Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

edziorek1111

jak usunac kleszcza

Polecane posty

trzeba go obracac peseta czy nie?? w ogole brac sie samej za to czy zglosic sie gdzies z tym? co bedzie jak zostanie jedna jego czesc? nigdy nie usuwalam sama kleszczy bo sie cholernie boje tych pajeczakow ale jest sobota wieczor i nie chce zeby uroslo mi to do olbrzymich rozmiarow :/ pomozcie

Gość ergaehatej
pewnie ze samej to proscina musisz dobrze złapac i obrucic penseta albo tym czyms do wyrywania rzęs i krecic ;] nie musisz isc do lekarza.. :)

Lepie dać konkretnej osobie do usunięcia ,ale jak nie ma wyjścia to polej olejem i złap paznokciami i odkręcaj w odwrotną stronę niż idzie zegar . Pensetą lepiej nie robić bo możesz przeciąć odwłok i łeb zostanie potem jest problem,

Gość nie sluchaj maslem czy innym
mazidlem sie nie smaruje kleszcza bo wtedy puszcza pawia i moze dojsc do zakarzenia ;/

Gość tylko nie bierz
na powaznie tego smarowania maslem! no chyba, że chcesz zeby kleszcz "wyrzygał" ci do ciala wszystko co ma w sobie.:O

Gość absolutnie nie smaruj
niczym, zadnymi tluszczami. po prostu wez pesetę i wyciagnij. zareczam, ze wyjdzie.

normlanie tak stresuje sie ze juz czuje jak mi to wysysa krew. wlasnie co bedzie jak czesc tego cholerstwa zostanie? wejdzie to dalej czy jak?

Gość kakakakaka
Najlepiej zgłoś się na pogotowie! 80% kleszczy jest zarażonych boreliozą.Tam Ci fachowo go wyciągną i powinnaś wziąć antybiotyk. Powodzenia! Aha! NIE WOLNO SMAROWAĆ ŻADNYM TŁUSZCZEM!!!wAŻNE!!!!

Sluchaj, kleszyka wyciagnij i przemyj to miejsce spirytusem, borelioza to chujowa choroba-wiem cos o tym. jedz na izbe przyjec, nie ryzykuj.

Polej olejem odrobinę ,zacznie się dusić i powoli będzie wychodził .Jak źle oderwiesz i łeb zostanie to tylko pogotowie i nacinanie 🖐️

Gość taaa....
80% :O nie schizuj. Bez pogotowia sie w zupelnosci obejdzie!

chwycić delikatnie pęsetą i wykręcić odwrotnie do ruchu wskazówek zegara, aboslutnie niczym nie smarować!!!

Gość czy wy naprawde
piszecie to na powaznie z tym maslem i olejem?! Zacznie sie dusic i wszystko z niego przejdzie do jej ciala!!! ludzie zastanowcie sie co komuś radzicie!!!

Miałam w zeszłym roku cztery kleszcze,za każdym razem jechałam wyjąć do przychodni,pielęgniarka zawsze wyjmowała takim przyrządem na kleszcze "(niewiem jak to sie nazywa :P) wyglądało jak ołówek na rysiki :D

Nie wolno kleszczem kręcić, wyciskać ani smarować masłem, tłuszczem, benzyną - kleszcz dławiąc się bedzie wypluwał ślinę zawierającą bakterie powodujące choroby. Czasem przydaje się kontakt z lasem...

Gość Ja zawsze wyjmuje
zwykła pęseta do regulacji brwi. Mam w tym taka wprawę, że mogę to zrobic z zamknietymi oczami.:P

Gość uwaga ważne
- bogata w miłość takie coś do wyciągania kleszczy można se już w aptece kupić :) autorko leć więc do apteki (całodobowa, otwarta w weekendy i święta jest w każdym większym mieście) albo do lekarza - tz. do szpitala na izbe, wyciągną ci i dadzą na wszelki wyp. doksycykline. Z kleszczami nie ma żartów!!!!!!!!!!!

moja babka jak sobie usuwala to maslem to miejsce smarowala a potem delikatnie wyciskala

Gość nie ma żartów
ale nie ma tez potrzeby schizowac i biec na pogotowie gdy mozna samemu wyciagnac kleszcza. potem wystarczy obserwacja czy po kilku dniach (a nawet tygodniach) nie pojawia sie czerwony rumien albo objawy grypopodobne.

Gość jeju ludzie ....
wszedzie trąbią, że nie wolno kleszczy smarowac tłuszczem bo sie duszą i wypluwają do organizmu szkodliwe substancje a wy dalej swoje. Jak chcesz zwiekszyc prawdopodobienstwo zarazenia to prosze bardzo! Smaruj kleszcza ile wlezie!!!

Gość uwaga ważne
nie ma żartów - w pewnym sensie masz racje, ale czasami jest tak, że nie zawsze przy zakażeniu boreliozą pojawia się rumień; są przypadki, że nie ma ani rumienia, ani żadnych objawów przez nawet wiele lat!!! Znane są wypadki, że ludzie nawet po kilku lub więcej latach zaczynają chorować, niewiadomo na co, ukąszenia kleszcza już nawet nie pamiętają i nie kojarzą. Z tego co wiem są ludzie u których bolerka ujawniła się dopiero po 10 latach - masakra :o