Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cewka

cewnikowanie

Polecane posty

Gość cewka

Mam na co tydzień wymieniany cewnik, który wymienia lekarz lub pielęgniarka. Ponieważ czuję się nie komfortowo, bo rózne osoby mi robią, a przeważnie kobiety w różnym wieku, co sprawia kłopot dla robiacego i zawstydzenie, to mam pytanie czy można to robić samemu z zachowaniem septyki. Lekarz nie pozwala na samemu zakładanie, to samo twierdzą pielęgniarki. A może są osoby, które same sobie wymieniają cewnik, jeśli tak, to jak sobie z tym radzicie?

Gość 10 letni syn znajomej
sam sobie zmienia, więc chyba można:)Poproś pielęgniarkę że by Cię nauczyła, wystarczy miły uśmiech ;)

Gość samodzielna wymiana cewnika
wpisz w google samodzielna wymiana cewnika, wyskoczy Ci sporo wyników!

Gość cewka
Dziękuję za wypowiedzi, które chciałbym rozszerzyć odnośnie zaopatrzenia w cewniki,bo lekarz rodzinny nie chce przepisać recepty, gdyż sam się podejmuje cewnikowania lub wyręcza się pielgniarką, która twierdzi, że cewnikowanie należy do lekarza ustawowo. Odczuwam, że im się znudziło co tydzień cewnikować i dlatego postanowiłem sam sobie radzić, tylko gdzie i jakich rozmiarów stosować cewnik, czy bez recepty można kupić sterylny, bo wiem z portali internetowych, że są nie sterylne, które mogą wprowadzić bakterie.

Gość a nie jest przpadkiem tak
że można ubiegać się refundację kosztów zakupu tego typu aparatury na przykład z PROFON lub NFZ w zależności od schorzenia? Warto przeglądać pod tym kątem strony internetowe: http://forum.niepelnosprawni.pl/forum_show.pl http://forum.gazeta.pl/forum/f,488,Niepelnosprawni.html http://www.ipon.pl/forum/ http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3750 Pozdrawiam :)

Gość cewka
dot. ostatniego wpisu, który jest niezrozumiały. Ja nie ubiegam się o dotacje na zakup ceników, i o jakiej aparaturze mówisz do cewnikowania pęcherza. Wystarczy ręka w rękawiczce sterylnej, żel środek do przemywania i cewnik. Chodzi mi o to, gdzie kupić cewniki sterylne bez recepty, bo apteka nie chce sprzedawać bez recepty, a lekarz rodzinny recepty nie da, bo to ma zakładać lekarz, lub pielęgniarka przeszkolona w cewnikowaniu mężczyzn, a pielegniarka twierdzi, że nie upoważniona jest do cewnikowania mężczyzn i kółko się zamyka. Obecnie korzystam z usug pielęgniarki prywatnie, która posiada cewniki, ale dla swoich pacjentów.

Gość Była pielegniarka
Bardzo dużo pacjentów cewnikowałam jak pracowalam na oddziale urologii. Faktem jest, że meżczyzn powinien lekarz cewnikować, ale w praktyce, to pielegniarki cewnikowały lepiej szło, bo jak pacjent miał sprawną cewkę, to trzymajac w ręce penisa następował odruchowy wzwód i cewnik gładziutko wchodził, niż przy skurczonym. Można sobie samemu założyć cewnik, ale trzeba zachować sterylność czyli septykę, gdyż nie wolno dopuścić do infekcji dróg moczowych . Samemu zakładanie cewnika można porównać do samemu dawania zastrzyków domięśniowych. Jeśli lekarz polecił pielegniarce założyc cewnik mężczyźnie, to pielegniarka nie ma prawa odmówić. Chyba, że dopiero po szkole i nie douczona jak, to robić. Ja nigdy nie odmówiłam zaleceniu lekarza. Nie znam przyczyn tak często wymieniania cewników. Cewniki można kupić w sklepach medycznych bez recepty, ale zakładanie proponuję fachowej obsłudze, bo o infekcję nie trudno. Zdrowia życzę.

I samemu daje się zastrzyki domięśniowe, jak zajdzie potrzeba :). Ja jestem kobietą, więc cewnikowanie jest prostsze, ale ja musiałam podawać sobie wlewki, to dostałam receptę i zalecenie urologa: niech pani nie przesadza, poradzi pani sobie. Ale nie ukrywam, że przy większych i drogich wlewkach (które kosztowały kilkaset-półtora tysiąca za wlewkę) wolałam, jak cewnikował mnie ginekolog, który robił to wyjątkowo delikatnie. Wydaje mi się, że zależy to od schorzenia - na pewno są takie, które wymagają wyjątkowej sprawności, bo każde nadwerężenie mięśni czy podrażnienie może pogorszyć sprawę, może więc dlatego lekarz nie chce? Co do tej sterylności - najwięcej zakażeń jest w szpitalach. Cewnikowanie nie obywa się na sali operacyjnej, sterylność zachowana podczas cewnikowania w szpitalu nie jest większa niż w domu. A w kwestii refundacji - tu masz druk: http://www.pecherz.pl/formalnosci-poradnik-przetrwania.html#Wzor-zlecenia-na-zaopatrzenie-w-srodki-pomocnicze I podstawowe informacje. Wprawdzie dotyczą one wkładów urologicznych, ale zasada ubiegania się o refundację jest podobna.

Namieszałam z tymi wlewkami: przy tych droższych wolałam u lekarza, bo mnie potrafiło trochę wyciec bokiem, co mnie stresowało :),

Jak sobie nie chcesz zrobić większej szkody, niż masz, to nie podejmuj się samemu cewnikować. Znajdź siostrę zakonną, która jest po medyku, zawrzyj z nią umowę, ze masz zalecenia wymiany cewników co tydzień /nie wiem dlczego, co tydzień/ i bedzi Ci robiła. Ja miałem podobny problem, zwężenie cewki moczowej i założony cewnik, bo się nie mogłem wysikać. Kilka cewników miałem wymienionych w publicznej służbie zdrowia i było tak, ż e powinien robić lekarz, który zlecił pielęgniarce, która nie chciała robić, bo to należy do lekarza i tak w koło. Dowiedziałem się od sióstr zakonnych, które mi leki przynosiły, że jest taka pielęgniarka w zakonie, która dla przewlekle chorych wykonuje cewnikowanie kobietom, a nawet mężczyznom. Poprosiłe o przysługę i raz w miesiącu wykonuje. Mam problem z głowy do zabiegu na poszeżenie kanału w cewce moczowej, którego się boję, bo ta operacja na rozcięcu w miejscu zwężenia prącia i wstawienia plastyki.

Gość bobik4
Witam. Ja sam osobiście wymieniam sobie cewnik wewnętrzny i nie mam z tym żadnego problemu, tylko jak wspomnieli przedmówcy trzeba oczywiście zachowć rygorystyczne zasady higieny. Jeśli mogę dodać od siebie to Ja się cewnikuję dość często tak dla własnej przyjemności, a oprócz cewnika używam jeszcze dodatkowo worka do zbiórki moczu doczepionego do nogi. Z takim zestawem pomykam sobie normalnie na codzień, i pozwala mi to na nie korzystanie zbyt często z ubikacji. Pozdrawiam.

Gość gość
Cewnikowanie to nic przyjemnego ale ja miałam szczęście , że trafiłam na stronę usługi pielęgniarskie http://pielegniarka-warszawa.pl , znalazłam tam panią pielęgniarkę , która jak się później okazało szybko i bezboleśnie założyła mi cewnik . Jedynie przez chwilkę poczułam pieczenie . Bardzo ważne jest , żeby pani dobrała optymalny rozmiar cewnika co w moim przypadku udało się.

Gość gość
Jeżeli chce zmniejszyć nie przyjemne uczucie wymiany cewnika lub zakładania po raz pierwszy to możesz kupić sobie krem znieczulający z lidokainą- wtedy będziesz miał znieczulenie. Ja swój krem kupiłem na www.naporost.pl i miałem znieczulenie podczas cewnikowania, czyli uczcie bylo mniej przyjemne

Gość gość
Podczas takich średnio przyjemnych zabiegów warto skorzystać z klinik, prywatnych praktyk, którzy korzystają z najwyżej jakości sprzętu. Jestem pielęgniarką i pracuje w prywatnej klinice, w której wykorzystuje, w której wykorzystuje się cewniki medyczne z firmy http://medagro.eu/. Wszystkie zakupione tam cewniki są dobrej jakości łatwe do umieszczenia.