Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona 29

ciaza i porod uk pomozcie prosze

Polecane posty

Gość niedoswiadczona 29
a co w przypadku gdy nie bede mogla wogole pracowac? nie pracuje specjalnie fizycznie, rok temu pewna szkotka byla w ciazy zmieniono jej stan pracy ale byla cale 8 godz na nogach z tym ze miala nienormowany czas na obienie przerw, z macierzynskim sto mi sie podoba tu. chcialabym jak najdluzej pracowac.. ostatnio byla w odwiedzianach kuzynka z Polski z 5 mis ciazy ma ona prace biurowa siedzaca.. przy rozmowie uslyszalam-jeszcze moze z 2tyg i ide na zwolnienie nie chce mi sie pracowac...zatkalo mnie. ciaza nie choroba no tak ale jak placa 100 proc to czemu nie skorzystac powinna tu przyjsc popr fizycznie popracowac w ciazy to by jej sie zdanie odmienilo ..

mi wszystkie badania ( oczywiście te co mogli) robili jeszcze raz a różnego rodzaju zdjecia rtg wziełam z polski i pokazywałam najgorsze bylo dla mnie tłumaczenie ciagle od nowa co mi jest br.....

Gość niedoswiadczona 29
czyli mnie czeka podobna sytuacja...cos jeszcze mi doradzicie ?nie wiem o co jeszcze pytac nic juz mi nie przychodzi do glowy;)chyba wszystko mi powiedzialyscie;)dziekuje wam bardzo za pomoc

moja znajoma nie mogla w ogole pracowac to właśnie miała pół roku płatnego chorobowego i potem macierzynski , ale wlasnie u nas tyle jej przysługiwało ja poszlam na macierzynski tydzien przed terminem nie wiem jak jest ale jak nie dostaniesz wypłaty to napewno dostaniesz jakis zasilek http://www.benefity.org.uk/ tu mozesz poczytac jest po polsku wsystko objasnione

Gość niedoswiadczona 29
malamysza dzieki wielkie:)

nie musisz zawiadamiac pracodawcy ze jestes w cizy chyba ze praca zagraza tobie i dziecku kiedy bedziesz 15 tyg przed rozwiazanem wysylasz list ze jestes w ciazy i na kopi prosisz o podpis ze on o tym wie pamietj bo to wazne gdyby jakis zlamas chcial cie zwolnic udajesz sie do CAB i składasz skarge i badz przygotowana bo ja mialam taka przeprawe z moja pracodawczynia co skonczylo sie w sądzie i wypłata odszkodowania

Gość niedoswiadczona 29
abraja hehe ja juz teraz zaczynam wszystko sobie pisac hehe

abraja ale ja dostawałam leki na podtrzymanie ciąży przed 23 tc dostałam je nawet juz w 9tc. bo krwawiłam wiec nie wiem czy miałam szczescie czy to od czegos uzalezniają

abraja to ty waleczna jesteś? niezły pomysł z tym zeszytem ze tez o tym niepomyslałam bo zawsze zapomnialam o cos zapytac :)

n to mialas albo farta albo ktos tam czuwa nad toba...gratuluje ze sie ci udalo

jestem waleczna bobym nic nie dostała 3 lata staralam sie o dziecko po pierwszej niedonoszonej ciązy i nagle gdy zmienilam klimat kraj i prace w nia zaszlam bylam taka szczesliwa ze sie wypaplalam i z dnia na dzien po przepracowaniu 5 miesiecy stalam sie najgorszym pracownikiem najpierw obciela mi godziny,potem przestala placic ubezpieczenie ,zmniejszyla wynagrodzenie i w koncu konców oskarzyla ze chciałam otruc konsumentó co bylo chorym wymyslem jej dzikiej wyobrazni najpierw sie poryczalam a potem zawzielam prawnika dostalam na nastepny dzien najpierw walka o pensje,o moje odcinki od wyplaty,ubepieczenie potem postawienie zarzuytu dyskryminacji ciezarnej i co najlepsze na referencjch dostałam wpis ze powodem zwolnienie jest bariera jezykowa!!!!!!!! prawnik to sie usmiał a sedzia stwierdzil ze nie moze tego pojac ze pracowalam tam 45 miesiaca i swietnie znalam jezyk i ze co nagle oniemiałam? kobieta nie miala szans tylko trzeba sie zaprzec i walczyc

Gość niedoswiadczona 29
abraja gratuluje wytrwalosci ja bym chyba nie dala rady mimo iz jestem uparta i jak cos chce to robie. w Twoim przypadku jest duzy plus-jezyk u mnie roznie jak juz wczesniej pisalam w pracy ok, mam taka dzwina blokade ze jak rozmawiam 1 raz z kims to komplentnie nic nie rozmuniem potem jak juz glos tej osoby mi sie zakoduje w glowie jest niebo lepiej nie wiem czemu tak mam, prawa nr dwa jak cos nie wiem jak gramatycznie powiedziec zeby bylo poprawnie nie mowie wcale!musi byc poprawnie jak nie wiem to cisza :( dwa moja gramatyka tez nie jest najlepsza uczylam sie 9 lat ang a tu sie okazalo ile tak na prawde umie, np bardzo duzo rozmumiem ale zeby juz cos powiedziec to zanim pomysle....to godzina, nastepnie problem z wymowa za cholere nie potrafie wymowic slow typu thought itp to dla mnie koszmar ucze sie kiedy moge ale to dla mnie wciaz duzy problem:( kiedys czytalam wypowiedz dziewczyny wlasnie o porodzie ze jak ktos nie zna jezyka super ma zapomniec i wracac do Polski rodzic:(

a daj se luz zta gramatyka ja mówie zarabiscie po angielsku ale powiem ci jedno dla nich najwazniejsze jest to ze chcesz mówc a nie to jak mówisz mozesz nawet kali kochac kali uciac doesnt matter gadaj co ci slina na jezyk liczy sie tylko otwartosc reszta sama ci pójdzie

Gość niedoswiadczona 29
hahaha. no widzisz ale ja tak nie potrafie, ale za to mam super pamiec to pisowni jakby tak wszyscy mi pisali a nie mowili to wszystko rozumiem,ta ich wymowa brrrr moj mezczyzna sie ze mnie smieje jak mnie uczy wymowy tych znienawidzonych przezemnie slowek ale ja sie odgryzam uczac go polskiego.... nie wiem jak sie przelamac zeby tak sie komunikowac jak piszesz ...mysle ze gdybym pracowala tylko z samymi angolami bylob lepiej a tak 2/3 ludzi to polacy;)

ja terzaz mam fajnych sasiadów ona i on brytole koło 50 i ona zapragnela sie nauczyc polskego 2 razy w tyg sie spotykamy ja do niej po angelsku a na do mnie po polsku jak co to sie poprwiamy ale kolesiówa tak wymiata po polsku ze szok wszystko mówi tylko wolno a ja t mam słwowotok nie bój sie t nie boli...a trough to chyba widziałas reklame hejay ? mów sru i bedzie ok

Gość kooooooooooooooiiiiimmmmmmmmmm
Ja zastrzezen nie mam, fakt odbywa sie to wszystko inaczej, ale nie oznacza ze gorzej, w jednym z pierwszych postow ktos napisal ze jesli jest z ciaza wszystko ok to nie daja podtrzymywaczy, ludzie czy wyscie poszaleli, po co jakies podtrzymywacze skoro wszystko jest w porzadku. Fakt usg jest tylko 2 razy, ale jesli wskazania na czestsze usg to was na nie skieruja. Polskie kobiety troche przesadzaja z tymi swoimi ciazami (pomijajac te ktore sa naprawde w ciazy zagrozonej) latanie na bete co kilka dni, sprawdzanie przyrostu, usg co miesiac i pierwsze przy kilkutygodniowej ciazy gdzie nawet jeszcze nic nie widac a potem stres nie potrzebny ze lekarz nic nie widzi ze "fasolka" za malo urosla. A juz najbardziej rozwalaja mnie to rozpulchnione szyjki macicy, kurcze jak wy sobie to sprawdzacie....

Gość niedoswiadczona 29
abraja- hehe nie z reklamy, podalam przyklad tak samo jak urodziny czy czwartek takie slowa mialam na mysli postaram sie zastosowac do Twoich rad i nie myslec za duzo o gramatyce;) raz jeszcze dziekuje wszystkim za porady dobranoc:)

szczerze7 ja moge Ci napisac ze nie jest kolorowo Ciaze prowadzi pielegniarka nie ginekolog,a przez 9 miesiecy masz tylko 2 razy robione usg(porazka)Jak sie nie myle w 12tc i 20tc.Jesli ciaza jest zagrozona nie daja zadnych podtrzymywaczy Radze tez sie zapisac do polskiej kliniki. JESLI CIĄŻA JEST ZAGROŻONA NIE DAJA PODTRZYMACZY zle przeczytałas bo po co komu podtrzymacze przy zdrowej ciąży???? pozdro i dobranoc

Gość kmkm
Dziewczyny wiem , ze ten topic jest stary ale mam nadzieje. ze ktos mi pomoze. Mam pierwszy skan chcialabym sie dowiedzic o jaki rodzaj badan mam sie dopytywac poloznej ?? bo nie mam kompletnie pojecia. Co mi sie przyda i jakie zwroty na pierwszy skan , Dziekuje z gory !! :)

Gość opatulanka
na pierwszym usg jest badane serduszko , mozg, zoladek nerki ....wszystkie narzady wew jak i zew. dlugosc, waga i wiek dziecka..... :) wszystko co najwazniejsze. nie wiem jak u Ciebie w szpitalu ale u mnie jest to usg genetyczne:)

Gość opatulanka
na usg nie musisz pytac o zadne badania, polozna bada malenstwo, pozniej pyta czy chcesz zdjecie malenstwa i drukuje wszystkie dane jakie uzyskala podczas badania i wkleja je do Twojej ksiazki ciazowej, pozniej sama mozesz sobie je sprawdzic :) nie martw sie bedzie dobrze, :)

Gość jhbjhb
z tego co wiem..to na pierwszym usg jest sprawdzana dlugosc maluszka, czestotliwosc bicia serduszka, kosc nosowa, mierzenie faldu karkowego, jezeli nie zostalas jeszcze skierowana na badanie krwi, to takie badanie bedzie przeprowadzone w tym samym dniu, jest to test Papp-a co do mozgu, serca i innych narzadow, wszystko jest sprawdzane na usg polowkowym kolo 20 tyg ciazy:)

u mnie to wygladao tak:poszam zarejestrować się do przychodni.za kilka dni w recepcji ustalono mi spotkanie z pielęgniarką,zbadała mocz,zmierzyła,zwarzyła,założyła kartę.za kolejne kilka dni spotkanie z lekarzem(prawdziwym ;) ) i pytania:wzrost,waga,który tydzień,czy biorę kwas i witaminy,ostatni okres,obliczy ci przypuszczalny termin,potem poinformował mnie,że napisze list do lokalnego stowarzyszenia położnych,po ok tygodniu przyszedł list,z data i godziną 1 spotkania z położną.na 1 spotkaniu dostaniesz Bounty Pack-tam będzir karta ciąży,care plan(to po porodzie) pregnancy book(od poczęcia do karmienia)karta ciąży(żółta,którą musisz mieć na KAŻDEJ wizycie w szpitalu/przychodni)położna przeprowadza nz tobą szczegółowy wywiad zdrowotny(twoje choroby,w rodzinie,wzrost,waga,ostatni okres,ew.data porodu-jest też sporo do wypełnienia)zadaje pytania,w skrócie opowiada jakie cię czekają badania.w żółtej karcie zapisuje termin 1 usg.najlepiej jak zostanie ono wykonane przed 13 tyg,bo wtedy najlepiej można określić nuchal.mnie zrobili usg,za chwilę zawołali do zabiegówki,pobrali krew na:syndrom Downa,różyczkę,talasemię,HIV,WZW B,grupę krwi.po pobraniu pielęgniarka zapisuje w karcie,co i na co pobrała,informuje,że wyniki dostaniesz do 3 tygodni.w moim przypadku w żółtej zapisała kolejny termin:spotkanie z lekarzem specjalistą.na spotkaniu lekarz pokazał moje wyniki z krwi,ryzyko wystąpienia Dwona,jakie przeciwciała mam a jakich nie,grupę.potem znów ustalenie spotkania z położną w 16tyg-na tym spotkaniu znów mocz,ciśnienie,słuchanie serduszka dziecka,wpisanie tego do żółtej.w międzyczasie powinien przyjść list z lokalnego szpitala z datą i godziną usg połówkowego.listu nie wywalaj,trzeba pokazać w recepcji.połówkowe nazywa się anomaly scan.no i narazie tyle ci napiszę,bo połówkowe mam dopiero 24 listopada, jestem w 18 tygodniu :) co do krwi-być może tobie równnież pobiorą krew na 1 usg,jeśli okaże się,że masz negatywną,szpital przyśle ci list,że być może będzie konieczne podanie zastrzyku z antyciałami.(ja mam właśnie 0Rh-) u mnie cała procedura wyglądała właśnie tak.wiem,że jak moja koleżanka miała w ciąży wysokie ciśnienie,i m.in z tego powodu dłużej ją trzymali w szpitalu po porodzie,oraz miała częstsze wizyty w przychodni z powodu nadciśnienia.jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej szczegołów- możesz napisać na gg ;) 9317190

u mnie to wygladao tak:poszam zarejestrować się do przychodni.za kilka dni w recepcji ustalono mi spotkanie z pielęgniarką,zbadała mocz,zmierzyła,zwarzyła,założyła kartę.za kolejne kilka dni spotkanie z lekarzem(prawdziwym ;) ) i pytania:wzrost,waga,który tydzień,czy biorę kwas i witaminy,ostatni okres,obliczy ci przypuszczalny termin,potem poinformował mnie,że napisze list do lokalnego stowarzyszenia położnych,po ok tygodniu przyszedł list,z data i godziną 1 spotkania z położną.na 1 spotkaniu dostaniesz Bounty Pack-tam będzir karta ciąży,care plan(to po porodzie) pregnancy book(od poczęcia do karmienia)karta ciąży(żółta,którą musisz mieć na KAŻDEJ wizycie w szpitalu/przychodni)położna przeprowadza nz tobą szczegółowy wywiad zdrowotny(twoje choroby,w rodzinie,wzrost,waga,ostatni okres,ew.data porodu-jest też sporo do wypełnienia)zadaje pytania,w skrócie opowiada jakie cię czekają badania.w żółtej karcie zapisuje termin 1 usg.najlepiej jak zostanie ono wykonane przed 13 tyg,bo wtedy najlepiej można określić nuchal.mnie zrobili usg,za chwilę zawołali do zabiegówki,pobrali krew na:syndrom Downa,różyczkę,talasemię,HIV,WZW B,grupę krwi.po pobraniu pielęgniarka zapisuje w karcie,co i na co pobrała,informuje,że wyniki dostaniesz do 3 tygodni.w moim przypadku w żółtej zapisała kolejny termin:spotkanie z lekarzem specjalistą.na spotkaniu lekarz pokazał moje wyniki z krwi,ryzyko wystąpienia Dwona,jakie przeciwciała mam a jakich nie,grupę.potem znów ustalenie spotkania z położną w 16tyg-na tym spotkaniu znów mocz,ciśnienie,słuchanie serduszka dziecka,wpisanie tego do żółtej.w międzyczasie powinien przyjść list z lokalnego szpitala z datą i godziną usg połówkowego.listu nie wywalaj,trzeba pokazać w recepcji.połówkowe nazywa się anomaly scan.no i narazie tyle ci napiszę,bo połówkowe mam dopiero 24 listopada, jestem w 18 tygodniu :) co do krwi-być może tobie równnież pobiorą krew na 1 usg,jeśli okaże się,że masz negatywną,szpital przyśle ci list,że być może będzie konieczne podanie zastrzyku z antyciałami.(ja mam właśnie 0Rh-) u mnie cała procedura wyglądała właśnie tak.wiem,że jak moja koleżanka miała w ciąży wysokie ciśnienie,i m.in z tego powodu dłużej ją trzymali w szpitalu po porodzie,oraz miała częstsze wizyty w przychodni z powodu nadciśnienia.jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej szczegołów- możesz napisać na gg ;) 9317190

witam Kobietki mam pytanko czy ktoras z Was rodzila badz bedzie rodzic w Londynie a dokladnie w Whitington Hospital na Acton? Pozdrawiam