Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olaboga święta

jak okreslich temperament nienarodzonego?

Polecane posty

Gość olaboga święta

obserwując moje dziecko w brzuszku moge powiedziec ,żerzadko sięstresowałam , całą ciąże przesiedziałam w domu, spałam, odpoczywałam, odzywiałam się, słuchałam bajeczek, muzyki, głaskałam dzidziusia iczasami do niego mówiłam, mąz tez do niego mówił, spiewał mu a dziecko dawało kopniaczki, albo uspakajało się jak mąż przykładał dłoń(mozedziecko puls czuło). teraz jest 9 miesiąc juz termin narodzin. dziecku jest ciasno, ma rzadko ruchy, czsami sie przeciaga, jest ogólnie grzeczne. Myslicie ze moze urodzić się grzecznym , mało płaczącym dzieckiem? od czego to zalezy? ogólnie ja i mąz jestesmy nieco nadpobudliwi, problemowi i nerwowi-czy dziecko takie moze byc mimo tego ze w brzuchu było spokojne?

Gość może być takie lub inne
"ogólnie ja i mąz jestesmy nieco nadpobudliwi, problemowi i nerwowi-" dziecko wyczuwa i przejmuje nastrój rodziców, jak będziesz spokojna po narodzinach to i ono takie będzie "Myslicie ze moze urodzić się grzecznym , mało płaczącym dzieckiem? od czego to zalezy? " od wychowania moja droga "grzeczny noworodek" co masz na myśli? noworodki płaczą jak coś je boli, są głodne itp. nie umieją porozumiewać się inaczej, więc nie licz na to, że urodzisz dziecko, które nie będzie wcale płakać !!!

Gość dfsfsd
Może być takie jak wy choć uważam że bardzo duży jest wasz wkład w kształtowanie się jego psychiki i to pewnie będzie miało znaczenie. Jednak znam dwa przykłady które dowodzą że to jak odczuwamy dziecko nie ma bezpośredniego związku z tym kaki temperament ono wykaże po narodzeniu. 1) Ja: kopałam, tłukłam się w brzuchu... rodzice uważali że "niegrzeczne chłopaczysko" się urodzi. A po narodzinach okazało się że nie tylko jestem jako noworodek bardzo spokojna, ale i dorastając potrafię zajmować się sobą sama i dostosować do otoczenia. 2) Moja siostra: prawie nie było jej czuć przez całą ciążę mamy! Odbija to sobie dotąd. Jako dziecko niezwykle absorbująca, teraz miejsca też nie zagrzeje na dłużej. Swoją drogą ciekawa jestem jakie będzie to moje małe. Kopie jak wściekłe, tatę ma nadpobudliwego, mamę spokojną. Innymi słowy zagadka rozwiąże się dopiero za jakiś czas.

Gość olaboga święta
czytałam ze dziecko jak się urodzi to mozna rozróznic kilka temperamentów. Czytałam to w języku niemowląd. Jest ich kilka, pierwsze dwa sa to dzieci jak aniołki, grzecznie jedzą, bawią się jak się wybudzą, potem sa wrazliwce , płacza na zawołanie itp. dlatego myslałam ze w brzuszku mozna juz okreslic czy bedzie wrazliwe, czy bedzie aniołkiem, czy jakies nadpobudliwie nerwowe