Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mateusz h h

Jakie mam prawa moja dziewczyna w internacie

Polecane posty

Gość mateusz h h

Witam Mam do wasz pytanie. mam dziewczynę która ma 19 lat ona się uczy w Ośrodku z internatem moje pytanie jest takie czy w tym internacie mogą jej zabrać telefon bez jej zgody lub nakazać jej oddania im telefonu. Czy mogą jej zakazać wychodzić z internatu. Czy jeśli ucieknie z internatu czy maja prawo powiadomić policje.

Zależy jaką umowę podpisywała ;) A mówiąc poważnie: 1. nie mają prawa zabrać jej telefonu bez jej zgody (jest to naruszenie prawa własności) 2. nie mogą zakazać jej wychodzenia z internatu bez jej zgody (jest to naruszenie wolności osobistej) 3. policję mają prawo wezwać zawsze, kwestia jest taka jak policjanci potraktują takie zgłoszenie. W punkcie 1 i 2 za każdym razem dopisałem "bez jej zgody", bo jeżeli podpisała umowę, w której były zawarte punkty mówiące np. o odbieraniu telefonów komórkowych, albo ograniczeniu opuszczania budynku internatu, to sama wyraziła zgodę na takie działania. Policja, jeśli zostanie poinformowana o ucieczce 19 letniej osoby z internatu, najprawdopodobniej poinformuje zgłaszającego że osoba od 18 roku życia ma zagwarantowaną pełną wolność osobistą. No chyba że w zgłoszeniu pojawi się informacja że osoba która uciekła coś ukradła albo dokonała jakichś zniszczeń. Co do policji, to Twoja dziewczyna też ma prawo ją wezwać w przypadku gdyby zakazano jej opuszczania internatu albo próbowano odebrać jej własność. Jako 19 letnia osoba jest dorosła i przysługują jej wszystkie związane z tym prawa.

Gość pogięło cię
czy z tym linkiem to jakaś ściema?