Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość big apple

ciąża pozamaciczna czy biochemiczna????

Polecane posty

Gość big apple

Witam, mam pytanie czy lekarz jest w stanie w 100 % odróżnić ciążę biochemiczną od pozamaciczną, zanim dojdzie do krwawienia?? Czytałam, że przy c. pozamacicznej krwawienie bywa niebezpieczne dla życia. U mnie na usg nic nie było widać tylko test z krwi wyszedł na 5/6 tydzień. Proszę o odpowiedź

jezeli to 5/6 tydz to lekarz mogl jeszcze nie zobaczyc a jakie mialas usg? dopochwowe? ja bardziej wierzylabym w test z krwi i wierzyla ze jestem w ciazy w ciazy poza macicznej beta bedzie slabo rosnac, a na usg nie bedzie nadal nic widac przy biochemicznej dostaniesz krwotoku

napisz kiedy bylas u gina, tzn ile dni spoznial Ci sie okres?

O ciąży biochemicznej mówimy tylko do końca 5 tygodnia i zazwyczaj dostaje się normalnie okres. Przy ciąży pozamacicznej niebezpiecznie zaczyna się robić dopiero od około 7 tygodnia i zazwyczaj jest ona dość bolesna i często towazryszą jej plamienia. Według mnie lekarz mógł jeszcze nic nie widzieć na USG. Wszystko zależy od sprzętu.

Gość big apple
teraz okres spóźnia mi się 9 dni jutro idę drugi raz na bete. Czyli biochemiczna powinna była skończyć się szybciej tak?

Gość pilnie do ginaaa
zrob usg moze cos lekarz powie znajoma wyladowala z ciaza pozamaciczna w szpitalu,, nie wiedziala ze jest w ciazy po prpstu dostala krwotoku w nocy , narzeczony odwiozl ja... zaczeli zaieg czyścic ją , juz sie nie obudzla umarl mozg po 3 dniach a ona po tygodniu :( nie wiadomo jak przczyna moze cos w narkozie bylo na co byla uczulona... nie zrobili sekcji zwlok

Gość big apple
miałam usg dopochwowe, mam bóle podbrzusza i plamie lekko

Gość big apple
ja sie zastanwiam co w przypadku jeżeli lekarz stwierdzi biochemiczną a się potem okaże pozamaciczną i skończy się może nie tak źle jak opisuje koleżanka powyżej ale też niebezpiecznie...

jestes dopiero 9 dni po terminie okresu prawie zaden lekarz nic by nie zobaczyl poczekaj spokojnie, a na plamienia gin nic nie powiedzial? masz je po badaniu czy wczesniej juz mialas?

Gość big apple
mialam te plamienia w terminie okresu ale naprawde slabe lekarz dal mi luteine

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
Do 'Pilnie do gina' Nie strasz dziewczyny niepotrzebnie bo nie widomo z jakiej przyczyny zmarła Twoja znajoma. Mózg nie umiera od ciąży pozamacicznej!!!!! Ale zgadzam się z tobą że autorka powinna jeszcze raz jeszcze iść do lekarza na konsultację. Powtórzyć USG i sprawdzić czy na 100% nie jest to ciążą pozamaciczna. Plamienia mogą na to wskazywać... choć nie muszą. Natomiast bóle podbrzusza na poczatku ciąży zdarzaja się często. Na ciążę pozamaciczną mogą wskazywać silniejsze bóle ciągnące się od jajników.

Gość big apple
jutro ide znow do lekarza a bylam w srode, na plamienia specjalnie nic nie powiedział dał luteine ale tez mnie to niepokoi...

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
Plamienia w okolicach okresu są raczej czymś normalnym. A może rzeczywiście jeszcze po prostu nic na USG nie widać. Ale lepiej sprawdzić tak czy inaczej.

Gość takacowieee
ciaza biechemiczna to nic innego jak wczesne poronienie zwykle dostaje sie okres w terminie i kobieta nawet nie wie ze bya w ciazy chyba ze wczesniej zrobila test , ciaza pozamaciczna objawia sie bolem zwykle po jednej stronie , jaka byla beta ??? napisz ilosciowo ile wynosila kiedy masz kolejne usg u mnie w pierszej ciazy bylo widac 3 dni po terminie @ pecherzyk , a teraz byl widoczny w 5tyg ale wiem ze bywa tez tak ze w 6tyg nie widac jeszcze , zalezy od sprzetu i od kobiety , na tym etapie nie masz sie czym martwic , jesli w 7tyg nie bedzie widac ciazy a beta bedzie wysoka , wtedy mozesz podejzewac ciaze pozamaciczna

Gość big apple
bete miałam 812 jutro zamierzam zrobic kolejne badanie ale plamienia choc drobne ciagna sie cały czas niestety

Gość big apple
a kolejne usg jutro...

Gość big apple
ogolnie to bardzo sie boje tej wizyty bo juz raz poroniłam kilka miesiect temu ciaza obumarła

Gość Sprostowanie...
Ciąża biochemiczna jest wczesnym poronieniem ale nie zawsze się kończy w terminie spodziewanej miesiączki. Zazwyczaj do końca 5 tygdonia mówi się o ciąży biochemicznej... a niektórzy lekarze nawet do 6. Tak długo jak dostaje się normaly (naet spóźniony) okres, na USG nie ma wykształconego rosnącego pęcherzyka a poronienie nie wymaga czyszczenia macicy możemu mówić o ciąży biochemicznek.

Gość lwica99
autorko ja bylam 2 razy w ciazy biochemicznej.Spoznial mi sie @ okolo 10 dni wiec zrobilam test.Wynik pozytywny.Bardzo sie cieszylam poniewaz staram sie o dziecko.Po 2 dniach od pozyt.testu zaczelam plamic.Poszlam do lekarza a na usg nic nie bylo widac.Macica byla czysta.Zrobilam bete.Po 2 dniach powtorzylam i oczywiscie byl jej spadek.Plamilam okolo 10 dni.a po okolo 3 tyg dostalam normalny@w tym ze bardziej bolesny:(. Idz na bete i jescze raz na usg. Pozdrawiam

Gość DO Sprostowanie
to kiedy mówimy o PORONIENIU SAMOISTNYM?

Gość DO Sprostowanie
bo ja właściwei do dziś nie wiem czy doświadczyłam ciąży biochemicznej czy poronienia samoistnego: test wyszedł mi pozytywny, a w 43 dniu cyklu dostałam bardzo silnego krwawienia, które trwało 7 dni

Gość big apple
lwica 99 a po tych dwóch ciążąch zaszłaś wreszcie w zdrową ciążę? I jak zaczęłaś plamić a potem krwawić poszłaś do lekarza żeby potwierdził że to koniec ciaży biochemicznej bo zawsze moze byc tak ze to zczyna sie poronienie zdrowej ciąży...

Gość big apple
lwica 99 a po tych dwóch ciążąch zaszłaś wreszcie w zdrową ciążę? I jak zaczęłaś plamić a potem krwawić poszłaś do lekarza żeby potwierdził że to koniec ciaży biochemicznej bo zawsze moze byc tak ze to zczyna sie poronienie zdrowej ciąży...

Gość Sprostowanie...
Z medycznego punktu widzenia ciąża biochemiczna to właściwie to samo co poronienie samoistne. I większość lekarzy mówi zawsze o poronieniu (nawet przy ciąży biochemicznej). W poczatkowej ciąży nazywamy poronienia samoistne biochemicznymi bo zazwyczaj nawet nie dochodzi do wykształcenia zarodka i pęcherzyka... albo zarodek jest tak źle wykształconu ze ciąża nie ma szansy rozwoju. I po prostu organizm ją wydala. Natomist w momencie jak ciąża zaczyna rosnąć komórki się prawidłowo dzielą, zaczyna wykształcać się serduszko, dziecko się rozwija i jest wyrażnie widoczne na USG to już wtedy nie mówimy o ciązy biochemicznej a raczej zawsze o poronieniu. Nawet jeżeli ono nie wymaga czyszczenia macicy. Po ósmym tygodniu wymaga już prawie zawsze.

Gość big apple
lwica czyli byłas w ciazy biochemicznej 2 miesiace jak dostałas krwawienia 4 tyg po spozniajacym sie okresie?jest to mozliwe?

Gość lwica99
Big apple do dzisiaj sie staram.Niestety jeszcze sie nie udalo.Bylam jeszcze z raz na usg jakos po tyg od pierwszej wizyty.I chodzilam na bete z 4 razy.Beta musiala spasc do 5.

Gość DO Sprostowanie
czyli w moim przypadku, to chyba jednak była ciąża biochemiczna pomimo, że zakończyła się na początku 7 - go tygodnia? nie byłam czyszczona, bo wszsytko samo się oczyściło i nawet od gina dostałam "pozwolenie" na zachodzenie w ciążę już w tym cyklu, który zaczęłam po krwawieniu (poronieniu)

Gość lwica99
Zle zrozumialas:)@ spoznial mi sie 10 dni,wiec to byl 5 tydz liczac od ostatniej @

Gość big apple
fakt źle zrozumialam, a nie wiesz skad sie bierze taka biochemiczna ciaza??? badalas sie na cos?

Gość big apple
lwica a teraz ile jestes po tej ciazy bioch.??