Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fitelllla

pomiar temperatury!

Polecane posty

Gość fitelllla

moje drogie!zamierzam zacząć prowadzić zapiski pomiaru temperatury tylko za bardzo nie wiem od którego dnia cyklu zacząć ją mierzyć.. czy jest to na kilka dni przed spodziewaną owulacją czy zaraz po skończeniu okresu..???? poradzicie????

witaj :) wydaje mi się, że najlepiej w pierwszym dniu cyklu, czyli w pierwszym dniu miesiączki, ja tak robiłam a przedtem trochę poczytałam... przed owulacja ( około 14 dnia przy cyklach 28 dni) temperatura może, ale nie musi troszkę spaść, żeby później wzrosnąć i tak do końca fazy lutealnej ( czyli do okresu ) jeśli okazałoby się, że jesteś w ciąży wyższa temperatura utrzymuje się dalej po 14 dniach fazy lutealnej, czyli nie obniża tuz przed okresem... jeśli wiesz kiedy masz owulację ( np. odczuwasz ból jajników, albo masz maleńkie krwawienia międzyokresowe ) to Twoja faza lutealna powinna trwać 14 dni od owulacji... bo jest to faza stała. dodam, że temperaturę musisz mierzyć zanim wstaniesz z łóżka rano, najlepiej zawsze zbliżonej godzinie no i pomiar musi być wykonywany w pochwie. jeśli masz elektroniczny termometr to zam da Ci znac, po dokonanym pomiarze, a termometrem rtęciowym mierzy się 5 minut :) powodzenie :)