Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chce dzidzie

co kupic co jest niezbedne a co tylko zachcianka

Polecane posty

pampersów 2 mialam dwie paczki. poduszki nie miałam,rodziłam przez cesarkę więc i kółko się ni eprzydało ale tego nie wiesz do końca jak będzie. i podejdź do tego spokojnie,najwazniejsze rzeczy typu pajace czy body,pieluchy krem i mydełko kup wcześniej a reszte zdązysz sobie dokupić w miarę potrzeb.

Ręczniki z kapturem największe są w IKEA, ale to trzeba mieć gdzieś blisko, bo zamawiać na Allegro się nie opłaca. A jak nie to zwykłe ręczniki, duże. Ja najbardziej lubię Linomag, lubi jednak zostawiać plamy. U nas na początek najlepiej sprawdziły się spodnie z H%M tego typu, widziałam, że coraz więcej firm robi spodenki z takim mankietem na brzuszek: http://www.allegro.pl/item732424711_spodnie_h_m_malpki_56cm_2pak.html Są naprawdę super, fajny materiał, nigdzie nie gniotą.

u mnie w szpitalu dawali receptę na spirytus robiony w aptece i tym przemywałam pępuszek.

z góry dziekuje dziewczyny za kazda odpowiedz...ja znow z notesem i zapisuje i wykreslam . a pampersy mialyscia na poczatku takie specjalne co nie zakrywaly pepka?,

takie bawełniane spodenki są super i mozesz kupić tez takie półspiochy czyli spodenki ze stópkami zakrytymi,chociaz ja mialam tylko pajace i body i tez było ok:D ja mialam zwykłe pampersy dwójki.

a co do ubranek .odkupilam zestaw ( strasznie duzo rzeczy) za 200 zl. ale to zestaw z tego co widze do 1 roczku.wiec chyba sie oplacalo

Pampersy miałam jedno mało opakowanie 1 kupione przez przypadek do szpitala. A potem miałam już 2 normalne. Co do ciuchów, to te półśpiochy strasznie mi się wyciągały, nie wiem dlaczego :).

kolezanka powiedziala mi ze ona kupuje jakis zestaw szczepien. ze za jednym razem szczepi na wiecej chorob. tez wykupilyscie takie szczepienia( nawet niewiem jak o to zapytac- bo niezbyt rozumiem )

ja płaciłam, kupiłam szczepionkę pentaxim. To są szczepionki skojarzone, jest jeszcze infarix hexa chyba, w nim jest jeszcze wzw. Bo w tym pentaximie nie ma i trzeba dodatkowo szczepić.

okokokoko niemam pojecia o czym piszesz. ja niewiem nic o szczepieniach.skojarzeniach itp. :( a te nazwy to nazwy firm ktore produkuja szczepienia czy jak

To są nazwy szczepionek. Powiesz w razie czego lekarzowi, to ci powie wszystko dokładnie, masz jeszcze czas. A ja nie znam się na tym na tyle, żeby tłumaczyć :). Powiesz żeby ci powiedzieli o skojarzonych szczepieniach.

całe masa jest tego kosmetyki i higiena : - albo spirytus lub tzw fiolet do przemywania kikuta pępuszka - do kąpieli polecam jak najbardziej emulsje oillatum jest rewelacyjna ok 70 zł butelka , ale do kąpieli wlewa sie nakrętke wiec jest ekonomiczny i dobrze natłuszcza małe ciałko jesli nei oillatum to emulsje z firmy bambino , z mydla raczej na poczatku proponuje zrezygnowac , bo cieżko sie je spłukuje i wysusza skóre , i zawsze widac ten osad na brzegu wody w waniennce , wiec na skórze tez zostaje :/ -oliwka płynna w żelu na początki nei polecam -waciki do przemywania oczu -sudokem ,puder , -pampersy z pampersa - butelki chyba co najmiej 2 i tak sie potem przydadza a to tylko z czasem zmiana smoczka - oczywiscie na poczatek "0" antykolkowa - kocyk , -pieluszki tetrowe ok 10 szt (przy ulewaniu super sprawa , :D mi tez słuzyły przy nawale mlecznym :D - no tak było :P) -wkładki laktacyjne -odciągacz pokarmu -podgrzewac średnio potrzebny wystarczy mikrofalówka , bo przeciez takie mleko szybko sie psuje wiec długo nie postoji , lepiej zrobic swieze w 1 minutke gotowe :) -lezaczek-bujaczek -oczywiscie wózio , ale najlepiej patrzec sie najpierw na wage całkowita wózka a potem na kolorki i modele :D -nosidełko-fotelik - jak najlzejszy -kafteniki jak najbardziej takie na guziczki , zwykle z dobrej bawelny tez sporo tego , bo dziecko na poczatu sporo ulewa i wiadomo ja z praniem -leki na kolke , espumisan w kropelkach , infacol- zawiesina - pomaga bardzo, czopki viburcol , - termometr w smoczku dobra sprawa i do uszka mierzy w 1s tez polecam -nożyczkido paznokci rozki mi sie nie sprawdziły bo synek mial w dniu urodzin 5 kilo i 60 cm , wiec był spory :D a rozek byl duzo duzo za maly :D jest duzo tego , wiado ze im wiecej tym wygodniej :) ale fakt ze i bez połowy tych rzeczy mozna wychowac dziecko :)

ale sie napisałam :D nei śmiejcie sie ze mnie - ale pisalam na raty , caly czas jeszcze gdzies beigam , mimo ze synek spi :) a szczepionki , po co tłumaczyc , wystarczy ze w tych skojazonyk jest 1 wkócie a nei 3 np

hmmm a ja w gratisie dostalam 2 rozki - tak sie cieszylam . a widze ze dostalam je bo malo kto je stosuje.albo sa na krotki okres czasu... hmmm komus w prezencie jeden oddac? a moje sie wydaja takie duze te rozki :)

no jasne , najpierw podgrzejesz wode , a do neij wsypiesz mleczko , i bedziesz wiedziała ile sekund potrzeba dla odpowiedniej tem. i przeciez kuchenka mikr , jest w cenie podgrzewacza , a przyda sie za pól roku do podgrz .obiadkow , jogurcików , wszystko szybko oi sa tez przeciez wyparzacze parowe do butelek, w mikrofali

mikrofalowke juz mam...a niewiedzialam ze tak mozna., ogolnie myslalam ze tylko w takim podgrzewaczu albo w garnku na kuchence gazowej. ehh niedoświadczona ze mnie kobieta :)

Gość tgeger
avero, dzięki za opinię o tych bluzach dla takiego maleństwa

i zamiast pojemnika na pampersy , zwykłe małe woreczki woliowe , nauczysz sie szybko zwijac pampersa w malutką kosteczke :D i do woreczka , zawiązujesz i nic nei czuc ! lepiej kupic dzidziusiowi zamiast tego , misia pozytywke z miła meliodia ktora wszedzie ze sobą zabierzez , do samochodu lub nowego miejsca , dzidzius jak usłyszy Tój gło+ znajomą melodie na sto procent poczuje sie lepiej i bezpieczniej :)

dzieki wam duzo z tych rad naprawde jest bardzo pomocne. nie lubie szalu zakupow . a te sterty rzeczy mnie przerazaja

Gość mamuska...
Mleko sztuczne w mikrofalowce mozna poogrzewac ale sciagnietego (naturalnego) nie wolno. No i trzeba bardzo uazac bo mikro podgrzewa nierownomiernie i trzeba po podgraniu dobrze wymieszac i sprawdzic temperature mleka. A laktator to zalezy... jak sie sciaga tylko okazjonalnie to reczny calkowicie wystarczy.

Gość mamauska...
I goraco poleam sterylizator do mikrofalowki ! Do mycia pupci waciki i czysta woda, zadnych husteczek... husteczki uzywam tylko poza domem. I ja stosuje bepanteen profilaktycznie... co 2-3 przewijania cieniutka warstwa na pupcie i zadnych problemow jak dotad (6 miesiecy) nie mielismy.

Gość mama dwulatka
z czystym sumieniem polecam: leżaczek bujaczek, ręcznik z kapturem - używamy do dziś butelki i smoczki avent - jak dla mnie najlepsze pieluchy firmy Pampers nivea krem na każdą pogodę, bardzo wydajny bobo gal - krem na odparzenia, mało znany, ale tani (ok 5zł) i rewelacyjny pieluchy tetrowe - przydają się przy karmieniu, noworodki często ulewająelektryczna niania- myślę, ze jeśli mieszkacie w domu to jak najbardziej plastikowy pojemnik do chusteczek nawilżanych - bardzo fajna rzecz chusteczki dzidziuś płyn do kąpieli johnson's baby top to toe - rewelacja, bardzo wydajny, ładnie się pieni, ładnie pachnie, stosujemy do dziś dla Ciebie - majtki jednorazowe - po porodzie były niezbędne nie polecam: wkłady do pieluch - położna nam poleciła - niby mieliśmy zaoszczędzić na pieluchach, jak dla mnie bez sensu, zbędny wydatek pojemnik na zużyte pieluchy zastanowiłambym się nad sterlizatorem do butelek, my po prostu wyparzaliśmy wrzatkiem chusteczki johnsons baby nawilżane - jak dla mnie beznadziejne, jakieś takie suche

Gość mama dwulatka
aha i ja też podgrzewałam wodę w mikrofalówce, a potem wsypywałam mleko, tak samo podgrzewałam później słoiczki

witam dziewczyny :) widze, ze ten temat i mi sie bardzo przyda :) jestem w 39 tygodniu ciazy i jeszcze nie wszystko mam dla swojej coreczki. z wasza pomoca napewno pojdzie szybko :D podobno bardzo dobry krem do pupy to sudocrem... chcialam sie zapytac czy kosmetyki firmy bambino sie sprawdzaja?