze
ok spróbuje.

Gość łatwe
łatweeee, to coś o synu marnotrawnym, tak? No to zacznę od dołu, tam gdzie masz "brak zrozumienia..." to wpisz w fabule jaka była akcja: coś w stylu pozostałe dzieci krytykują ojca, buntują sie przeciw jego postanowieniu. Nie znam tej przypowieści, ale coś mi się kojarzy, ze tam synowie pozostali się burzyli

Gość łatwe
tam gdzie jest uczta to po przeciwnej stronie: radość z powrotu dziecka, miłość mimo wszystko

Gość łatwe
wyrzuty sumienia, żal, (coś robił w tym czasie jak żałował?) - skrucha

Gość ferrerorosze
ale gdzie teraz to wrzucic z worda?? (do latwe- jak narazie dzięki :D

Gość łatwe
rozmowa ze sobą - przyznanie się przed samym sobą do błędów; spotykają go nieszczęścia(nie wiem jakie, biednieje, choruje?wymień) - kara, konsekwencja życia; roztrwonienie majątku - lekceważenie Boga, złe postępowanie; pojawiają się myśli o zburzeniu ustalonego porządku, chęć buntu - pokusa odejścia od Boga

Gość ferrerorosze
brakuje mi tylko roztrwonienie majatku.... I pokusa ..

Gość łatwe
wiesz ja nie znam przypowieści tak dokładnie, tam gdzie jest kolumna fabuła, to wrzucaj co mu się przytrafiło, co zrobił

Gość ferrerorosze
ok dzięi :P Jeszzce jest takie jedno zadanie niby proste ale chce miec pewnosc ze dobrze zrobiłam.. Na podstawie słów przypowiesci okresl cechy ojca oraz przenosne zanczenie tej postaci. po prawej stronie jeST kolumna pod tytułem CECHY OJCA. :p OJCIEC "podzielił więc majatek miedzy nich" "ujzał go jego ojciec i wzruszył się" "wybiegł naprzeciw niego, rzucił mu się na szyje i ucałował go" "przyniescie szybko najlepsza suknie" "ojciec wyszedł i wytłumaczył mu"

Gość łatwe
Ojciec w przenośnym znaczeniu to Bóg, stwórca i opiekun. od góry: 1. sprawiedliwy, dobry 2. wrażliwy, kochający 3. wylewny w okazywaniu uczuć, czuły - dobry opiekun 4. szczodry, hojny - sens darczyńca 5. cierpliwy, wyrozumiały - sens nauczyciel

Gość łatwe
dawaj jak masz coś jeszcze bo idę na kawę

Gość ferrerorosze
i jeszcze do tego przenosne znaczenie postaci ojca

Gość łatwe
kurcze, pomyśl trochę, znaczeie przenośne wynika z jego cech, do pkt 3-5 już masz a do 1 i 2 to np. dobro, altruizm, miłość. Masę tego można wymyslisz, ściagnij trochę od kolegów ;-)

Gość ferrerorosze
dzęx :P Jeszcze ostatnie zadanie : cechy braci : brat młodszy i brat starszy\. do młodszego do np nieodpowiedzialny rozrzutny lekkomyslny.. 9 i co jeszcze moze byc ??) a do starszego to np odpowiedzialny madry.. ( i co jeszzce ??)