Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patriszja7

KTOŚ DOBRY Z MATEMATYKI. WYTŁUMACZY MI KTOŚ?

Polecane posty

Chodzi o jeden przykład, z którym nie mogę sobie poradzić.. bowiem dotyczy równań wielomianowych. Oto on: (xkwadrat - x - 6)do potegi4 + (xkwadrat - 4)do potegi4 = 0 Nie oczekuję samej odpowiedzi, lecz żeby ktoś mi wytłumaczył, co i jak od początku. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam ;)

Gość snooooooop
wczoraj na forum byl identyczny przyklad, poszukaj, moze ktos podal rozwiazanie

Gość matmamatma
Cokolwiek do potęgi 4 jest zawsze >=0. Jedynym sposobem, żeby suma dwóch takich rzeczy była zero, jest żeby każda z nich była zero. Czyli nawias pierwszy do czwartej = 0 oraz nawias drugi do czwartej = 0. Nawias do czwartej, żeby był zero, to zawartość musi być zero. A to już proste równanie kwadratowe.

No to w pierwszym "nawiasie" musisz obliczyć kiedy w nawiasie jest "0". Żeby to zrobić musisz obliczyć delte. X1=3 a x2= -2 teraz przejdzmy do drugiego nawiasu. Też musisz obliczyć kiedy wartość w nawiasie będzie zero, też możesz obliczyć delte , albo po prostu "na oko":P. Wychodzi x3=2 i x4= -2 Czyli rozwiązanie to x={ -2, 2, 3} :P

Gość maaaasaakraaa
po cholere takich glupot ucza w szkole? kiedys takich zadan nie bylo i jest dobrze

Gość matmamatma
Kiedyś takie zadania były, takie i gorsze (moi rodzice mieli więcej materiału w liceum niż ja). Przynajmniej ludzie umieli myśleć - teraz nikomu się nie chce...

Gość matmamatma
Dokładnie. Zauważ, że w drugim równaniu możesz skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, będzie szybciej.

a jaki znacie sposób, żeby nie zapomnieć takiej wiedzy?? ja np zawsze byłam dumna ze znajomości matematyki, niegdy nie miałam z nią kłopotów, zdawałam na maturze - poszło mi całkiem nieźle ale i tak było stać mnie na więcej :( no ale teraz widzę, że moja wiedza jest na poziomie podstawówki.

Gość matmamatma
Chyba nie ma innego sposobu, niż tej wiedzy używać. Ale akurat w tym przypadku, nawet nie pamiętając, co się robi z rówaniami czwartego stopnia, można sobie poradzić po prostu kombinując. Zamiast krzyżówki raz na jakiś czas całeczkę :D

W tym drugim równaniu zrobiłam dobrze robiąc '0x'? bo musiałam, jakoś stworzyć tego x a go w wyjściowym przykładzie nie ma

Gość matmamatma
Tak, to jest poprawne.

Gość matmamatma
Tak jak pisałam - wzór skróconego mnożenia. (x-2)(x+2) = 0 - iloczyn jest zero, gdy któryś z czynników jest zero. Więc x-2=0 lub x+2=0, po przeniesieniu dwójek na prawo x=2 lub x=-2. Inaczej ujmując, jeśli wielomian jest w postaci iloczynowej (x-r1)(x-r2)... = 0, to r1, r2 ... są pierwiastkami tego równania.

A to jestem już na dobrej drodze ;) rozwiązałam pierwsze równanie. Czy jest dobrze? xkwadrat - x - 6 =0 xkwadrat - x + 1 - 1 - 6 =0 (x-1)do kwadratu - 7 = 0 (x-1)do kwadratu - pierwiastek z 7 do kwadratu = 0 x - 1 - pierwiastrek z 7 = 0 x-1+pierwiastek z 7 = 0 x=1+pierwiastek z 7 x=1- pierwiastek z 7 Mam nadzieję, że dobre rozwiązanie ;)

Gość matmamatma
Tak jak pisałam - wzór skróconego mnożenia. (x-2)(x+2) = 0 - iloczyn jest zero, gdy któryś z czynników jest zero. Więc x-2=0 lub x+2=0, po przeniesieniu dwójek na prawo x=2 lub x=-2. Inaczej ujmując, jeśli wielomian jest w postaci iloczynowej (x-r1)(x-r2)... = 0, to r1, r2 ... są pierwiastkami tego równania.

Tak, właśnie tak zrobiłam w tym równaniu. Ale czy to drugie równanie jest prawidłowo przeze mnie napisane?

chyba xle to zrobiłaś. Nie wiem czemu tak to rozpisałaś. Ja bym to zrobiła tak: mam równanie xkwadrat -x-6 liczę z niego deltę czyli (-1)kwadrat -4*1*(-6) i to jest równe 25. Teraz pierwiastek z delty czly pierwiastek z 25 = 5. teraz licze miejsca zerowe: x1=(1+5)/2=3 x2=(1-5)/2=-2

Chodzi o jeden przykład, z którym nie mogę sobie poradzić.. bowiem dotyczy równań wielomianowych. Oto on: (xkwadrat - x - 6)do potegi4 + (xkwadrat - 4)do potegi4 = 0 Nie oczekuję samej odpowiedzi, lecz żeby ktoś mi wytłumaczył, co i jak od początku. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam (x^2 - x - 6)^4 + (x^2 -4)^4 =0 mamy sumę dwóch potęg parzystych, zatem to równanie będzie równe zero tylko wtedy gdy wartości obu nawiasów będą równe zero dla tego samego x pierwszy nawias x^2 - x -6=0 delta=(-1)^2 - 4 * 1 * (-6) = 1+24=25 pierw(delta)=5 x1=(1-5)/2=(-4)/2=-2 x2=(1+5)/2=6/2=3 teraz drugi nawias x^2 -4 =0 (x-2)(x+2)=0 x3=2 x4=-2 jak powiedziałam wcześniej oba nawiasy dla danego x muszą przyjmować wartość zero zatem rozwiązaniem będzie x=-2