Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czerwona pomarańcza

Czy ktoś się zna na wynikach badań z prób wątrobowych

Polecane posty

Witam, mam pytanie odnośnie wyników badań z prób wątrobowych. Mam lekko podwyższony poziom bilirubiny całkowitej tj.1.35mg/dl a norma jest od0.2-1.1. Czy powinnam pójść do lekarza ogólnego z tym wynikiem??? I co on może oznaczać?? Trochę się boję bo czeka mnie kuracja różnymi lekami i nie chciałąbym doporwadzić do pogorszenia wyników...

Powinnaś zapytać google'a, albo choć zaopatrzyć się na przyszłość w tę książkę http://selkar.pl/jak_odczytywac_wyniki_badan_laboratoryjnych_burkhardt_dietlinde_p_74798.html sama zamierzam ją zamówić, bo mamuśka wyjdzie niedługo ze szpitala, a chciałabym sama umieć coś przeczytać z wyników badań... Pozdrawiam serdecznie!

Gość do Autorki********
PRÓBY WĄTROBOWE Oznaczenie Zakres normy AspAT / AST / GOT Aminotransferaza asparaginowa 5 - 40 U / l AIAT / ALT / GPT Aminotransferaza alaninowa 5 - 40 U / l Bilirubina całkowita 3,4 - 17,0 mmol / l 0,2 - 1,0 mg / dl Bilirubina bezpośrednia (związana, sprzężona ) 0,0 - 0,68 mmol / l 0,0 - 0,4 mg / dl GGT / GGTP Gammaglutamylotransferaza kobiety: 10 - 66 U / l mężczyźni: 18 - 100 U / l

Gość laborantka40
nie panikuj z tą bilirubiną,czasem nawet fizjologicznie jej poziom jest podwyższony np przy dłuższym piciu herbatki miętowej.A takie minimalne przekroczenie normy nic nie znaczy jeżeli enzymy są w porządku tzn ALAT i ASPAT i GGTP.Miałaś je robione?

Gość Rhazes
Witam . A z jakiego powodu robiłas badanie ? odczuwasz jakies dolegliwosci ze strony watroby? To minimalne przekroczenie normy moze nic nie znaczyc tak jak pisali dobrze by bylo sprawdzic alat i aspat , moze antygen hbs .Co do znaczenia twojego wyniku to trudno ocenic tylko "liczbe" bez badania podmiotowego i fizykalnego ......

ASPAT i ALAT w normie, a co to jest GGTP?? Zrobilam sobie proby watrobowe,bo juz dobrych pare lat biore jeden lek codziennie,a poza tym czeka mnie kuracja antybiotykami i innymi dziadostwami, a odczuwam notorycznie dolegliwosci takie jak: nudnosci, bole brzucha,zoladka, oslabienie,sennosc...czeka mnie wogole seria nieprzyjemnych badan:(

Gość Rhazes
ggtp- gamma glutamylo transpeptydaza- enzym zwykle podwyzszony w zastoju zolci . Jesli alat i aspat ok to watroba jest wporzadku. Byc moze jest to sprawa jakiejs infekcji i wzmozonej hemolizy. Czesto bywa tak ze przechodzimy WZW typu A wcale o tym nie wiedzac. Daje objawy typu nudnosci bole brzucha, a w badaniu to podwyzszony poziom bil . Oczywiscie mozna tylko gdybac. Najlepiej zglos sie do lekarza ktory Cie porzadnie przepyta i zbada. pozdrawiam

Gość Rhazes
aaaaaa wlasnie bo zapomnialem - Jaki to lek stosujesz od dluzszego czasu??

Gość Rhazes
no to chyba sama sobie odpowiedzialas...... leki przeciwdepresyjne(nie wiem dokladnie jaki bierzesz pewnie prozak bo najpopularniejszy albo cos innego z fluoksetyna -strzelam bo statystycznie najczesciej przypisywana) leki te ingeruja z cyt p450 (enzym w watrobie odp miedzy innymi za metabolizm bilirubiny) co moze powodowac podwyzszenie jej poziomu.Nie jest to jednak wskazanie zebys teraz przyrywala kuracje zwlaszcza ze zbliza sie jesien(wiadomo,sezonowosc depresji) .... Jak juz pisalem najlepiej swoimi watpliwosciami podziel sie z lekarzem prowadzacym i razem ustalcie strategie dalszego postepowania. Pozdrawiam

Gość CAMPARI34
NIC NIE BÓJ a masz woreczek żółciowy?

Gość mam woreczek
:)

Gość Rhazes
Rzeczywiscie citalopram wykazuje male powinowactwo do izoenzymow cytochromu p450 . Jednak nic w medycynie tak naprawde pewnego nie jest... Moze wlasnie u Ciebie spowoduje podniesienie bilirubiny a u 1000 innych nie. Jesli naprawde Ci to doskwiera to zrob morfologie. antygen hbs(to na WZW B), GGTP, fosfataze alkaliczna, badanie ogolne moczu. Jak juz nie raz pisalem najlepiej pogadac z lekarzem , bo takie korespondencyjne diagnozowanie nie zawsze jest trafne. A co do tych badan to wymienilem te ktore moga wykazac zmiany dotyczace metabolizmu hemu. Nie oznacza to oczywiscie zebys teraz biegla do laboratorium i je wszystkie wykonywala. Skierowanie na badania daje sie kiedy sa przemawiajace objawy w wywiadzie i badaniu przedmiotowym. A co do mojej osoby no to powiedzmy zeznam sie troche na medycynie :PP

badanie ogólne moczu w normie,mofrologia ok,na WZW B byłam szczepiona,no nic przejde sie do ogolnego i pewnie powie ze to nic takiego i nie zleci zadnych dalszych badan jak zwykle:-/ pozdrawiam:)