Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy12889764jkk

Blagam o pomoc ból zęba, może ktoś pomoże

Polecane posty

Gość pomocy12889764jkk

Może to będzie trochę przydługawe, ale błagam..przeczytajcie, bo już nie mam siły. Miałam 1 ubytka w zebie - konkretnego - do kanałowego -reszta zebow zdrowe, nigdy nieleczone. Obok tej zepsutej szostki znajduje się mleczna piątka - tak, serio, i juz nie wyrosnie stala, nie ma zawiazki. (mam 24 lata!!). Wiec gdy wyrwe szostkę - ta mleczna piatka pojdzie wraz z nia - nie ma korzenia. Szóstkę trzeba leczyć. Wprawdzie nie bolała, ale stwierdziłam, że MUSZĘ bo zostanę szczerbata. Poszlam prywatnie do dobrej dentystki. Godzinę czyscila mi kanaly na znieczuleniu, nie bolalo. Potem zakleila mi to czyms i nastepna wizyte mialam za kilka dni. Niestety zab zaczal bolec. Na nastepnej wizycie (w piatek) dentystka powiedziala, ze nie powinien tak bolec, ze nie moze wypelniac kanalow skoro boli, cos znow w nim pogrzebala, troszke z boku odbudowala scianke, zakleila czyms, i zapisala antybiotyk. Antybiotyk zzaczelam brac w piatek, ale nie dalam rady z bolu - jakby glowa pekala, wiec w sobote (wczoraj) pojechalam na ostry dyzur. Dentystka wyjela mi wszystko z tego zeba (podobno prawdopodobnie moj organizm zlr zareagowal na tamto lekarstwo), oczyscila go i kazala chodzic z otwartmi kanalami przez tydzien, aby sie leczylo. Antybiotyk brac ciagle, jeszcze dolozyla jakis lek antybakteryjny. Powiedziala, ze bol powinien ustac, ze mu sie uspokoic. Nie uspokoilo sie. Jak minelo znieczulenie, znow zaczęło rwac. Tylko ketonal dziala, ale nie moger b przeciez brac tak czesto i w takich ilosciach!! Nie chce rwa tego zeba..bo bede miala zeby tylko do czwórki (7 i 8 nigdy mi nie wyrosly i nie wyrosna, jestem nieco niedorozwinieta)..ja naprawdę dbam o zeby...ale juz jestem załamana..płacze po noicach, chcę go juz tylko wyrwac, a wiem, ze nie mogę..nie wiem, czy jest jakas jeszcze nadzieja, ze nie strace tego zeba? Ile mozna znosic taki bol:(

Gość pomocy12889764jkk
upp:(

Gość czeba wyrwac

Gość pomocy12889764jkk
serio?:(

Gość pomocy12889764jkk
dziekuje

Gość new age
Może poszukaj na necie jakiegoś dobrego dentysty w swoim mieście. Ja chodziłam kiedyś do prywatnego, kilka zębów mi schrzanił, inny musiał poprawiać. Kiedyś niedokladnie wyczyściła mi jedynkę, zaczęła boleć po jakimś czasie. Poszłam do innego dentysty, to powiedział, że nie ma prawa boleć, bo nie ma żadnej dziury. Poszłam do mojej sąsiadki dentyski, przyjmowała na NFZ. Rozwierciła, bez znieczulenia, bo mówiła, że musi wiedzieć co tam się dzieje. O dziwo nic nie bolało. W kanale zaczęły się zbierać jakieś gazy, oczyściła je i musiałam chodzić z dziurą (była z tyłu więc nie było jej widać) a do jedzenia musiałam zakładać sobie watkę, a potem wyjmować. Chodziłam do niej kilka razy a potem ona pojechała na urlop, powiedziała, że gdyby coś się z nim działo to mam iść do innego dentysty po antybiotyk. I właśnie po tygodniu zaczął mnie bardzo boleć ten ząb. Dostałam od innego dentysty ten antybiotyk + przeciwbólowy i czekałam na moją dentystkę. Ząb wyczyściła potem ładnie i mam spokój. Z tym, że jest już martwy. Żeby nie odróżniał się kolorem wybieliłam go potem. Już nigdy więcej nie pójdę prywatnie do dentysty. Tamta schrzaniła mi 4 zęby. Nie leczyła dokładnie. Raz mi nawet przez to musiała zęba wyrwać i zgadnij. Połamała mi go, korzeń został (musiałam usuwać go u chir. szczękowego) i miała jeszcze czelność wziąć połowę kasy za to, a że byłam wtedy nastolatką, to zapłaciłam jej, teraz to by tylko opier... dostała ode mnie. Może skonsultuj się jeszcze z kimś.

Gość pomocy12889764jkk
Dzieki za odpowiedź! Wlasnie u drogiej dentystki - w sobote byłam w NFZ. Powiedziała, że ten ząb był dobrze zrobiony, ale prawdopodobnie moj organizm zle zareagowal na to lekarstwo od tamtej... Wlasnie ja teraz tez chodzę w dziurą w zębie - otwarty ząb, i do jedzenia mam wkladac watkę (ale ja jetm wprawdzie same jogurciki teraz, wiec tego nie robie)..i wszystko byloby pieknie, biore antybiotyk, ale BOLI. Nie wiem, czy przeczekać? Ale naprawde ciezko zyc z takim bolem..antybiotyk zaczelam dopiero przedwczoraj, wzielam tak z 5 tabletek... strasznie nie chcę go usuwać:(

Gość to może kup sobie jakieś inne
p/bólowe tabletki. Najlepiej poradź się farmaceuty albo ketonal domięśniowo, bo doustnie, to żołądek może niszczyć.

Gość tylko że ketonal jest
na receptę. Hmm, a może poproś farmaceutę to da Ci bez recepty jak powiesz, że doniesiesz potem albo spytaj o jakieś mocniejsze p/bólowe na zęby.

Gość pomocy12889764jkk
ketonal na recvetpę? ale jaja nie wiedzialam! mam go w domu, bo tata jest ciezko chory, wiec jest ketonal...nie sadzilam, ze jest na receptę:O

Gość niestety na receptę

Gość fsfsfsdfsf
wspolczuje bardzo:(... akurat wiem co to znaczy,bo mnie zaczal napierniczac wczorajw nocy!jade na tabletkach...na dodatek wiem,ze jest do wyrwania(zab ostatni na dole wiec nawet nie wiem czy bede wstawiac,dentysta powiedzial ze sie wyrowna z czasem). tylko co?jutro w nocy lece do Anglii-na dwa dni... i ku,...a nie wiem czy rwac,czy moze przeczekac?!i w jednej i w drugiej sytuacji cos sie moze spierniczyc,babrac jak u ciebie i co?? placic za dentyste w Anglii?????????MASKRA!nie wiem co jutro robic?:( z Twoim zebem bym poczekala...wiem,latwo mowic...ale mysle ze skoro to dobry dent to wiedzial co robi...

Gość pomocy12889764jkk
Kochana, ja właśnie też miałam w planach wyjazd za granicę początkiem października - jak tak dalej pojdzie, to bede musiala to odlozyc:( Nie spodziewałam się, jestem okropnie zła:( Wiesz, ja jednak na Twoim miejscu bym wyrwała, jeszcze dzis... wiem, ze moze to nie jest najlepsza decyzja, mowię jak ja zrobiłabym. Dwudniowy pobyt w Anglii i masz się męczyć? Toż to żadna przyjemność i ciągle na proszkach...a po wyrwaniu nie powinno się nic dziać. Co innego po leczeniu, jak u mnie. Ale po wyrwaniu mało prawdopodobne - tak sądzę...

Gość wiem i współczuję
wiem, co to znaczy ból zęba, bo jakieś 2 lata temu myślałam, że sama oszaleję z bólu. miałam dziurkę w zębie mądrości. niby była mała ale dentystka powiedziała, że ząb nie jest duży i w dodatku znajduje się daleko więc idzie na wyrwanie. Dostałam chyba ze 3 znieczulenia i ząb został wyrwany. Ufff :) Potem już nie bolał, tylko miałam trochę opuchniętą buzię i rozcharatane dziąsło po wyrwaniu. dentystka zapisała mi antybiotyk, gdyby coś się działo. teraz miejsce po tym zębie jest ładnie zagojone i właściwie nie czuć różnicy z drugą stroną, ponieważ znajdował się on na samym końcu. Autorce topicu radziłabym przyjmować antybiotyk w dalszym ciągu, pewnie potrzeba czasu aby zadziałał. wyrwać zęba zawsze można, prawda. nic nie tracisz lecząc zęba. próbuj, może ci się uda, zwłaszcza, że tak jak pisałaś, masz ciężką sytuację, bo inne zęby ci się nie wykształciły. jeśli masz kasę można sobie zafundować implanty ale to strasznie droga sprawa. Powodzenia, trzymaj się dzielnie :)

Gość pomocy12889764jkk
Dziękuję Ci.... lecze, na razie biorę ten antybiotyk, ale chwilami tak boli, ze mam ochotę go sama wyrwac;) No niestety - ledwo mnie stac na to leczenie (ktore wyjdzie ok 1000zł juz zapewne), a co dopiero na implanty, wiec musialabym chodzic z zebami do 4 po jednej stronie...mam 24 lata -apranoja:( teraz czuje, ze bylabym najszczesliwsza osoba na swiecie, jakby ten zab przestal bolec i sie wyleczyl W takich momentach nic wiecej mi nie brakuje do szczescia:)

Gość wiem i współczuję
rozumiem cię jak może boleć ząb, ponieważ mnie napady bólu łapały w nocy i myślałam, że będe chodzić po ścianach. proszki łykałam jak cukierki ale i tak pomagały tylko na chwilę. dziurka była mała ale zrobił się stan zapalny i dlatego tak bolało. ja też mam słabe zęby, tzn wykształciły mi się wszystkie ale mam słabą kość, tzn moje zęby są podatne na próchnicę. Bierz antybiotyk zgodnie z zaleceniami, powinien pomóc. a dentystce powiedz, że bardzo zależy ci na uratowaniu tego zęba. powodzenia :)