Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

czy wrodzony astygmatyzm można wyleczyć?BŁAGAM O ODPOWIEDŹ!nie chce być ślepa!!!

Polecane posty

mam 16 lat w wieku jakiś 9 lat w szkole stwierdzono u mnie wade wzroku, mialam szkiełka +1,5. Teraz mam cylindryczne +2,5 i +2,75!!! wada mi się powiększa, a nie chcę być za kilkanaście lat niewidoma!!!! czytałam różne fora, ale opinie są podzieleone... neiktózy twierdzą że astygmatyzm może się tylko powiększać, ;/ ;/; ;o inni, że mozna go częściowo uleczyć. chciałam kupic ksiazke dr. batesa ale nie wiem czy to ma sens....

Gość xccxx
mozna wyleczyc ale tylko operacyjnie pzy pomocy lasera. operacja jest mozliwa po 20-stym roku zycia. wada może się powiekszac z wiekiem ale do momentu kiedy rośnie gałka oczna. okulary nie sa w stanie tej wady zlikwidować lecz tylko poprawic komfort zycia poprzez poprawę widzenia.

1) masz małą wadę 2) jak człowiek kończy dorastać pod względem fizycznym to często (ale nie zawsze) wada wzroku przestaje postępować

Gość dzień dobroci
moge ci kupić ta książkę zostaw tylkko swój email

to jest mała wada?????? mam najwieksza ze wszystkich osob jakie znam...;/ w szkole siedze w środkowych rzedach i nie zawsze widze co jets na tablicy a sa osoby co bez okularów w ostatnich ławkach siedza i widzą wyśmienicie.... ;/ musialam sie przesiasc do 1 albo 2 łąwki przez ten wzrok... ;/ w dodatku czuje ze chyba bede musiala wzmocnic szkiełka...;/ czytalam ze operacja niesie ze sobą mozliwosc powikłań itd wiec sama nie wiem....poza tym jestem uczulona na znieczulenie miesjscowe i mam po im drgawki, wymioty itd. ;/

tak to jest mała wada i nie narzekaj inni mają znacznie gorzej ;) a przy operacji to raczej ciebie znieczulą ogólnie lub takimi środkami po których nie będziesz wymiotować itp ;)

nawet jesli jak twierdzisz teraz jest mała to być moze za jakiś czas stanie się duza...... ;/ np. 10dioptri... wiec pytam ponownie czy takie cwiczenia mogą pomóc??? ktos sie orientuje???