Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebieska000

DIETETYKA gdzie studiować?!

Polecane posty

Gość niebieska000

Mam pytanie; w tym roku zdaje maturę, od gimnazjum chciała bym studiować dietetykę, zdaje ma maturze biologie w podstawie I z tym wiaże sie moje pytanie gdzie w Wielkopolsce można studiować dietetykę? czy to jest w ogóle kierunek studiów, i czy wystarczy mi sama biologia? Może ktoś studiuje ten kierunek i jest mi w stanie pomóc? mój meil niebieska000@o2.pl

Dietetyka jest na uniwersytetach medycznych, akademiach medycznych i niektórych PWSZ. Kierunek nudnawy, a dziewczyny z tego co widziałam miały praktyki w szpitalach w kuchni i rozwoziły posiłki pacjentom.

W Wielkopolsce na pewno jest dietetyka w poznaniu, na uniwersytecie medycznym karola marcinkowskiego jeśli dobrze pamiętam, ale zdawałam rozszerzoną biologię (65%) i się nie dostałam więc z podstawą nie sądzę aby się udało. Teraz jestem w Szczecinie, sama biologia ci wystarczy, ale pamiętaj - co się odwlecze to nie uciecze. Ja nie zdawałam chemii, a teraz mam jej tyle że ledwo wyrabiam, na pierwszym roku zawsze są najtrudniejsze i najmniej potrzebne przedmioty, więc przygotujsię że nawet jak zdasz samą biologię, to potem i tak będziesz musiała nadrabiać chemię i biochemię. Magdooosia_85 - kierunek nudnawy?! chyba jakiś wyjątek, ja nie mam czasu nosa wytknąć z książek, ciągle mamy zajęcia w laboratoriach, a to dopiero pierwszy rok, siedzimy przy probówkach i mikroskopach. Absolutnie ciekawy kierunek, a jak będą przedmioty kierunkowe to w ogóle będzie super. Praktyki rzeczywiście nie są najciekawsze, albo się pracuje w szpitalu i pomaga się karmić chorych albo siedzi w kuchni, albo robi się podobne rzeczy tylko w innych placówkach, np ośrodkach rehabilitacyjnych czy hospicjach. Ale za to potem można zastanowić się nad założeniem własnej poradni, na czym można naprawdę ładnie zarobić, zwłaszcza że moda na dietetyków do PL dopiero wchodzi, więc jeszcze nei ma przesytu na rynku. A jak nie własna działalność, to na pewno znajdziesz pracę w naturhousach, przy stołówkach i restauracjach, ośrodkach wypoczynkowych, hotelach i takich tam, w szpitalach choć to mało popłatne no i jest też wiele innych możliwości, gdzie przyjmują po studiach pokrewnych dietetyce. Według mnie warto iść na dietetykę, ale pierwszy rok jest paskudny. Powodzenia. :)

Gość WSEIiI
Witam, od tego roku dietetykę można studiować w Poznaniu także w Wyższej Szkole Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej. W ramach tego kierunku będą dostępne 3 specjalności dietetyka kliniczna, dietetyka w odnowie biologicznej oraz dietetyka w sporcie. Studiując u nas dietetykę zdobędziecie zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Nauczycie się zasad przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet oraz zapoznacie się z profilaktyką chorób żywieniowo-zależnych. Z myślą o przyszłych studentach zaplanowaliśmy zaplecze kliniczne, umożliwiające odbycie profesjonalnych praktyk oraz współpracę z wybranymi grupami pracowników służby zdrowia. Absolwenci dietetyki mają więc wiele możliwości zawodowego rozwoju. Mogą pracować między innymi w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach i ośrodkach naukowo-badawczych, poradniach dietetycznych i medycznych, organizacjach konsumenckich oraz placówkach sportowych. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń. Opłata wpisowa wynosi obecnie 0 zł. Pozdrawiam serdecznie, Luiza Kalupa, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu

Gość Mr.M
czy dietetyke II stopien mozna studiowac po licencjacie jesli konczylem wychowanie fizyczne ? czy musze od nowa robic licencjat z dietetyki ?

jest to kierunek studiów poszukaj na nece masz szczegolowy opis przedmioty i uczlenie

Gość emiliilia
zajrzyj na portal http://www.kierunki.net/lupa - znajdziesz tam opisy uczelni oraz kierunków studiów, można również zapoznać się z opiniami innych studentów

Gość gość
Szukaj kierunku który daje perpsktywy - ile jest pracy po dietetyce? Po szkole średniej robiłam szkolenia kosmetyczne, zawodowe, długo to trwało, ale mam pracę. Nastawianie się na kierunki bez perspektyw to trochę strata czasu...

Gość gość
ja studiowałam w American Business Academy i uważam, że lepiej wybrać nie mogłam

Gość gość
Cóż - solidnych kierunków nie brakuje, ale jeśli mam sugerować konkretne to ten kierunek - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Tzn. w sensie dietetyki - niewiele uczelni prowadzi to na takim poziomie. Sprawdźcie sobie u nich kadrę, zobaczcie jak wygląda program. Mają podyplomówkę - tam faktycznie przygotowują do pracy...

Gość gość
Tutaj ten kierunek jest prowadzony na wysokim poziomie - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Szkoła w Warszawie. Jedna z takich, gdzie faktycznie widać nastawienie na nauczanie, a nie produkcję kolejnych magistrów. Myślę, że najlepiej to widać po rozmowach z innymi studentami - zapytajcie nawet o program, kadrę. Tam faktycznie nie tracą czasu na bzdury.

Gość gość
Chyba już byli, ale tylko potwierdzę - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Jestem tam od października. Mam koleżankę, która studiuje na innej uczelni w Wawie. Naszej wiedzy nawet nie ma co porównywać. Zupełnie inny zakres, u mnie to zdecydowanie więcej konkretów, bez bzdurnej teorii. No i rzeczywiście wymagają...

Gość gośćKarolina
Polecam Medyka, czyli Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Świetna szkoła, dużo Cię nauczy.

Gość gość
Ktoś wspominał o tej uczelni - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ No właśnie - w wielu miejscach widziałam pozytywne opinie. Jak wygląda nauka? Ludzie często piszą, że uczą się konkretów, ale na jakiej zasadzie? Tam jest więcej praktyki, czy jak? Skąd bierze się ta cała praktyka?

Gość Bartek

Ważne jest żeby trafić na dobrą uczelnię, na której studentów traktuje się poważnie! Ja osobiście polecam wam medyka w Łodzi -> http://www.medyk.edu.pl/.

Gość karolina28

Polecam dietetykę na WSBiNoZ w Łodzi. Maja tam bardzo profesjonalnie przygotowany kierunek, świetni wykładowcy i ciekawie prowadzone zajęcia.