Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam pomocy1111111

ksztuszenie sie noworodka

Polecane posty

Gość szukam pomocy1111111

Moja mala ma 5dni jednak podczas karmienia ksztusi sie. juz sama nie wiem co mam robic by jej ulzyc. mleko pije bardzo lapczywie mimo ze przerwy pomiedzy posilkami sa krotkie. nie wiecie dlaczego maluch sie ksztusi i jak temu zapobiec?

moj maluch ma 4 dni i tez sie krztusi ale tylko wtedy gdy karmie go jak on lezy na pleckach czyli w tak zwanej pozycji spod pachy, a kladziesz go brzuszkiem do brzuszka podczas karmienia?

Gość dddddeeeeeee
Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt łapczywe jedzenie przy nadmiarze pokarmu w piersiach. Przed przystawieniem małej odciągnij trochę pokarmu żeby nie leciało tak łatwo że aż nie nadąża przełykać, jak będzie wolniej leciało to łatwiej jej będzie połknąć mleczko

Gość pewnie masz nawał
jak mam nawały pokarmu to mój synek też się krztusi, wtedy pomaga wcześniejsze odciągnięcie

dokladnie, u mnie w tej pozycji akurat najlepiej ciagnie, poza tym krztusi sie na poczatku a pozniej jak juz jest mniej mleka to juz nie ma problemu

Moim zdaniem albo zbyt szybko leci pokarm z piersi ( często jest to związane z budową piersi, nie zawsze z nawałem ale nawału nie można oczywiście wykluczyć ), albo dziecku nie odpowiada pozycja karmienia. Moja rada jest taka, spróbuj zmienić pozycję karmienia, jeśli to nic nie da odciągnij troszkę pokarmu przed karmieniem, może będzie leciał wolniej. A jeśli to nie pomoże, niech ktoś kto karmił piersią i troszkę na ten temat wie 9koleżanka,ciocia itp), usiądzie obok ciebie jak będziesz karmić i oceni z boku czy dobrze przystawiasz dziecko do piersi. A może łyka zbyt dużo powietrza, bo źle zasysa? Ta obserwacja "z boku" może ci dać naprawdę zaskakujące i pożyteczne informacje :-D