Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za rok studentka

po jakim kierunku studiow pracuje sie w laboratorium albo..

Polecane posty

Gość za rok studentka

chcialabym pracowac jako laborantka,ale chodzi mi glownie o prace w laboratoriach medycznych,np. taka praca jak w CSI gdzie badaja dna i inne rzeczy, albo gdzie badaja rozne wirusy i tworza szcepionki, jaki kierunek???bo chyba nie chemia?

Gość za rok studentka
nikt nie wie????nie chodzi mi o prace w laboratorium jako chemik produkujacy jakies roztwory, tylko jako laborant ktory np bada krew, dna albo zajmuje sie badaniem wirusow

Gość jeszcze biologia i medycyna
a potem soecjalnosc genetyka

po genetyce to sie ludzie najczesciej zajmuja (jak to okresla moja siostra ktora w tym siedzi) "jak zrobic zeby pomidory byly bardziej czerwone":D no ale ja sie nie znam ewentualnie medycyna sadowa

Gość ja pierdykam
biologia i chemia

Gość za rok studentka
ale po biotechnologii to chyba pracuje sie potem w dziale przemyslowym

jeslis ie konczy biotechnologie np na polibudzie to najczesciej ale niekoniecznie

Gość za rok studentka
chodzi mi chyba wlasnie o kierunek analityk medyczny ja w tej chwili jestem po lo profilowanym i mam tyt technik laborant a czy po takiej analityce medycznej trudno z praca i jak z zarobkami? waham sie jeszcze pomiedzy farmacja, co lepiej wybrac?

Gość za rok studentka
podla tu medycyna sadowa, ale ten kierunek chyba nie ma wiele wspolnego z zakresem, ktory podalam?medycyna sadowa kojarzy mi sie z praca w prosektorium przy zwlokach badajac przyczyne smierci, czy tez sie myle?

Gość AP AP AP AP
To są bardzo trudne studia, nie każdy je kończy;)

Gość oimoei
W przemyśle to możesz pracować po biotechnologi na polibudzie lub akademii rolniczej. Na uniwerku masz przedmioty takie jak: inżyniera genetyczna, wirusologia molekularna itp, itd. Ale nie będziesz mogła badać krwi, ani pracować w przemyśle, bo to jest trochę oderwana od życia nauka, bo u nas nie ma takich laboratoriów jak w CSI, hehe.

Gość za rok studentka
no dobrze ale chyba analityk nie bada tylko kalu i moczu?a np. wycinki biopsji kto bada?

Gość oimoei
Dlatego mówię, że nie ma jednego kierunku, który spełnia wszystkie Twoje wymagania autorko...

Gość oimoei
Wycinki po biopsji bada się w szpitalu, i to nie każdym, bo nie każdy jest tak wyspecjalizowany. Zakład w którym się to robi to najczęściej patomorfologia, robi się też wycinki z sekcji. Przyjmują tam różnych ludzi po biologii, analityce itp, zarobki koszmarnie niskie.

Gość za rok studentka
czyli po analiyyce bede badala tylko krew i mocz? a laboranci bardziej ambitni, ktorzy badaja biopsje itd jakie kierunki koncza

Gość za rok studentka
czyli jako analityk nie zarabia sie dobrze? to moze lepiej wybrac farmacje? ogolnie interesuja mnie przedmioty zwiazane z biologia, chemia, medycyna, ale moge podjac tylko studia zaoczne, co byscie mi proponowali? ja myslalam, ze taka praca w laboratorium zwiazana z genetyka bylaby na czasie i dobrze platna

Gość oimoei
"ja myslalam, ze taka praca w laboratorium zwiazana z genetyka bylaby na czasie i dobrze platna" Źle myślisz. Praca taka może jest na czasie (w filmach amerykańskich), ale w Polsce nie ma takich laboratoriów i chyba jeszcze przez długi czas nie będzie, a jak już będą powstawać, to będziesz miała bardzo dużą konkurencję, bo dużo osób to pasjonuje i wybiera takie studia. Wiem coś o tym niestety. Doradzam farmację.

Gość studentka za rok
wiesz cos o tym bo jestes po takim kierunku?ale w takim razie skoro pracy po tym kierunku nie ma , to dlaczego ludzie to studiuja? czyli w koncu nie wiem, zeby pracowac w laboratorium i zajmowac sie genetyka jaki kierunek trzeba skonczyc?biologia monekularna?

Gość oimoei
Jak się zastanawiasz co Ci będzie najbardziej pasować to wejdź sobie na strony różnych uczelni i pooglądaj plany zajęć. Na uniwerku poszukaj sobie: biotechnologii, biologii o specjalizacji biologia molekularna, na akademii medycznej: analityk medyczny i farmacja. Studiów nikt za Ciebie nie wybierze. Dowiedź się jakie są wymagania, bo wiem, że na te kierunki jest baaaardzo ciężko się dostać.

Gość za rok studentka
weszlam teraz na strone um w moim miesie i na kierunek farmacja tryb niestacjonarny jest 50 miejsc a na analityke medyczna niestacjonarna tylko 10 ktory z tych kierunkow byscie wybrali, po ktorym lawiej znalezc prace i jest lepiej platna?

Gość za rok studentka
a czy na kierunki farmacja i analityka medyczna w trybie zaocznym tez sa jakies egzaminy zeby sie dostac?