Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rolnik z wlkp

Jak z tego wyżyc?

Polecane posty

Gość Rolnik z wlkp

Opowiem krótko bo mam mieszane uczucia. Dostaje dopłate bezpośrednią do hektara z UE od 5 lat i pomimo, iż istnieje zapis ze dopłaty z kazdym rokiem miały rosnąć to niestety ciągle dostaje tyle samo. A to dlatego ze rząd sztucznie obniża kurs euro na koniec sierpnia, gdyz z kursu z ostatniego sierpnia naliczana jest dopłata. Za buraki juz nie dostaje nic, bo mi limit zabrali. Uprawiac ich nie wolno bez limitu. Cukrownie polikwidowali, złodzieje cholerni. Za rzepak w tym roku miałabyc cena 1500 a była 1050 i spadala ponizej 1000 Dobrze ze sypnał bo inaczej to tez by były tyły. Zasiałem 50 hektarów pszenicy i guzik z tego. Rok dobry, Sypneła pod 6 ton/ha ale cena za tone to 450zł/tone. To z hektara by było jakies 2700. Nawóz drohi jak diabli, świnie tanie, pasze drogie, koncentraty drogie. Ja w ten hektar to musiałem wpompowac conajmniej 400zł na nawozy, amonowa i polifoska, w opryki poszło 400zł, bo chwasty i na grzyba jechalem 2x, mszyca, poźniej to wymłocic kombajnem za 1ha biorą 350zł i co mi z tego zostało ? nie wspomne o materiale siewnym 100zł/kwintal, i zaoraniu i zasianiu. Gowno sie ta cała gospodarka opłaca. Mleko obnizyli do 80gr/ltr a było po 1.40zł, kukurydza na szczescie wyszła, bo inaczej to by opasy staly głodne. Pyrek juz nie mam, bo nikt tego nie chce kupowac, a za 80gr za kg to sie nie opłca przy 10 zabiegach na grzyba (koszt ok 700zł) a gdzie chwasty i wyradlić to. Gdyby nie ta dopłata to bym z czego zyc nie miał. Dają te 500zł/ha i jak jestes w rolno-srodowiskowym to +200zł, ale poplony każą siać i w jare musisz wejsc, a jare rzy tej suzy to kiszka. Ehhh, ide wywalic od krów gnój, bo sie zyc nie chce ;/

Gość Muszę przemyśleć decyzję
o przeprowadzce na wieś:(

Gość Rolnik z WLKP
Na wieś? A po co ty chcesz na wieś isc? Na wsi jest brud smrod i ubustwo. Rzad ma nas w dupie. Zostan lepiej w miescie.

Gość Rolnikz WLKP
Jutro sieje jęczmien. 7 ha. Starym poznaniakiem.

Gość RoInik z WLKP
To w sumie tanio, bo żyto juz mozna kupic za 220zł/tone.

Gość Rolnikom zawsze się nic
nie opłacało, zawsze im źle. Rolnik w sklepie kupuje mleko i warzywa - BO MU SIĘ NIE OPŁACI zajmować warzywami nawet na własny użytek. A hodowanie jednej krowy to zbyt duże obciążenie. Dopłaty za samo posiadanie ziemi uprawnej. Prawie zerowe składki na ZUS Urlopy macierzyńskie i wychowawcze Emerytury Nieopodatkowane dochody I wam jeszcze źle!!!!!!!!!!\

tiaaa, renty :o mój tato dostaje 670zł :o straszna mi fortuna :O ma 80lat na karku a harował od dziecka :o na szczęście jest zdrowy i nie bierze żadnych leków (no dobra, co m-c kupuję mu amol :P) ale poza tym spoko. I z czego ma żyć?? Łacznie moi rodzice otrzymuja 1200zł, muszą opłacić prąd, telefon, gaz. Mama jest chora na serce i m-cznie na lekarstwa ok 200-250zł. I zyją ledwo od 1 do 30 :O więc mi tu nie pitolcie jak to rolnicy mają zajebiście!! rolnik pracuje 24h 7 dni w tyg, a nie tak jak wy z wolnymi sobotami i niedzielami :o